HEĽPA. Príprava tradičných fašiangových špecialít, sprievod obcou i pochovávanie basy sú súčasťou programu dnešnej Fašiangovej veselice, ktorá sa koná v horehronskej obci Heľpa. Informovala o tom Mária Kemková z obecného úradu v Heľpe. Veselicu si nezvyknú nechať ujsť ani ľudia z okolitých dedín. Ako Kemková priblížila momentálnu atmosféru v obci, "krojovaní súboristi sa už schádzajú v prírodnom amfiteátri. Od rána už miestne združenia a spolky vyvárajú tradičné jedlá, zabíjačkové špeciality." Všetky potom prinesú do prírodného amfiteátra. Medzi tradičné fašiangové špeciality patria napríklad zabíjačkové jedlá ako klobásy, jaternice, tlačenka či zabíjačková kapustnica. Ďalej sú to múčne jedlá ako graple či buchty.Krojovaný sprievod s maskami, ktorý sa vyberie po obci, "má za úlohu pozývať obyvateľov na hody a program do prírodného amfiteátra." Nakoniec vo večerných hodinách obrazne pochovajú basu.
Ako Kemková informovala, aj v minulosti chodila mládež v maskách po dedine z domu do domu a zbierala výslužku od ľudí. Potom sa spoločne stretli v nejakom dome alebo hostinci a urobili si poslednú zábavu. Na tej o polnoci pochovali basu.