Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Voňavá krása Vianoc

Banskobystričanka Sylvia Huťková tvrdí, že zdobenie vianočných medovníkov je pre ňu arteterapiou. Cesto pečie podľa receptu vynikajúcej moravskej pernikárky, pri zdobení používa ľudové motívy.

Medovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým  dielomMedovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým dielom (Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

BANSKÁ BYSTRICA. Keď človek po prvý krát vezme do rúk voňavé zdobené medovníčky Sylvie Huťkovej z Banskej Bystrice, akosi podvedome ho napadne, že by bolo doslova hriechom, keby skončili v žalúdku. Sú to skôr malé výtvarné dielka a hoci dráždia naše čuchové ústrojenstvo nezameniteľnou korenistou vôňou, najčastejšie končia na vianočných stromčekoch, adventných vencoch, alebo v sviatočnej výzdobe.

Pani Sylvia, ktorá v civilnom povolaní pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, pri ich tvorbe doslova relaxuje. „ Pre mňa je to určitým spôsobom arteterapia, ktorou kompenzujem náročné povolanie," hovorí. Medovníčky končia najčastejšie u jej rodinných príslušníkov a známych, ktorí si ich pred každými sviatkami objednajú v predstihu.

K zdobeniu medovníkov, ktoré sú charakteristické bielo - hnedou výzdobou sa pritom dostala úplnou náhodou:

Bolo to približne pred dvadsiatimi rokmi. Krátko predtým som sa presťahovala z Bratislavy do Banskej Bystrice kvôli horám a priatelia z ochranárskych združení ma pozvali na milú predvianočnú akciu. Z recesie som sa dala stiahnuť k zdobeniu medovníkov a tuším mi to prischlo," tvrdí.Hutkova6.jpg

Hoci mala za sebou aj trinásť rokov vtedajšej ľudovej školy umenia, tvary a vzory ju hneď neposlúchali. Nevzdávala to a postupne zlepšovala nielen samotné zdobenie, ale aj techniku. „ Najprv to boli obyčajné mikroténové sáčky, no vytvoriť s nimi jemné tvary bolo skoro nemožné. Potom som objavila v jednej knihe kornútkovú techniku a spolu s manželom sme sa ju snažili zdokonaliť," povedala. Donekonečna skúšali vytvoriť správny kornút z pergamenu a desiatového papiera, kým neobjavili hrubší celofán. Jeho výhoda je v tom, že na špičke drží pomerne pevne a tak sa dá z jednej dávky vyzdobiť viacero medovníkov.

Recept pernikárky zo Strážnice

Skôr než sa pustí do zdobenia, čaká ju najprv pečenie medovníčkov. Ich vôňa jej vždy pripomenie vynikajúcu pernikárku zo Strážnice, pani Fajgarovú: „ Moja sestra mala priateľa z Moravy a ten jej majstrovstvo poznal. Hoci ja som sa nikdy s pani Fajgarovou pri zdobení medovníčkov nestretla, recept na svoje perníčky mi prenechala. Pre mňa je to zároveň aj pamiatka na ňu."

Polevu na zdobenie si vždy vyrába čerstvú, lebo tak sa dajú najlepšie dosiahnuť jemné ťahy. Pani Huťková spolupracuje aj s ÚĽUVom, hoci vyrábať medovníčky vo väčšom množstve by nestíhala. „ Rodičia ma nahovorili, aby som pár medovníčkov v ÚĽUVe ukázala a ocko ich tam odniesol." Pár z nich si vybrali a ocenili, že sú veľmi pekné a precízne vyhotovené.

Ľudová tradícia namiesto smajlíkov

Vzory si pani Huťková nikdy dopredu nepredkresľuje, rodia sa jej v hlave pri práci. „ Ak chcem robiť iba originály, za večer ich dokážem ozdobiť približne dvadsať. Ak sa v niektorých motívoch opakujem, dokážem ich urobiť päťdesiat," hovorí.

Hoci v súčasnosti sa s perníkmi veľa experimentuje a objavujú sa nich ak niektoré moderné motívy - napríklad smajlíci, touto cestou ona sama ísť nechce. Ostala verná tradícii: „ Vyhýbam sa gýčovému zdobenia a snažím sa, aby mali medovníčky vianočnú atmosféru. Oslovujú ma motívy z ľudovej ornamentiky, čipiek a podobne," hovorí.

Tvrdí, že medovníčky sú jej tichým príspevkom k zachovaniu tradícií a čara Vianoc.

Medovníkové (perníkové) cesto - podľa moravskej pernikárky Boženy Fajgarovej

Zmes perníkového korenia:

1 diel škorice

1 diel klinčekov

1/6 dielu anízu

1/12 dielu feniklu

1 diel mleté čierne korenie

1/3 dielu nového korenia

1 diel badyánu

( Korenie sa nasype do mažiara a roztlčie.)

Cesto: 65 dkg hladká múka

25 dkg mletého cukru

4 celé vajcia

2 kávové lyžičky perníkového korenia

2 kávové lyžičky sódy bicarbóny

10 dkg medu + 5 dkg masla rozpustiť

Postup: Múku, cukor, sódu a korenie dáme na dosku. Do priehlbinky rozbijeme vajcia, pridáme maslo s medom. Zmiešame, zamiesime, cez noc necháme odpočinúť. Na druhý deň vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a formičkou vykrojíme tvary. Plech vymastíme maslom. Pečieme v rozohriatej rúre. Perníky sa po upečení potrú rozšľahaným vajíčkom.

Poleva na zdobenie: 1 bielok

15 dkg práškového cukru

1 kávová lyžička Solamylu

Rozšľahá sa na krém a zdobí papierovými kornútkami.

Majstrovstvo Sylvie Huťkovej si môžete vychutnať v rubrike Pressfoto objektívom fotoreportéra JÁNA KROŠLÁKA.

http://bystrica.sme.sk/c/5695461/vonave-vianoce-sylvie-hutkovej.html

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 6 884
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 381
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 620
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 426
  5. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 344
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 225
  7. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 160
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 745
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 558
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 2 391
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


22 h
Pravidelnú prímestskú autobusovú dopravu na takmer 70 percent územia BBSK zabezpečuje spoločnosť SAD Zvolen.

Banskobystrický kraj hľadá dodávateľov prímestskej dopravy na ďalších 10 rokov za viac ako 420 miliónov eur.


SITA 29. júl
V pláne je aj prelet stíhačky Mig-29.

Návštevníkov akcie zabavia kapely rôznych hudobných žánrov. Vstup na podujatie je zdarma.


TASR 29. júl
Ivan Saktor.

Podľahol ťažkej chorobe.


29. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mesto hygienikov o konaní hromadnej akcie neinformovalo.


20 h

Pri dopravnej nehode sa zranili štyria ľudia, z toho dve deti.


20 h

Najmenej zaočkovaná je Radôstka, najviac Snežnica.


a 1 ďalší 15 h

Na mieste zasahoval aj vrtuľník.


10 h

Už ste čítali?