Nedeľa, 17. február, 2019 | Meniny má Miloslava

Voňavá krása Vianoc

Banskobystričanka Sylvia Huťková tvrdí, že zdobenie vianočných medovníkov je pre ňu arteterapiou. Cesto pečie podľa receptu vynikajúcej moravskej pernikárky, pri zdobení používa ľudové motívy.

Medovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým  dielomMedovníčky z rúk Sylvie Huťkovej sú malým umeleckým dielom(Zdroj: JÁN KROŠLÁK - SME)

BANSKÁ BYSTRICA. Keď človek po prvý krát vezme do rúk voňavé zdobené medovníčky Sylvie Huťkovej z Banskej Bystrice, akosi podvedome ho napadne, že by bolo doslova hriechom, keby skončili v žalúdku. Sú to skôr malé výtvarné dielka a hoci dráždia naše čuchové ústrojenstvo nezameniteľnou korenistou vôňou, najčastejšie končia na vianočných stromčekoch, adventných vencoch, alebo v sviatočnej výzdobe.

Pani Sylvia, ktorá v civilnom povolaní pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, pri ich tvorbe doslova relaxuje. „ Pre mňa je to určitým spôsobom arteterapia, ktorou kompenzujem náročné povolanie," hovorí. Medovníčky končia najčastejšie u jej rodinných príslušníkov a známych, ktorí si ich pred každými sviatkami objednajú v predstihu.

K zdobeniu medovníkov, ktoré sú charakteristické bielo - hnedou výzdobou sa pritom dostala úplnou náhodou:

Bolo to približne pred dvadsiatimi rokmi. Krátko predtým som sa presťahovala z Bratislavy do Banskej Bystrice kvôli horám a priatelia z ochranárskych združení ma pozvali na milú predvianočnú akciu. Z recesie som sa dala stiahnuť k zdobeniu medovníkov a tuším mi to prischlo," tvrdí.Hutkova6.jpg

Hoci mala za sebou aj trinásť rokov vtedajšej ľudovej školy umenia, tvary a vzory ju hneď neposlúchali. Nevzdávala to a postupne zlepšovala nielen samotné zdobenie, ale aj techniku. „ Najprv to boli obyčajné mikroténové sáčky, no vytvoriť s nimi jemné tvary bolo skoro nemožné. Potom som objavila v jednej knihe kornútkovú techniku a spolu s manželom sme sa ju snažili zdokonaliť," povedala. Donekonečna skúšali vytvoriť správny kornút z pergamenu a desiatového papiera, kým neobjavili hrubší celofán. Jeho výhoda je v tom, že na špičke drží pomerne pevne a tak sa dá z jednej dávky vyzdobiť viacero medovníkov.

Recept pernikárky zo Strážnice

Skôr než sa pustí do zdobenia, čaká ju najprv pečenie medovníčkov. Ich vôňa jej vždy pripomenie vynikajúcu pernikárku zo Strážnice, pani Fajgarovú: „ Moja sestra mala priateľa z Moravy a ten jej majstrovstvo poznal. Hoci ja som sa nikdy s pani Fajgarovou pri zdobení medovníčkov nestretla, recept na svoje perníčky mi prenechala. Pre mňa je to zároveň aj pamiatka na ňu."

Polevu na zdobenie si vždy vyrába čerstvú, lebo tak sa dajú najlepšie dosiahnuť jemné ťahy. Pani Huťková spolupracuje aj s ÚĽUVom, hoci vyrábať medovníčky vo väčšom množstve by nestíhala. „ Rodičia ma nahovorili, aby som pár medovníčkov v ÚĽUVe ukázala a ocko ich tam odniesol." Pár z nich si vybrali a ocenili, že sú veľmi pekné a precízne vyhotovené.

Ľudová tradícia namiesto smajlíkov

Vzory si pani Huťková nikdy dopredu nepredkresľuje, rodia sa jej v hlave pri práci. „ Ak chcem robiť iba originály, za večer ich dokážem ozdobiť približne dvadsať. Ak sa v niektorých motívoch opakujem, dokážem ich urobiť päťdesiat," hovorí.

Hoci v súčasnosti sa s perníkmi veľa experimentuje a objavujú sa nich ak niektoré moderné motívy - napríklad smajlíci, touto cestou ona sama ísť nechce. Ostala verná tradícii: „ Vyhýbam sa gýčovému zdobenia a snažím sa, aby mali medovníčky vianočnú atmosféru. Oslovujú ma motívy z ľudovej ornamentiky, čipiek a podobne," hovorí.

Tvrdí, že medovníčky sú jej tichým príspevkom k zachovaniu tradícií a čara Vianoc.

Medovníkové (perníkové) cesto - podľa moravskej pernikárky Boženy Fajgarovej

Zmes perníkového korenia:

1 diel škorice

1 diel klinčekov

1/6 dielu anízu

1/12 dielu feniklu

1 diel mleté čierne korenie

1/3 dielu nového korenia

1 diel badyánu

( Korenie sa nasype do mažiara a roztlčie.)

Cesto: 65 dkg hladká múka

25 dkg mletého cukru

4 celé vajcia

2 kávové lyžičky perníkového korenia

2 kávové lyžičky sódy bicarbóny

10 dkg medu + 5 dkg masla rozpustiť

Postup: Múku, cukor, sódu a korenie dáme na dosku. Do priehlbinky rozbijeme vajcia, pridáme maslo s medom. Zmiešame, zamiesime, cez noc necháme odpočinúť. Na druhý deň vyvaľkáme na 5 mm hrúbku a formičkou vykrojíme tvary. Plech vymastíme maslom. Pečieme v rozohriatej rúre. Perníky sa po upečení potrú rozšľahaným vajíčkom.

Poleva na zdobenie: 1 bielok

15 dkg práškového cukru

1 kávová lyžička Solamylu

Rozšľahá sa na krém a zdobí papierovými kornútkami.

Majstrovstvo Sylvie Huťkovej si môžete vychutnať v rubrike Pressfoto objektívom fotoreportéra JÁNA KROŠLÁKA.

http://bystrica.sme.sk/c/5695461/vonave-vianoce-sylvie-hutkovej.html

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 119
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 538
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 9 465
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 281
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 5 948
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 933
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 610
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 184
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 038
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 905

Hlavné správy z MY Bystrica

Pod Chopkom sa zídu priaznivci krňačiek z celej Európy

Druhý ročník medzinárodných pretekov O veľkú cenu Jasnej bude prvýkrát spojený so slávnostným otváracím ceremoniálom na námestí v Brezne. Okrem ukážok zručností jednotlivých posádok nebude chýbať dobrá muzika ani pravý horehronský folklór.

Krňačky k horám patria.

Fotogaléria: FC Nitra - Podbrezová

Jarný štart Fortuna ligy horehroncom vyšiel na jednotku.

Po tejto hlavičke Oravca hostia vyrovnali a napokon sa tešili z troch bodov.

Zimným presunom si pripomenuli oslobodenie Brezna

Dňa 31. januára si mesto Brezno pripomenulo výročie ukončenia bojových operácií na jeho území.

Gymnázium Andreja Sládkoviča oslavuje

Ako vzniká história? Tvoria ju malé i veľké okamihy každého dňa, ale najmä ľudia, ktorí sú v nich prítomní. Koľko takých okamihov sa odohrá za sto rokov? A koľko ľudí sa v nich vystrieda?

Petra Vlhová počas slalomu na MS v alpskom lyžovaní 2019.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Čadcu fotí, akoby bola metropolou, pozrite si fotogalériu

Jaroslav Cabadaj fotografiou mení priemerné mesto na príťažlivú lokalitu.

Pre bytovky chceli v časti Prievidze vyrúbať les

Investor chcel postaviť v Prievidzi nové bytovky. Tým by však musel ustúpiť les. Miestni sa zomkli a proti tomuto zámeru zabojovali.

Nitra strelila rekord, ale Stavjaňa zúril: Posadil by som 18 hráčov

Mali ťažkého Valentína? Hokejisti Nitry 202. gólom v základnej časti extraligy vypísali nové maximum svojej 94-ročnej histórie, lenže zo šatne drnčal krik.

Turistická atrakcia v Kamenáči zatiaľ čaká na dohodu i výzvu

O zaujímavom projekte móla nad rybníkom v Kamennom Mlyne 
s vodnou záhradou sme informovali ešte pred rokom.

Vybrali SME

Už ste čítali?