Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Nepokazme si Vianoce boľavým žalúdkom

Vianoce sú pre väčšinu z nás obdobím radosti, niekedy si však tieto vzácne chvíle dokážeme pokaziť nekontrolovaným hodovaním. Čoho sa vyvarovať, aby sme sviatky strávili v pohode a zdraví?

Mária Avdičová.Mária Avdičová. (Zdroj: ARCHÍV RÚVZ)

S radami sme sa obrátili na vedúcu odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici MÁRIU AVDIČOVÚ.

Vianoce sú stále obdobím, kedy Slováci nepoznajú v prejedaní mieru. Ako rýchlo sa to odrazí v ambulanciách u odborných lekárov, či na pohotovosti?

- Podľa skúseností z minulých rokov možno konštatovať, že už na konci sviatkov a medzi sviatkami zaznamenajú lekári zvýšený výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov.

Čoho by sme sa teda mali na vianočnom stole vyvarovať?

Skryť Vypnúť reklamu

- Aj v minulosti sa vnímali Vianoce ako sviatky pokoja a hojnosti, čím sa malo na mysli, že na stôl sa ponúkalo viac jedla ako bývalo zvykom počas roka. Myslím si, že zloženie vianočnej ponuky nemusí znamenať nejaké mimoriadne ohrozenie zdravia. Skôr ide o to, že si tých dobrôt doprajeme viac ako inokedy. Preto by som odporúčala, aby si rodiny po bohatom štedrovečernom jedle dopriali aspoň polhodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu a túto si zopakovali na obidva sviatky vianočné . Tí zdatnejší by sa mohli venovať aj typickým zimným športom .

Hrozia nám z vianočného jedla napríklad aj prenosné ochorenia?

- Ak sa na vianočné jedlo pozrieme z hľadiska rizika prenosných ochorení, odporúčame, aby sa najmä majonézové šaláty pripravovali až v deň konzumu. Napriek tomu, že medzi gazdinkami platí názor, že aspoň jeden deň „odležaný šalát" je chutnejší. Ak sa však na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov a to tých druhov, kde sa na úpravu použijú tepelne neupravené vajíčka. Sú to napríklad žĺtkové polevy a podobne.

Skryť Vypnúť reklamu

Existuje na vianočnom stole taká gastronomická kombinácia, ktorá môže byť pre naše zažívanie problémom?

- Väčšina ľudí pozná svoje zdravotné problémy, vyskytujúce sa po konzumácii niektorých druhov jedál. Napríklad pacienti , ktorí majú žlčníkové kamene vedia, že spomínaný šalát je pre nich z hľadiska možného vyvolania záchvatu vysoko rizikový. Preto by to nemali riskovať ani na Vianoce a šalát si pripraviť tak, aby bol pre nich vhodný. Napríklad cibuľu trocha povariť a majonézu nahradiť ľahkou bezvaječnou majonézou, ktorú bežne dostať na trhu. Prípadne ju nahradiť nízkotučným jogurtom.

Ktoré z tradičných vianočných jedál Slovákov sú zdravé a ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť?

- Tradičné slovenské vianočné jedlá sú kaloricky veľmi bohaté a na jedálny lístok Slovákov sa dostali v období, keď bola záruka, že ich konzumenti aj vo sviatočný deň energeticky minú pri bežných domácich prácach, ktoré nebolo možné vynechať ani vo sviatok. Život súčasného človeka je na energetický výdaj zďaleka nie tak náročný ako v minulosti, preto vzniká disproporcia medzi príjmom a výdajom, čo je cez sviatky ešte zvýraznené. Som za zachovanie tradície jedál na našom vianočnom stole, ale opäť zdôrazňujem potrebu pohybu dostatočne energeticky náročného.

Skryť Vypnúť reklamu

Akých najčastejších chýb sa z hľadiska stravovania dopúšťame pri sviatočnom stole?

- Ťažko nazvať dodržiavanie tradícií za chybu. Dalo by sa skôr povedať, že na Vianoce stratíme istú ostražitosť a doprajeme si napriek negatívnym skúsenostiam z bežného života určité jedlá, ktoré náš organizmus nevie stráviť v nádeji, že na Vianoce nás to obíde. Ďalší problém možno spájať s tradičnou slovenskou pohostinnosťou, keď treba naozaj veľa diplomacie na to, ako odmietnuť nadmerné množstvo ponúkaného jedla. Posledným omylom je, že keď jedlá dostatočne zapijeme určitým alkoholickým nápojom, trávenie sa zlepší. Aj tu platí známe - všetko s mierou. Ani na Vianoce by pitie alkoholu nemalo prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému a to pre mužov 2x 2 dcl vína najlepšie červeného a pre ženy 2x 1 dcl vína.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 091
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 981
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 052
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 13 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 676
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 929
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 474
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 462
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 678
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 413
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet pozitívne testovaných zamestnancov Rooseveltovej nemocnice výrazne narástol

Zatiaľ čo v piatok evidovala nemocnica 26 pozitívnych zamestnancov, k dnešnému dňu ich je už 51.

Rooseveltova nemocnica

V Brezne sa testovanie uskutoční iba v exteriéroch

Prvoradou úlohou mesta Brezno je predovšetkým bezpečnosť jeho obyvateľov.

Ilustračná fotografia.

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?