Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Študenti v školských bufetoch siahajú po bagetách a hot-dogoch

Deti v školách nejedia zdravo. Radšej si kúpia to, čo im chutí.

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrickí stredoškoláci v školských bufetoch najviac vyhľadávajú plnené bagety so zeleninou, hot-dogy, v menšom množstve siahnu po mliečnych výrobkoch, občas si kúpia aj šaláty. Je skôr raritou, ak prejavia záujem o ovocie. "Najviac ide hot-dog, potom sú to zapečené žemle so syrom a zeleninou," konštatovala pre TASR Mária Vigašová zo školského bufetu Strednej zdravotníckej školy.

Podľa detskej gastroenterologičky z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Ivety Valachovej neustála konzumácia takýchto jedál nie je správna, mladí ľudia by sa mali stravovať racionálne. Ich jedálny lístok má tvoriť ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, mliečne výrobky, ryby, "keď už teda nejaké žemle, tak skôr celozrnné".

Skryť Vypnúť reklamu

Valachová zo skúsenosti tiež vie, že študenti nemyslia na pravidelné stravovanie, jedia iba raz za deň, a to večer. "Prídu domov a konzumujú hlava-nehlava." Podľa lekárky by si mali zvyknúť na bohaté raňajky s mliečnymi a celozrnnými výrobkami, počas dňa sa povzbudiť ovocnou desiatou a obedom v školských jedálňach. Hoci školáci podľa Valachovej jedálne odmietajú, mali by si to rozmyslieť. "Strava je tu hygienicky, a aj čo sa týka zloženia, kontrolovaná." Valachová dodala, že študenti by tiež nemali zabudnúť na olovrant a večeru.

Vedúca školského bufetu Obchodnej akadémie na ulici Tajovského Marta Spišiaková zdôraznila, že si dávajú pozor, aby študentom ponúkali vhodnú stravu. "Máme len zdravé jedlá, študenti si kupujú mliečne výrobky, jogurty, tmavé, cereálne pečivo."

Skryť Vypnúť reklamu

Ako pokračovala Vigašová, pokiaľ ide o dopyt mladých po sladkostiach, ich predajnosť je v jej školskom bufete približne 30 percent z celého sortimentu. Jana Stískalová zo školského bufetu Katolíckeho gymnázia Štefana Moysesa súhlasila, že o sladkosti je síce záujem, vyhrávajú však vyššie uvedené jedlá.

"Sú chlapci, ktorí celý deň kupujú len sladkosti, asi si nosia jedlo z domu. Tí, čo sú na internáte, sa zrejme potrebujú viac najesť, tak kupujú spomínané obložené žemle a bagety," dodala Mária zo školského bufetu Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša.

"Nehovorím, že čokoládu treba vylúčiť, iste obsahuje aj dobré veci," povedala Valachová. Podľa nej však majú mladí preferovať sladkosti z celozrnných výrobkov. Tiež netreba zabúdať, že ak majú zvýšenú chuť na sladké, môžu ju uspokojiť aj sladkým ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Stískalovej študenti o kúpu ovocia záujem majú. "Striedame im ovocie, mávame banány, jablká, mandarínky." V niektorých bufetoch sa však ovocná ponuka nenájde. V školskom bufete Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša ho nepredávajú, keďže nemajú priestory na jeho skladovanie. Hoci na strednej zdravotníckej škole je ovocie v ponuke, študentky si ho podľa Vigašovej kúpia len výnimočne.

Banskobystrickí študenti hasia svoj smäd minerálkami a sladenými vodami. Pokiaľ by sa chceli osviežiť kávou a kofeínovými nápojmi, v školských bufetoch nepochodia. "Kofeínové výrobky sa podľa zákona v základných a stredných školách nemôžu predávať, takže kofeínové nápoje nemám," vysvetlila Vigašová.

"Z toho, že si občas dajú sladké nápoje, sa im nič nestane, no pravidelne na nich nie je dobré byť," zdôraznila Valachová s tým, že u človeka sa vďaka sladeným nápojom neskôr môže objaviť cukrovka, osteoporóza či iné civilizačné ochorenia.

Ako dodala, ak z nesprávneho stravovania študenti nemajú zdravotné ťažkosti v podobe hypertenzie, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky či obezity teraz, neznamená to, že sa neozvú neskôr. "Človek si to už nedáva do súvislosti s tým, čo jedol v mladom veku," povedala Valachová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 816
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 933
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 941
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 172
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 638
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 496
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 401
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 391
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Celoplošné testovanie.

Okres Brezno sa dostal do prvej desiatky slovenských okresov s najvyšším percentom pozitivity.

8 h
Vtedajší transplantačný tím

Prvým pacientom bol v tom čase 39- ročný František z Podkoníc.

8 h

Lyžiarske strediská sú v zložitej situácii, niektoré avizujú prepúšťanie zamestnancov. Dotkne sa to zrejme aj zamestnancov stredísk z Horehronia.

9 h
Július Koval

Rozhovor aj o tom, prečo musel skončiť pri mužstve tréner Miroslav Chudý

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

20 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?