Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
RECEPTAR

Aj v čase hojnosti chlieb zasýti najlepšie

CHLIEB MAL v slovenských rodinách po celé generácie významné a dôležité miesto. Všade si ho uctili, pretože vedeli, aký má pre nich význam a duchovnú podstatu.

Veď nenadarmo veriaci na celom svete odriekajú už celé stáročia vo svojej najzákladnejšej modlitbe slová „chlieb náš každodenný daj nám dnes“.
A možno polovica z nich i dnes precíti význam tohto slova. Najmä vo chvíli, keď cestu k hojnosti pretne kríza. Naši predkovia si chlieb vedeli vážiť viac ako my dnes. Nielenže sa pred pečením prežehnávala múka, kvások, bochníčky cesta a chlebové cesto pred vložením do pece. Pred rozkrojením chleba ho gazda alebo gazdiná s nesmiernou úctou prežehnali znovu. Chlieb považovali všetci za Boží dar a na stole mal vždy čestné miesto. Každý kúsok chleba sa zjedol, nikdy sa nezahodil a ak, nedajbože, chlebík spadol na zem, tak sa zodvihol a pobozkal. A dnes...?
Z knihy Zory Mintalovej-Zubercovej Všetko okolo stola I sme preto vybrali práve recept na túto nenahraditeľnú potravinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáci chlebík
SUROVINY:
1 kg hladkej múky, 40 g droždia, 4 menšie zemiaky, 2 lyžičky soli (pozor na morskú soľ, je menej slaná), rasca, vlažná voda

POSTUP:
Večer pred pečením chlebíka donesieme do miestnosti múku, aby sa zohriala, a na druhý deň ju preosejeme na drevenú tablu. Pridáme soľ, rascu a dobre premiešame. Medzitým očistíme, uvaríme a olúpeme zemiaky, ktoré popučíme a premiešame s lyžicou múky, rozdrobeným droždím a s vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame a necháme pod obrúskom vykysnúť. Keď je kvások vykysnutý, vlejeme ho do jamky, ktorú sme urobili v strede múky. Kvások zasypeme múkou, prikryjeme obrúskom a necháme podkysnúť. Potom vymiesime hladké cesto. Nesmie sa lepiť ani rozlievať. Znovu ho prikryjeme, necháme kysnúť a vypracujeme z neho bochník, ktorý necháme prikrytý ešte podkysnúť. Preložíme ho na plech, v strede urobíme prstom jamku alebo dve a dáme upiecť do horúcej rúry. Po 10 minútach teplotu stiahneme a necháme piecť ešte asi 20 minút. Po upečení chlieb potrieme vodou.
Posúch s bryndzou
SUROVINY:
hladká múka, 1 dl mlieka, olej,
1 vajce, soľ, rasca, masť, pol kocky droždia na kvások

Skryť Vypnúť reklamu

PLNKA:
bryndza, kyslá smotana, rasca

POSTUP:
Preosiatu múku zmiešame s mliekom s rozhabarkovaným vajcom, pridáme soľ, rascu, trochu oleja a vykysnutý kvások. Vypracované cesto necháme pod obrúskom vykysnúť, preložíme na vymastený plech, potrieme pripravenou plnkou a upečieme doružova.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 219
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 180
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 943
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 458
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 748
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 975
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 621
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 612
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 362
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 150
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Ilustračné foto.

Bystrickí leteckí záchranári pomáhali pilčíkovi, na ktorého spadol strom

Po ošetrení ho previezli do Rooseveltovej nemocnice.

Na pomoc privolali záchranársky vrtuľník.

V Banskej Bystrici sa počíta so 60 odberovými miestami po celom meste

Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním na nový koronavírus zhruba so 60 odberovými miestami.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch v Bratislave.

Dva archeologické lokality pri Priechode spojí náučný chodník

Lesný terén pri obci Priechod ukrýva stále neprebádané tajomstvá.

Mohutné hradby na vrchu Kopec stále čakajú na archeológov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Už ste čítali?