Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Voňavá krása Vianoc

Banskobystričanka Sylvia Huťková tvrdí, že zdobenie vianočných medovníkov je pre ňu arteterapiou. Cesto pečie podľa receptu vynikajúcej moravskej pernikárky, pri zdobení používa ľudové motívy.

Medovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým  dielomMedovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým dielom (Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

BANSKÁ BYSTRICA. Keď človek po prvý krát vezme do rúk voňavé zdobené medovníčky Sylvie Huťkovej z Banskej Bystrice, akosi podvedome ho napadne, že by bolo doslova hriechom, keby skončili v žalúdku. Sú to skôr malé výtvarné dielka a hoci dráždia naše čuchové ústrojenstvo nezameniteľnou korenistou vôňou, najčastejšie končia na vianočných stromčekoch, adventných vencoch, alebo v sviatočnej výzdobe.

Pani Sylvia, ktorá v civilnom povolaní pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, pri ich tvorbe doslova relaxuje. „ Pre mňa je to určitým spôsobom arteterapia, ktorou kompenzujem náročné povolanie," hovorí. Medovníčky končia najčastejšie u jej rodinných príslušníkov a známych, ktorí si ich pred každými sviatkami objednajú v predstihu.

K zdobeniu medovníkov, ktoré sú charakteristické bielo - hnedou výzdobou sa pritom dostala úplnou náhodou:

Bolo to približne pred dvadsiatimi rokmi. Krátko predtým som sa presťahovala z Bratislavy do Banskej Bystrice kvôli horám a priatelia z ochranárskych združení ma pozvali na milú predvianočnú akciu. Z recesie som sa dala stiahnuť k zdobeniu medovníkov a tuším mi to prischlo," tvrdí.Hutkova6.jpg

Hoci mala za sebou aj trinásť rokov vtedajšej ľudovej školy umenia, tvary a vzory ju hneď neposlúchali. Nevzdávala to a postupne zlepšovala nielen samotné zdobenie, ale aj techniku. „ Najprv to boli obyčajné mikroténové sáčky, no vytvoriť s nimi jemné tvary bolo skoro nemožné. Potom som objavila v jednej knihe kornútkovú techniku a spolu s manželom sme sa ju snažili zdokonaliť," povedala. Donekonečna skúšali vytvoriť správny kornút z pergamenu a desiatového papiera, kým neobjavili hrubší celofán. Jeho výhoda je v tom, že na špičke drží pomerne pevne a tak sa dá z jednej dávky vyzdobiť viacero medovníkov.

Recept pernikárky zo Strážnice

Skôr než sa pustí do zdobenia, čaká ju najprv pečenie medovníčkov. Ich vôňa jej vždy pripomenie vynikajúcu pernikárku zo Strážnice, pani Fajgarovú: „ Moja sestra mala priateľa z Moravy a ten jej majstrovstvo poznal. Hoci ja som sa nikdy s pani Fajgarovou pri zdobení medovníčkov nestretla, recept na svoje perníčky mi prenechala. Pre mňa je to zároveň aj pamiatka na ňu."

Polevu na zdobenie si vždy vyrába čerstvú, lebo tak sa dajú najlepšie dosiahnuť jemné ťahy. Pani Huťková spolupracuje aj s ÚĽUVom, hoci vyrábať medovníčky vo väčšom množstve by nestíhala. „ Rodičia ma nahovorili, aby som pár medovníčkov v ÚĽUVe ukázala a ocko ich tam odniesol." Pár z nich si vybrali a ocenili, že sú veľmi pekné a precízne vyhotovené.

Ľudová tradícia namiesto smajlíkov

Vzory si pani Huťková nikdy dopredu nepredkresľuje, rodia sa jej v hlave pri práci. „ Ak chcem robiť iba originály, za večer ich dokážem ozdobiť približne dvadsať. Ak sa v niektorých motívoch opakujem, dokážem ich urobiť päťdesiat," hovorí.

Hoci v súčasnosti sa s perníkmi veľa experimentuje a objavujú sa nich ak niektoré moderné motívy - napríklad smajlíci, touto cestou ona sama ísť nechce. Ostala verná tradícii: „ Vyhýbam sa gýčovému zdobenia a snažím sa, aby mali medovníčky vianočnú atmosféru. Oslovujú ma motívy z ľudovej ornamentiky, čipiek a podobne," hovorí.

Tvrdí, že medovníčky sú jej tichým príspevkom k zachovaniu tradícií a čara Vianoc.

Medovníkové (perníkové) cesto - podľa moravskej pernikárky Boženy Fajgarovej

Zmes perníkového korenia:

1 diel škorice

1 diel klinčekov

1/6 dielu anízu

1/12 dielu feniklu

1 diel mleté čierne korenie

1/3 dielu nového korenia

1 diel badyánu

( Korenie sa nasype do mažiara a roztlčie.)

Cesto: 65 dkg hladká múka

25 dkg mletého cukru

4 celé vajcia

2 kávové lyžičky perníkového korenia

2 kávové lyžičky sódy bicarbóny

10 dkg medu + 5 dkg masla rozpustiť

Postup: Múku, cukor, sódu a korenie dáme na dosku. Do priehlbinky rozbijeme vajcia, pridáme maslo s medom. Zmiešame, zamiesime, cez noc necháme odpočinúť. Na druhý deň vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a formičkou vykrojíme tvary. Plech vymastíme maslom. Pečieme v rozohriatej rúre. Perníky sa po upečení potrú rozšľahaným vajíčkom.

Poleva na zdobenie: 1 bielok

15 dkg práškového cukru

1 kávová lyžička Solamylu

Rozšľahá sa na krém a zdobí papierovými kornútkami.

Majstrovstvo Sylvie Huťkovej si môžete vychutnať v rubrike Pressfoto objektívom fotoreportéra JÁNA KROŠLÁKA.

http://bystrica.sme.sk/c/5695461/vonave-vianoce-sylvie-hutkovej.html

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 006
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 410
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 293
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 536
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 258
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 130
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 768
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 665
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 107
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 9 940
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Dneškom sa zatvárajú aj zariadenia na južnej strane Chopku

Ide o reakciu na preventívne opatrenia v súvislosti s COVID - 19.

Chopok, v pozadí Ďumbier

Stredoslovenské múzeum mapuje súčasné obdobie pandémie

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spúšťa výzvu pre Banskobystričanov, ktorej cieľom je zachytiť aktuálnu situáciu v meste prostredníctvom spomienok či fotografií.

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Už ste čítali?