BANSKÁ BYSTRICA. Aj napriek tomu, že meteorológovia už nepredpokladajú tropické teploty, horúčavy nás neminú. Práve takéto počasie je vhodné pre množenie baktérií, ktoré môžu spôsobiť mnohé ochorenia.
„Najčastejšie sú salmonelózy. Vyskytujú sa celý rok, pretože táto baktéria je schopná množiť sa aj pri nižších teplotách, ale letné obdobie je pre ich množenie optimálne. Riziko hrozí hlavne pri chybách pri výrobe tovaru, jeho skladovaní, či pri opakovanom zohrievaní potravín," hovorí doktorka Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.
Najčastejším faktorom prenosu nákazy salmonelózy sú potraviny s obsahom vajec. Tieto je potrebné pri skladovaní rýchlo schladiť a pri konzumácií dostatočne prehriať, aby sa tak zabránilo prípadnému ochoreniu. Pre prevenciu salmonelóz vypracovala dokonca Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) desať zlatých pravidiel.
Podobnou baktériou, ktorá prežíva v potravinách je kampilobaktéria. Vyskytuje sa v hydinovom mäse a ovčích výrobkoch. Jedným z letných rizík je aj dyzentéria. „Je to čisto ľudská baktéria, je patogénom pre človeka a aj sa u človeka vyskytuje. K prenosu dochádza potravinou, ktorú chorý človek kontaminuje hlavne rukami pri nedostatočnej osobnej hygiene. Táto choroba sa môže však šíriť napríklad aj koreňovou zeleninou, či jahodami. Teda tým čo je v zemi, alebo sa plazí po zemi, ktorá je hnojená hnojivom, kde môžu byť aj ľudské exkrementy," hovorí Avdičová. Dyzentéria sa však šíri aj v prostredí, kde nie je kanalizácia, kde sú suché záchody, či nedostatok pitnej vody. V extrémnych podmienkach sa môže prenášať aj kontaminovanou vodou, také riziko je napr. pri povodniach, haváriách vodovodného potrubia, kde sa môžu dostať splašky z kanalizácie a podobne.
Podobným spôsobom sa šíri aj žltačka typu A, ktorá postihuje celý organizmus. Hovorí sa jej aj choroba špinavých rúk, pričom k prenosu dochádza pri kontakte medzi ľuďmi. „Najväčšie riziko je keď deti prídu do kolektívu napríklad začiatkom školského roka. Ak je niekto chorý, môže nakaziť ostatných- inkubačná doba je 14 dní až mesiac," konštatuje Avdičová.
Žltačka nepatrí medzi typicky letné ochorenie, vírusy prežívajú vo vode v sociálnych zariadeniach.