Prinášame vám recept, ktorý býval kedysi vyhľadávaným veľkonočným jedlom - hlavne u majetnejších gazdov v horských oblastiach Slovenska.
Baranie kotlety
SUROVINY:
bravčová masť (baranie mäso je dobré kombinovať s bravčovou masťou, stačí necelá polievková lyžica, kombinácia masti, cesnaku a výpeku z baraniny je neodolateľná), cesnak podľa chuti, minimálne jeden strúčik na kotletku, asi 750 g baranieho mäsa (ideálne sú kotletky z chrbta), soľ, čierne korenie
POSTUP:
Najprv si olúpeme dostatok cesnaku, minimálne jednu hlavičku „paličáku“. Základom receptu je cesnak a nesmieme ním šetriť.
Baraní chrbát potom rozporciujeme - rozrežeme ho na rebrá. Potrebujeme na to ostrý a pevný nôž. Občas budeme bojovať s kosťou. Vytvoríme kotletky. Tuk z nich neodstraňujeme. Baranie mäso osolíme a ľahko okoreníme.
Na panvici rozpálime polievkovú lyžicu bravčovej masti a do horúcej vložíme pripravené kotletky. Po oboch stranách ich prudko osmažíme. Musí to prebiehať na čo najsilnejšom ohni. Potom oheň stlmíme a pridáme štyri pätiny na plátky nakrájaného cesnaku.
Pokrájaný cesnak necháme zosklovatieť (pozor, nepripáliť, lebo zhorkne) a pridáme vodu - toľko, aby bolo mäso spolovice ponorené. Mäso necháme dusiť, občas všetko obrátime a podľa potreby môžeme počas dusenia pridávať vodu.
Baranie mäso mäkne pomaly. Po približne 20 minútach pridáme k mäsu zvyšok cesnaku. Príprava pokrmu na tlmenom ohni môže trvať aj hodinu.
Kto si počká, ten sa dočká. Výsledkom je krásne mäkké mäso s dokonalým hnedým cesnakovým výpekom.
Baranie kotlety podávame hneď s čerstvou bagetou alebo iným kvalitným pečivom. Dobrú chuť!
Autor: PA