BREZNO. Hlavným problémom jediného hotela v Brezne bola vysoká nákladovosť na energie a nedostatočná vyťaženosť ubytovacích kapacít. Posledné zvýšenie cien jedál inak mimoriadne kvalitnej hotelovej kuchyne spôsobilo len to, čo sa dalo logicky očakávať: Polovica stabilných stravníkov dnes chodí na obedy ku konkurencii.
Nová spoločnosť, GASTRO ĎUMBIER s.r.o., sa preorientuje výlučne na gastroslužby. Likvidáciou obchodnej spoločnosti poverilo mestské zastupiteľstvo doterajšieho konateľa. Nastupujúca do funkcie Ružena Polónyová povedala: „Poznám ľudí, s ktorými roky pracujem. Viem, čo dokáže náš kuchár, a dobré jedlo za prijateľné ceny. Získať späť pôvodnú klientelu, to považujem teraz za prvoradé.“
Hotel v klasickej podobe zaniká, časť ubytovacích kapacít si mesto ponechá, ostatné priestory využije pre vlastné potreby. Uvažuje napríklad, že tam presťahuje riaditeľtvo mestských lesov, ktoré sú v súčasnosti v podnájme. Predstavy o prepojení kaviarne s jedálňou či o ponechaní určitej časti ubytovacích kapacít pre služby verejnosti počas svadieb, maturitných večierkov, plesov a stabilných športových podujatí ostávajú otvorenou témou pre ďalšie rokovania.
Úverové zaťaženie pôvodnej obchodnej spoločnosti Hotel Ďumbier s.r.o v čiastke 165-tisíc eur a jeho splácanie preberá mesto.