Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
RECEPTAR

Aj v čase hojnosti chlieb zasýti najlepšie

CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.

Veď nenadarmo veriaci na celom svete odriekajú už celé stáročia vo svojej najzákladnejšej modlitbe slová „chlieb náš každodenný daj nám dnes“.
A možno polovica z nich i dnes precíti význam tohto slova. Najmä vo chvíli, keď cestu k hojnosti pretne kríza. Naši predkovia si chlieb vedeli vážiť viac ako my dnes. Nielenže sa pred pečením prežehnávala múka, kvások, bochníčky cesta a chlebové cesto pred vložením do pece. Pred rozkrojením chleba ho gazda alebo gazdiná s nesmiernou úctou prežehnali znovu. Chlieb považovali všetci za Boží dar a na stole mal vždy čestné miesto. Každý kúsok chleba sa zjedol, nikdy sa nezahodil a ak, nedajbože, chlebík spadol na zem, tak sa zodvihol a pobozkal. A dnes...?
Z knihy Zory Mintalovej-Zubercovej Všetko okolo stola I sme preto vybrali práve recept na túto nenahraditeľnú potravinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáci chlebík
SUROVINY:
1 kg hladkej múky, 40 g droždia, 4 menšie zemiaky, 2 lyžičky soli (pozor na morskú soľ, je menej slaná), rasca, vlažná voda

POSTUP:
Večer pred pečením chlebíka donesieme do miestnosti múku, aby sa zohriala, a na druhý deň ju preosejeme na drevenú tablu. Pridáme soľ, rascu a dobre premiešame. Medzitým očistíme, uvaríme a olúpeme zemiaky, ktoré popučíme a premiešame s lyžicou múky, rozdrobeným droždím a s vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme pod obrúskom vykysnúť. Keď je kvások vykysnutý, vlejeme ho do jamky, ktorú sme urobili v strede múky. Kvások zasypeme múkou, prikryjeme obrúskom a necháme podkysnúť. Potom vymiesime hladké cesto. Nesmie sa lepiť ani rozlievať. Znovu ho prikryjeme, necháme kysnúť a vypracujeme z neho bochník, ktorý necháme prikrytý ešte podkysnúť. Preložíme ho na plech, v strede urobíme prstom jamku alebo dve a dáme upiecť do horúcej rúry. Po 10 minútach teplotu stiahneme a necháme piecť ešte asi 20 minút. Po upečení chlieb potrieme vodou.
Posúch s bryndzou
SUROVINY:
hladká múka, 1 dl mlieka, olej,
1 vajce, soľ, rasca, masť, pol kocky droždia na kvások

Skryť Vypnúť reklamu

PLNKA:
bryndza, kyslá smotana, rasca

POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s mliekom s rozhabarkovaným vajcom, pridáme soľ, rascu, trochu oleja a vykysnutý kvások. Vypracované cesto necháme pod obrúskom vykysnúť, preložíme na vymastený plech, potrieme pripravenou plnkou a upečieme doružova.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 785
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 731
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 238
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 481
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 441
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 415
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 239
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 158
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 148
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 607

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Autority
  2. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  3. Anton Kovalčík: Len aby si neublížil(a)!
  4. Jozef Sitko: Zákonnosť či spravodlivosť? Že by neaktuálna téma?
  5. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Moderátor Junior: Nezmením a nevyliečim nikoho, ale môžem pomôcť zviditeľniť
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 17. - Antarktída a jej zabudnutí objavitelia
  7. Robert Škerko: Ďalší životný zážitok !
  8. Soňa Fröhlichová: Aj ženy už budú môcť ochraňovať pápeža
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 518
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 371
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 013
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 474
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 359
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 739
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 810
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 733
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Nenechajte si ujsť ďalší diel LIVE diskusie na tému zelenej energie s fundovanými hosťami už v utorok 28. septembra o 11:00 hod.


12 h
Ilustračné foto.

Župa vloží do spoločnosti 110-tisíc eur.


SITA 12 h
V Banskej Bystrici zasadili prvú lipu za obete pandémie nového koronavírusu.

Výsadba výnimočných líp bude pokračovať po celom Slovensku.


ROS 18 h

Vodička je vo vážnom stave, spolujazdec nehodu neprežil.


18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Opitý vodič BMW zrovnal so zemou stĺp verejného osvetlenia. Ťažko zranenému vodičovi druhého auta poskytol prvú pomoc hasič mimo služby.


24. sep

Môžete si pozrieť najvzácnejšiu hubu sveta.


18 h

V ankete uspelo až päť žilinských lekárov.


23. sep

Z miesta, na ktoré pred dvadsiatimi rokmi ľudia prichádzali s radosťou, sa stal objekt, od akého obyvatelia radšej odvrátia zrak. Avšak, možno už nie nadlho.


23. sep

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Autority
  2. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  3. Anton Kovalčík: Len aby si neublížil(a)!
  4. Jozef Sitko: Zákonnosť či spravodlivosť? Že by neaktuálna téma?
  5. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Moderátor Junior: Nezmením a nevyliečim nikoho, ale môžem pomôcť zviditeľniť
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 17. - Antarktída a jej zabudnutí objavitelia
  7. Robert Škerko: Ďalší životný zážitok !
  8. Soňa Fröhlichová: Aj ženy už budú môcť ochraňovať pápeža
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 518
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 371
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 013
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 474
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 359
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 739
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 810
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 733
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu