S radami sme sa obrátili na vedúcu odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici MÁRIU AVDIČOVÚ.
Vianoce sú stále obdobím, kedy Slováci nepoznajú v prejedaní mieru. Ako rýchlo sa to odrazí v ambulanciách u odborných lekárov, či na pohotovosti?
- Podľa skúseností z minulých rokov možno konštatovať, že už na konci sviatkov a medzi sviatkami zaznamenajú lekári zvýšený výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov.
Čoho by sme sa teda mali na vianočnom stole vyvarovať?
- Aj v minulosti sa vnímali Vianoce ako sviatky pokoja a hojnosti, čím sa malo na mysli, že na stôl sa ponúkalo viac jedla ako bývalo zvykom počas roka. Myslím si, že zloženie vianočnej ponuky nemusí znamenať nejaké mimoriadne ohrozenie zdravia. Skôr ide o to, že si tých dobrôt doprajeme viac ako inokedy. Preto by som odporúčala, aby si rodiny po bohatom štedrovečernom jedle dopriali aspoň polhodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu a túto si zopakovali na obidva sviatky vianočné . Tí zdatnejší by sa mohli venovať aj typickým zimným športom .
Hrozia nám z vianočného jedla napríklad aj prenosné ochorenia?
- Ak sa na vianočné jedlo pozrieme z hľadiska rizika prenosných ochorení, odporúčame, aby sa najmä majonézové šaláty pripravovali až v deň konzumu. Napriek tomu, že medzi gazdinkami platí názor, že aspoň jeden deň „odležaný šalát" je chutnejší. Ak sa však na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov a to tých druhov, kde sa na úpravu použijú tepelne neupravené vajíčka. Sú to napríklad žĺtkové polevy a podobne.
Existuje na vianočnom stole taká gastronomická kombinácia, ktorá môže byť pre naše zažívanie problémom?
- Väčšina ľudí pozná svoje zdravotné problémy, vyskytujúce sa po konzumácii niektorých druhov jedál. Napríklad pacienti , ktorí majú žlčníkové kamene vedia, že spomínaný šalát je pre nich z hľadiska možného vyvolania záchvatu vysoko rizikový. Preto by to nemali riskovať ani na Vianoce a šalát si pripraviť tak, aby bol pre nich vhodný. Napríklad cibuľu trocha povariť a majonézu nahradiť ľahkou bezvaječnou majonézou, ktorú bežne dostať na trhu. Prípadne ju nahradiť nízkotučným jogurtom.
Ktoré z tradičných vianočných jedál Slovákov sú zdravé a ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť?
- Tradičné slovenské vianočné jedlá sú kaloricky veľmi bohaté a na jedálny lístok Slovákov sa dostali v období, keď bola záruka, že ich konzumenti aj vo sviatočný deň energeticky minú pri bežných domácich prácach, ktoré nebolo možné vynechať ani vo sviatok. Život súčasného človeka je na energetický výdaj zďaleka nie tak náročný ako v minulosti, preto vzniká disproporcia medzi príjmom a výdajom, čo je cez sviatky ešte zvýraznené. Som za zachovanie tradície jedál na našom vianočnom stole, ale opäť zdôrazňujem potrebu pohybu dostatočne energeticky náročného.
Akých najčastejších chýb sa z hľadiska stravovania dopúšťame pri sviatočnom stole?
- Ťažko nazvať dodržiavanie tradícií za chybu. Dalo by sa skôr povedať, že na Vianoce stratíme istú ostražitosť a doprajeme si napriek negatívnym skúsenostiam z bežného života určité jedlá, ktoré náš organizmus nevie stráviť v nádeji, že na Vianoce nás to obíde. Ďalší problém možno spájať s tradičnou slovenskou pohostinnosťou, keď treba naozaj veľa diplomacie na to, ako odmietnuť nadmerné množstvo ponúkaného jedla. Posledným omylom je, že keď jedlá dostatočne zapijeme určitým alkoholickým nápojom, trávenie sa zlepší. Aj tu platí známe - všetko s mierou. Ani na Vianoce by pitie alkoholu nemalo prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému a to pre mužov 2x 2 dcl vína najlepšie červeného a pre ženy 2x 1 dcl vína.