BANSKÁ BYSTRICA. Tento rok predstavili aj farmárov a predajcov tradičných slovenských špecialít. Tak ako aj pred Vianocami, aj teraz sa centrum Banskej Bystrice mení na trhovisko. Najväčšie podujatie tohto druhu máme už za sebou, vlani v septembri ľudí oslovil 351. ročník Radvanského jarmoku spolu s Trhom ľudových remesiel.
Tento rok sa remeselníci taktiež prišli ukázať. Tradičné drevené výrobky, ktoré sú stále populárne, dekoračné obrusy s čipkovanými vzormi a obľúbená medovina nemohli chýbať. „Háčkujem od detstva. Naučila som sa to od mamy. Veľmi ma to baví, robím vankúšiky, svetre,“ prezradila nám Klára Deáková z Banskej Bystrice. Obľúbený vzor vraj nemá, inšpiráciu čerpá aj z časopisov, väčšinu si vymýšľa.
Michaela Tominová z Prievidze vyrába tašky s rozmanitými vzormi. „Teraz sa venujem grafike. Pracujem linoritom, vzor z linolea otlačím na materiál,“ opisuje. Menšiu tašku zvládne za hodinu. Batikové vzory nerobí, „venuje sa tomu už príliš veľa ľudí.“ S grafikou pracuje dva roky.
Minulý piatok otvárali aj Veľkonočný gazdovský dvor. „Predajcovia sa prezentovali predajom z dvora s bohatou ponukou mäsa, mliečnych výrobkov, ale tiež ovocia, pečiva, vína a ďalšieho tradičného, veľkonočného sortimentu,“ povedala Monika Pastuchová, hovorkyňa banskobystrického primátora. Dvory otvárali vo viacerých slovenských mestách, pod záštitou ministerstva pôdohospodárstva. Koncom tohto týždňa začína Veľká noc prvým veľkým sviatkom, a to Veľkým piatkom.