BANSKÁ BYSTRICA. Úplný zákaz neprešiel, celý proces dokonca skomplikoval pozmeňovací návrh Petra Pelegriniho (Smer).
Po medializovaní názoru Roberta Ochabu z Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave v denníku SME sa zmenila situácia v nákupných centrách. Tam novela zákona pôvodne fajčenie zakazovala. Ochaba si ale myslí, že „aj keď je kaviareň otvorená, ale nezasahuje do chodby, fajčiť sa tam, žiaľ, môže.“
Čakajú na Úrad verejného zdravotníctva
Kaviarnici v obchodných domoch teda po pár dňoch vrátili popolníky na stoly.
„Celý problém by musel rozseknúť Úrad verejného zdravotníctva. Novela zákona jasne definuje nefajčiarske priestory. Hovorí aj o uzavretých obchodných priestoroch, my sa vidíme ako jeden z nich,“ hovorí Peter Lukačovič, Centre Manager spoločnosti, ktorá spravuje Europa Shopping Center v Banskej Bystrici. Zároveň dodáva, že kým sa Úrad verejného zdravotníctva nevyjadrí, situácia sa nezmení. „Prvého apríla sme tlmočili kaviarňam výklad zákona. Po zverejnení informácie, že fajčiť sa v kaviarňach nákupných centier môže, na nás nájomcovia vyvinuli tlak, všetko sa vrátilo späť,“ upresňuje Lukačovič. Hovorí aj o 40- až 70-percentnom poklese tržieb kaviarní, keď zakázali fajčenie.
Nefajčiarskych podnikov je menej
Banská Bystrica má len zopár nefajčiarskych kaviarní. Jednou z nich je aj Secret Cafe v Kapitulskej ulici. Funguje len pár mesiacov, od začiatku v nej zakázali fajčenie.
„Ja nefajčím. Vadí mi, keď prídem z mesta celý zafajčený, musím si hneď oprať oblečenie. Takto je to bez smradu, aj čašníčky sú v nezafajčenom prostredí. Mali sme problémy so vzduchotechnikou, ktorá by tu bola nevyhnutná, ak by sme chceli mať aj priestory pre fajčiarov,“ hovorí majiteľ kaviarne Marek Faško. Fajčiari si môžu ísť podľa neho zapáliť von, a je to bez problémov. „Navyše si myslím, že v dnešnej dobe nefajčiť je trend,“ priznáva.
Beniczky Restaurant & Caffé na Námestí SNP má priestory pre fajčiarov oddelené tak, ako to prikazuje nový zákon. „Fajčenie je obmedzené na najmenší stavebne uzavretý priestor, ktorý sa nachádza dosť ďaleko od miestnosti, kde podávame jedlá. Stavebné úpravy teda neplánujeme,“ hovorí Juraj Šimko, F&B Manager zariadenia.
V ostatných banskobystrických podnikoch je fajčenie obmedzené buď počas obedov, čo je medzi jedenástou a druhou hodinou, alebo majú oddelené priestory. Iní musia svoje podniky prestavať. Kaviarne v nákupných centrách môžu mať aj naďalej fajčiarske časti, na ďalšie inštrukcie treba počkať. O stanovisko sme požiadali aj Úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, do našej uzávierky sa však nevyjadril.