Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Vysoké teploty ohrozujú kvalitu potravín a pokrmov

Niektoré z nich produkujú mykotoxíny, ktoré môžu poškodiť najmä pečeň, obličky, slezinu, krvný systém a nervový systém.

BANSKÁ BYSTRICA. V horúčavách, aké sú v týchto dňoch, je veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich totiž skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu sa mikroorganizmov a kazeniu. V prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení, teda ochorení súvisiacich s príjmom potravy a pokrmov. „Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radia najmä hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po 6 až 12 hodinách. Prejavujú sa bolesťami brucha, hnačkami, zvracaním a teplotou okolo 38 až 39 C. U detí a oslabených dospelých ľudí sa môže vyvinúť aj obzvlášť ťažká forma ochorenia ohrozujúca život," upozorňuje vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Ivana Sedliačiková. Dodáva, že leto a vysoké teploty prinášajú so sebou aj dostatok zeleniny a ovocia. Nie je však zabezpečené, že sa konzumujú po dostatočnom a dôkladnom umytí. Rizikový môže byť napríklad i melón. Najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa tak dostanú aj baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne z nedôkladne umytých rúk. V lete v teplom a vo vlhkom prostredí sú vytvorené vhodné podmienky aj na rast plesní. Niektoré z nich produkujú mykotoxíny (jedovaté produkty plesní), ktoré môžu poškodiť rôzne orgány, najmä však pečeň, obličky, slezinu, krvný systém a nervový systém.

Skryť Vypnúť reklamu

"Každá potravina má určené ideálne podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je ich nutné dodržiavať v každom ročnom období, nielen v lete, a to i vtedy, keď sú podmienky uchovávania potravín najnamáhavejšie," uviedla Sedliačiková. Podľa odborníčky je pokrmy potrebné dôkladne tepelne spracovať, neskladovať a nespracovávať spoločne surové mäso a mäsové výrobky určené na priamu spotrebu. Zeleninu a ovocie je potrebné dôkladne
očistiť a umyť a nepiť vodu z neznámeho zdroja. Potraviny je potrebné chrániť pred hmyzom a hlodavcami. Pokrmy treba pripravovať v čo najkratšom čase pred konzumáciou a rizikové potraviny uchovávať v chladiacom zariadení.

„Neskonzumované radšej rýchlo schlaďte, odložte do chladničky a v prípade ďalšieho použitia ich dôkladne zohrejte. V žiadnom prípade nekonzumujte plesnivé potraviny a obsah konzerv s vydutými vrchnákmi. Rovnako počas dlhých ciest nekonzumujte rýchlo sa kaziace potraviny bryndzu, majonézové šaláty, šľahačkové zákusky a podobne. A v neposednom rade prísne dodržiavajte zásady osobnej hygieny," radí Sedliačiková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 004
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 864
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 877
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 116
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 038
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 399
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 604
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 578
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 568
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 253
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V Banskej Bystrici pridali termíny, o testovanie je záujem

Dnes ráno sa otvorilo 12 odberných miest- Testovanie bude trvať dva dni.

V Banskej Bystrici sa začalo komunitné testovanie pre zamestnancov

Mesto pod Urpínom v spolupráci s Okresným úradom Banská Bystrica organizuje počas tohto víkendu od 8.00 h do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19.

Testovanie na koronavírus.

Komunitné testovanie v Ľubietovej: Ani jeden pozitívny prípad

Deň pred spustením komunitného testovania v Banskej Bystrici testovali dnes aj v Ľubietovej. Výsledok ich príjemne prekvapil.

Na kritiku Remišovej ministerstva reaguje primátor Nosko

Ak sa neuskutoční korektná diskusia a vysvetlenie si vzájomných postojov, mesto Banská Bystrica a ani mesto Zvolen nebudú mať záujem o "bezprecedentne vnútený, neodkonzultovaný a

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

Už ste čítali?