Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Voňavá krása Vianoc

Banskobystričanka Sylvia Huťková tvrdí, že zdobenie vianočných medovníkov je pre ňu arteterapiou. Cesto pečie podľa receptu vynikajúcej moravskej pernikárky, pri zdobení používa ľudové motívy.

Medovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým  dielomMedovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým dielom (Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

BANSKÁ BYSTRICA. Keď človek po prvý krát vezme do rúk voňavé zdobené medovníčky Sylvie Huťkovej z Banskej Bystrice, akosi podvedome ho napadne, že by bolo doslova hriechom, keby skončili v žalúdku. Sú to skôr malé výtvarné dielka a hoci dráždia naše čuchové ústrojenstvo nezameniteľnou korenistou vôňou, najčastejšie končia na vianočných stromčekoch, adventných vencoch, alebo v sviatočnej výzdobe.

Pani Sylvia, ktorá v civilnom povolaní pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, pri ich tvorbe doslova relaxuje. „ Pre mňa je to určitým spôsobom arteterapia, ktorou kompenzujem náročné povolanie," hovorí. Medovníčky končia najčastejšie u jej rodinných príslušníkov a známych, ktorí si ich pred každými sviatkami objednajú v predstihu.

K zdobeniu medovníkov, ktoré sú charakteristické bielo - hnedou výzdobou sa pritom dostala úplnou náhodou:

Bolo to približne pred dvadsiatimi rokmi. Krátko predtým som sa presťahovala z Bratislavy do Banskej Bystrice kvôli horám a priatelia z ochranárskych združení ma pozvali na milú predvianočnú akciu. Z recesie som sa dala stiahnuť k zdobeniu medovníkov a tuším mi to prischlo," tvrdí.Hutkova6.jpg

Hoci mala za sebou aj trinásť rokov vtedajšej ľudovej školy umenia, tvary a vzory ju hneď neposlúchali. Nevzdávala to a postupne zlepšovala nielen samotné zdobenie, ale aj techniku. „ Najprv to boli obyčajné mikroténové sáčky, no vytvoriť s nimi jemné tvary bolo skoro nemožné. Potom som objavila v jednej knihe kornútkovú techniku a spolu s manželom sme sa ju snažili zdokonaliť," povedala. Donekonečna skúšali vytvoriť správny kornút z pergamenu a desiatového papiera, kým neobjavili hrubší celofán. Jeho výhoda je v tom, že na špičke drží pomerne pevne a tak sa dá z jednej dávky vyzdobiť viacero medovníkov.

Recept pernikárky zo Strážnice

Skôr než sa pustí do zdobenia, čaká ju najprv pečenie medovníčkov. Ich vôňa jej vždy pripomenie vynikajúcu pernikárku zo Strážnice, pani Fajgarovú: „ Moja sestra mala priateľa z Moravy a ten jej majstrovstvo poznal. Hoci ja som sa nikdy s pani Fajgarovou pri zdobení medovníčkov nestretla, recept na svoje perníčky mi prenechala. Pre mňa je to zároveň aj pamiatka na ňu."

Polevu na zdobenie si vždy vyrába čerstvú, lebo tak sa dajú najlepšie dosiahnuť jemné ťahy. Pani Huťková spolupracuje aj s ÚĽUVom, hoci vyrábať medovníčky vo väčšom množstve by nestíhala. „ Rodičia ma nahovorili, aby som pár medovníčkov v ÚĽUVe ukázala a ocko ich tam odniesol." Pár z nich si vybrali a ocenili, že sú veľmi pekné a precízne vyhotovené.

Ľudová tradícia namiesto smajlíkov

Vzory si pani Huťková nikdy dopredu nepredkresľuje, rodia sa jej v hlave pri práci. „ Ak chcem robiť iba originály, za večer ich dokážem ozdobiť približne dvadsať. Ak sa v niektorých motívoch opakujem, dokážem ich urobiť päťdesiat," hovorí.

Hoci v súčasnosti sa s perníkmi veľa experimentuje a objavujú sa nich ak niektoré moderné motívy - napríklad smajlíci, touto cestou ona sama ísť nechce. Ostala verná tradícii: „ Vyhýbam sa gýčovému zdobenia a snažím sa, aby mali medovníčky vianočnú atmosféru. Oslovujú ma motívy z ľudovej ornamentiky, čipiek a podobne," hovorí.

Tvrdí, že medovníčky sú jej tichým príspevkom k zachovaniu tradícií a čara Vianoc.

Medovníkové (perníkové) cesto - podľa moravskej pernikárky Boženy Fajgarovej

Zmes perníkového korenia:

1 diel škorice

1 diel klinčekov

1/6 dielu anízu

1/12 dielu feniklu

1 diel mleté čierne korenie

1/3 dielu nového korenia

1 diel badyánu

( Korenie sa nasype do mažiara a roztlčie.)

Cesto: 65 dkg hladká múka

25 dkg mletého cukru

4 celé vajcia

2 kávové lyžičky perníkového korenia

2 kávové lyžičky sódy bicarbóny

10 dkg medu + 5 dkg masla rozpustiť

Postup: Múku, cukor, sódu a korenie dáme na dosku. Do priehlbinky rozbijeme vajcia, pridáme maslo s medom. Zmiešame, zamiesime, cez noc necháme odpočinúť. Na druhý deň vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a formičkou vykrojíme tvary. Plech vymastíme maslom. Pečieme v rozohriatej rúre. Perníky sa po upečení potrú rozšľahaným vajíčkom.

Poleva na zdobenie: 1 bielok

15 dkg práškového cukru

1 kávová lyžička Solamylu

Rozšľahá sa na krém a zdobí papierovými kornútkami.

Majstrovstvo Sylvie Huťkovej si môžete vychutnať v rubrike Pressfoto objektívom fotoreportéra JÁNA KROŠLÁKA.

http://bystrica.sme.sk/c/5695461/vonave-vianoce-sylvie-hutkovej.html

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 981
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 826
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 11 034
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 198
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 113
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 486
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 673
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 637
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 633
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 210
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V Banskej Bystrici pridali termíny, o testovanie je záujem

Dnes ráno sa otvorilo 12 odberných miest- Testovanie bude trvať dva dni.

V Banskej Bystrici sa začalo komunitné testovanie pre zamestnancov

Mesto pod Urpínom v spolupráci s Okresným úradom Banská Bystrica organizuje počas tohto víkendu od 8.00 h do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19.

Testovanie na koronavírus.

Komunitné testovanie v Ľubietovej: Ani jeden pozitívny prípad

Deň pred spustením komunitného testovania v Banskej Bystrici testovali dnes aj v Ľubietovej. Výsledok ich príjemne prekvapil.

Na kritiku Remišovej ministerstva reaguje primátor Nosko

Ak sa neuskutoční korektná diskusia a vysvetlenie si vzájomných postojov, mesto Banská Bystrica a ani mesto Zvolen nebudú mať záujem o "bezprecedentne vnútený, neodkonzultovaný a

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Už ste čítali?