Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Voňavá krása Vianoc

Banskobystričanka Sylvia Huťková tvrdí, že zdobenie vianočných medovníkov je pre ňu arteterapiou. Cesto pečie podľa receptu vynikajúcej moravskej pernikárky, pri zdobení používa ľudové motívy.

Medovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým  dielomMedovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým dielom(Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

BANSKÁ BYSTRICA. Keď človek po prvý krát vezme do rúk voňavé zdobené medovníčky Sylvie Huťkovej z Banskej Bystrice, akosi podvedome ho napadne, že by bolo doslova hriechom, keby skončili v žalúdku. Sú to skôr malé výtvarné dielka a hoci dráždia naše čuchové ústrojenstvo nezameniteľnou korenistou vôňou, najčastejšie končia na vianočných stromčekoch, adventných vencoch, alebo v sviatočnej výzdobe.

Pani Sylvia, ktorá v civilnom povolaní pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, pri ich tvorbe doslova relaxuje. „ Pre mňa je to určitým spôsobom arteterapia, ktorou kompenzujem náročné povolanie," hovorí. Medovníčky končia najčastejšie u jej rodinných príslušníkov a známych, ktorí si ich pred každými sviatkami objednajú v predstihu.

K zdobeniu medovníkov, ktoré sú charakteristické bielo - hnedou výzdobou sa pritom dostala úplnou náhodou:

Bolo to približne pred dvadsiatimi rokmi. Krátko predtým som sa presťahovala z Bratislavy do Banskej Bystrice kvôli horám a priatelia z ochranárskych združení ma pozvali na milú predvianočnú akciu. Z recesie som sa dala stiahnuť k zdobeniu medovníkov a tuším mi to prischlo," tvrdí.Hutkova6.jpg

Hoci mala za sebou aj trinásť rokov vtedajšej ľudovej školy umenia, tvary a vzory ju hneď neposlúchali. Nevzdávala to a postupne zlepšovala nielen samotné zdobenie, ale aj techniku. „ Najprv to boli obyčajné mikroténové sáčky, no vytvoriť s nimi jemné tvary bolo skoro nemožné. Potom som objavila v jednej knihe kornútkovú techniku a spolu s manželom sme sa ju snažili zdokonaliť," povedala. Donekonečna skúšali vytvoriť správny kornút z pergamenu a desiatového papiera, kým neobjavili hrubší celofán. Jeho výhoda je v tom, že na špičke drží pomerne pevne a tak sa dá z jednej dávky vyzdobiť viacero medovníkov.

Recept pernikárky zo Strážnice

Skôr než sa pustí do zdobenia, čaká ju najprv pečenie medovníčkov. Ich vôňa jej vždy pripomenie vynikajúcu pernikárku zo Strážnice, pani Fajgarovú: „ Moja sestra mala priateľa z Moravy a ten jej majstrovstvo poznal. Hoci ja som sa nikdy s pani Fajgarovou pri zdobení medovníčkov nestretla, recept na svoje perníčky mi prenechala. Pre mňa je to zároveň aj pamiatka na ňu."

Polevu na zdobenie si vždy vyrába čerstvú, lebo tak sa dajú najlepšie dosiahnuť jemné ťahy. Pani Huťková spolupracuje aj s ÚĽUVom, hoci vyrábať medovníčky vo väčšom množstve by nestíhala. „ Rodičia ma nahovorili, aby som pár medovníčkov v ÚĽUVe ukázala a ocko ich tam odniesol." Pár z nich si vybrali a ocenili, že sú veľmi pekné a precízne vyhotovené.

Ľudová tradícia namiesto smajlíkov

Vzory si pani Huťková nikdy dopredu nepredkresľuje, rodia sa jej v hlave pri práci. „ Ak chcem robiť iba originály, za večer ich dokážem ozdobiť približne dvadsať. Ak sa v niektorých motívoch opakujem, dokážem ich urobiť päťdesiat," hovorí.

Hoci v súčasnosti sa s perníkmi veľa experimentuje a objavujú sa nich ak niektoré moderné motívy - napríklad smajlíci, touto cestou ona sama ísť nechce. Ostala verná tradícii: „ Vyhýbam sa gýčovému zdobenia a snažím sa, aby mali medovníčky vianočnú atmosféru. Oslovujú ma motívy z ľudovej ornamentiky, čipiek a podobne," hovorí.

Tvrdí, že medovníčky sú jej tichým príspevkom k zachovaniu tradícií a čara Vianoc.

Medovníkové (perníkové) cesto - podľa moravskej pernikárky Boženy Fajgarovej

Zmes perníkového korenia:

1 diel škorice

1 diel klinčekov

1/6 dielu anízu

1/12 dielu feniklu

1 diel mleté čierne korenie

1/3 dielu nového korenia

1 diel badyánu

( Korenie sa nasype do mažiara a roztlčie.)

Cesto: 65 dkg hladká múka

25 dkg mletého cukru

4 celé vajcia

2 kávové lyžičky perníkového korenia

2 kávové lyžičky sódy bicarbóny

10 dkg medu + 5 dkg masla rozpustiť

Postup: Múku, cukor, sódu a korenie dáme na dosku. Do priehlbinky rozbijeme vajcia, pridáme maslo s medom. Zmiešame, zamiesime, cez noc necháme odpočinúť. Na druhý deň vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a formičkou vykrojíme tvary. Plech vymastíme maslom. Pečieme v rozohriatej rúre. Perníky sa po upečení potrú rozšľahaným vajíčkom.

Poleva na zdobenie: 1 bielok

15 dkg práškového cukru

1 kávová lyžička Solamylu

Rozšľahá sa na krém a zdobí papierovými kornútkami.

Majstrovstvo Sylvie Huťkovej si môžete vychutnať v rubrike Pressfoto objektívom fotoreportéra JÁNA KROŠLÁKA.

http://bystrica.sme.sk/c/5695461/vonave-vianoce-sylvie-hutkovej.html

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 20 920
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 835
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 802
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 526
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 899
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 444
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 865
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 819
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 965
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 870

Hlavné správy z MY Bystrica

Staršia žena ležala v bezvedomí na balkóne

Bola v priamom ohrození života.

Ilustračné foto.
Šéf súťaže Richard Lintner odovzdáva trofej kapitánovi Banskej Bystrice Tomášovi Surovému.

Cestujete? Pripravte sa na kolóny aj medzi Breznom a Bystricou

Ľudia sa po sviatkoch vracajú do Bratislavy.

Situácia medzi Breznom a Banskou Bystricou.

Zásah bystrických vrtuľníkových záchranárov: Muž spadol zo zrúcaniny hradu

Pri páde dlhom asi 20 metrov utrpel muž rôzne zranenia, previezli ho do Rooseveltovej nemocnice.

Ilustračná fotografia.

Križovatky pri mestskom parku a na Kyjevskom námestí sa majú rešiť

Pri mestskom parku má vzniknúť mini okružná križovatka, analýzu vypracujú aj pre križovatku na Kyjevskom námestí.

Križovatka pri mestskom parku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Krčmy v Žiline sa sústredili najmä na rínku, ubytovaní tu boli aj ruskí dôstojníci

Žilina, tak ako každé väčšie mesto, mala už od stredoveku svoje krčmy a ubytovacie zariadenie.

Smutnú vŕbu v Soblahove zasypalo takmer osemsto maľovaných kraslíc

Soblahovská šibačka má každoročne rekordnú podobu. „Veľkonočnú“ smutnú vŕbu ozdobili aj v tomto roku stovky kraslíc.

FOTO: Oblievačka v okolí Trenčína

Mládenci v ľudových krojoch z obce Selec alebo tí z Trenčianskej Teplej? Ktorým to podľa vás dnes lepšie šibalo?

Vybrali SME

Už ste čítali?