Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky
RECEPTÁR

Varila už ako 8-ročná

MÁRIA RICHTÁRIKOVÁ zo Sverepca sa už od útleho veku chcela starať o deti. Sen sa jej splnil. Okrem svojich detí sa stará aj o zdravé jedlo pre deti v školskej jedálni.

Ako si spomína Mária Richtáriková na svoje kuchárske začiatky? „Rodičia pracovali v Považských strojárňach a z práce prichádzali neskoro. Keďže domov prichádzali unavení a veľa času im nazvyš neostávalo, rozhodla som sa, že im takto pomôžem a prichystám im jedlo."
Jej prvé jedlo rodičom chutilo
Prvé jedlo, ktoré pani Mária uvarila ako osemročná, bola gulášová polievka z kocky, na ktorej bol napísaný návod. „Zemiaky neboli celkom dovarené, ale polievka rodičom skutočne chutila a s nadšením môj prvý kuchársky výtvor zjedli,“ spomína pani Richtáriková.
Odvtedy prešla riadny kus cesty. Jej kuchárske umenie sa vycibrilo. Bodaj by nie, veď má prísnu kontrolu. Detské jazýčky sú veľmi mlsné, hneď dajú najavo, že sa im jedlo nepáči. Veľký dôraz kladie na zdravú stravu. „Pred niekoľkými rokmi sme sa zapojili do projektu školské mlieko. Museli sme prekonať viacero úskalí. Medzi najväčšie asi patrila nedôvera detí v mliečne desiate," hovorí pani Richtáriková. „No potom si zvykli, spokojní sú aj rodičia, ktorí nemusia ráno robiť pre deti desiatu. Podobné to bolo aj s obedmi, kde dnes namiesto vyprážaného jedla majú úspech halušky s kyslou smotanou, parené buchty, karfiol, brokolica a iné,“ povedala pani Mária.
Varieva aj na svadbách
Život Márie Richtárikovej je jeden kolotoč – deti, rodina, zamestnanie. Vítanou zmenou sú prázdniny. „Vtedy sa viac venujem športu a turistike. Inokedy nemám čas,“ usmieva sa. Avšak hrncom sa nevyhýba ani vtedy. Z množstva jej receptov sme vybrali zapekané filé so šampiňónmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekané filé so šampiňónmi a syrom
SUROVINY:
niekoľko kúskov rybieho filé, šampiňóny, syr, rybacie korenie, hladká múka, olej, soľ, podľa chuti cibuľa, sladká smotana (33%-ná)

POSTUP:
Rybie filé pokrájame na porcie, posolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.
Uložíme na vymastený plech a zapečieme. Navrch kladieme orestovanú cibuľku, pokrájané šampiňóny, posypeme postrúhaným syrom, navrchu zalejeme sladkou smotanou a zapekáme.
Hotové jedlo ozdobíme petržlenovou vňaťou a obložíme kolieskami citróna. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo pyré a biele víno. Je to výborná, ľahká a chutná náhrada za tradičný zemiakový šalát s vyprážaným kaprom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 838
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 763
  3. Aká je chémia vôní 13 384
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 803
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 680
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 227
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 749
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 407
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 170
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 006
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Barani zlomili Liptákov až v predĺžení

Hokejisti HC'05 Banská Bystrica zvíťazili v dohrávke 19. kola Tipos extraligy nad MHK 32 Liptovský Mikuláš 4:3 po predĺžení.

Hunter Drew a Alex Tamáši

Parčík na ulici M. Rázusa bude niesť meno po hercovi Ivanovi Palúchovi

V tomto priestore už umiestnili pamätnú tabuľu ako spomienku na výnimočnú hereckú osobnosť.

V parčíku umiestnili pamätnú tabuľu výnimočnej hereckej osobnosti

V múzeu otvoria Predvianočný rínok

Advent Stredoslovenského múzea bude aj v znamení remesiel.Múzeum tak chce pomôcť remeselníkom, ktorí sú tento rok v zložitej situácii.

Medovníková chalúpka.

Banskobystrická župa otvorila v meste inovačné centrum Innolabb

Okrem získavania vedomostí a zručností či spoznávania nových ľudí, získajú návštevníci Innolabu prístup k rôznym technológiám.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Pri kolízii s vlakom sa zranil vodič auta

Cestujúcich odviezol autobus na stanicu.

V Okoličnom zhorel človek

Tragédia sa stala v stredu popoludní.

Už ste čítali?