BRUSNO. O tradičné jedlo s netradičným názvom „čipkárskuo" je záujem aj po rokoch. Jeho názov je odvodený od podomových obchodníkov - čipkárov , ktorí chodili predávať svoj tovar po svete na vozoch. Keďže nechceli zastavovať voz, varili si „za jazdy". Nosili so sebou mašinu na varenie čipkárskeho - jedla z bravčového alebo baranieho mäsa, zemiakov, koreňovej zeleniny a trhancov. Do komína dávali uhlie a v hrnci okolo neho varili „čipkárskuo". Varili ho vo vode, z ktorej po uvarení husté vybrali a mali tak hneď dva chody - polievku aj hlavné jedlo.
Starostku bolo treba presvedčiť
Myšlienka zorganizovať súťaž vo varení tradičného jedla vznikla v hlave Imricha Kolpáka pred desiatimi rokmi. Starostke Viere Krakovskej sa to vtedy veľmi nepozdávalo. „Pomyslela som si, čo ten Imrich zas vymýšľa?!" Nakoniec ju však presvedčil, a nultý ročník začali so siedmimi družstvami. „Čipkárskuo má dnes už medzinárodný charakter. Súťažiť chodia rodáci z Kanady, Nemecka, zo Srbska chodí učiteľ, ktorý v Brusne kedysi učil. S počtom družstiev sme zapísaní v Slovenskej knihe rekordov, ktorý sme dnes prekonali o tri družstvá," povedal Imrich Kolpák.
Kumšt chytil rodákov
V súťažných družstvách varia rodáci z Brusna, ktorí dnes žijú od Bratislavy po Košice. „Stretnú sa tu spolužiaci, kamaráti, ktorí sa dlho nevideli," povedal Kolpák.
Súťažiaci mali na varenie tri hodiny. Všetko si pripravovali na mieste, vzorky uvareného „čipkárskeho" dali do misiek pre porotu. Tá bola anonymná, jej členovia chodili pomedzi stánky a kontrolovali, či všetci dodržujú pravidlá.
Výstava aj sprievodné akcie
Mašiny na varenie sú z nerezu. Staré, z klasického plechu mohli návštevníci obdivovať vystavené na Čipkárskom tento rok. Sprievodné akcie pre deti, hádzanie dvanásťkilovou „kľuchtou" do diaľky či súťaž v pití piva na čas zabavili všetkých, ktorí sa dnes prišli pozrieť na Čipkárskuo.
„Teraz som už presvedčená, že pred desiatimi rokmi to bola výborná myšlienka. Čipkárskuo sa rozrástlo do veľkých rozmerov," povedala starostka Viera Krakovská.