Ako si spomína Mária Richtáriková na svoje kuchárske začiatky? „Rodičia pracovali v Považských strojárňach a z práce prichádzali neskoro. Keďže domov prichádzali unavení a veľa času im nazvyš neostávalo, rozhodla som sa, že im takto pomôžem a prichystám im jedlo."
Jej prvé jedlo rodičom chutilo
Prvé jedlo, ktoré pani Mária uvarila ako osemročná, bola gulášová polievka z kocky, na ktorej bol napísaný návod. „Zemiaky neboli celkom dovarené, ale polievka rodičom skutočne chutila a s nadšením môj prvý kuchársky výtvor zjedli,“ spomína pani Richtáriková.
Odvtedy prešla riadny kus cesty. Jej kuchárske umenie sa vycibrilo. Bodaj by nie, veď má prísnu kontrolu. Detské jazýčky sú veľmi mlsné, hneď dajú najavo, že sa im jedlo nepáči. Veľký dôraz kladie na zdravú stravu. „Pred niekoľkými rokmi sme sa zapojili do projektu školské mlieko. Museli sme prekonať viacero úskalí. Medzi najväčšie asi patrila nedôvera detí v mliečne desiate," hovorí pani Richtáriková. „No potom si zvykli, spokojní sú aj rodičia, ktorí nemusia ráno robiť pre deti desiatu. Podobné to bolo aj s obedmi, kde dnes namiesto vyprážaného jedla majú úspech halušky s kyslou smotanou, parené buchty, karfiol, brokolica a iné,“ povedala pani Mária.
Varieva aj na svadbách
Život Márie Richtárikovej je jeden kolotoč – deti, rodina, zamestnanie. Vítanou zmenou sú prázdniny. „Vtedy sa viac venujem športu a turistike. Inokedy nemám čas,“ usmieva sa. Avšak hrncom sa nevyhýba ani vtedy. Z množstva jej receptov sme vybrali zapekané filé so šampiňónmi.
Zapekané filé so šampiňónmi a syrom
SUROVINY:
niekoľko kúskov rybieho filé, šampiňóny, syr, rybacie korenie, hladká múka, olej, soľ, podľa chuti cibuľa, sladká smotana (33%-ná)
POSTUP:
Rybie filé pokrájame na porcie, posolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.
Uložíme na vymastený plech a zapečieme. Navrch kladieme orestovanú cibuľku, pokrájané šampiňóny, posypeme postrúhaným syrom, navrchu zalejeme sladkou smotanou a zapekáme.
Hotové jedlo ozdobíme petržlenovou vňaťou a obložíme kolieskami citróna. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo pyré a biele víno. Je to výborná, ľahká a chutná náhrada za tradičný zemiakový šalát s vyprážaným kaprom.
Autor: VŽ