Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Počas sviatkov si treba dávať pozor na nákazy z jedla

Nepokazte si Veľkú noc nezmyselným prejedaním a nezdravými jedlami.

BANSKÁ BYSTRICA. Počas veľkonočných sviatkov si mnohí zvyknú dopriať jedlá, ktoré nemusia vždy pozitívne vplývať na organizmus. "Riziko hrozí hlavne vtedy, ak veľkonočné jedlá nepripravíme podľa správnych technologických postupov a na ich prípravu nepoužijeme správne volené potraviny. Čo nám najviac hrozí, sú rozličné alimentárne nákazy," povedala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Ako pokračovala, nazývajú sa tiež črevné nákazy, keďže patologický proces po konzumácii kontaminovanej potraviny prebieha práve v čreve. Výsledkom takéhoto procesu je zvracanie, hnačka, teplota alebo iné príznaky, ktoré môžu vzniknúť po požití jedla kontaminovaného niektorými mikroorganizmami.

Skryť Vypnúť reklamu

Práve vajce je podľa hovorkyne typickou potravinou, pri ktorej nemôžeme nikdy povedať, že nie je primárne nakazená. "Keďže to nikdy nemôžeme stopercentne vedieť, pri príprave jedla z vajec vždy berme do úvahy, že vo vajci môžu byť prítomné mikroorganizmy. Musíme ho spracovať tak, aby sme sa vyhli riziku nákazy," pokračovala vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová. Upozornila, že hoci sa domáce vajcia všeobecne považujú za zdravé hlavne preto, že nepochádzajú z veľkochovov, neznamená to, že nie sú bez mikroorganizmov. Aj v domácich chovoch sa môžu vyskytovať hlodavce, ktoré udržujú v prírode tieto nákazy. Sliepky sa teda aj v takýchto chovoch môžu nakaziť.

Podľa Avdičovej je potrebné zdôrazniť aj manipuláciu so surovým mäsom. Ak sa krája na doske, nemali by sme ju už použiť pri porciovaní hotového, tepelne spracovaného mäsa. "Na doske mohli ostať nejaké mikroorganizmy a my si môžeme už hotové mäso kontaminovať. To považujem za elementárnu zásadu v domácnosti i verejnom stravovaní." Ďalším problémom je podľa nej skladovanie uvarených potravín. Treba ich nechať vychladnúť a až potom uložiť do chladničky a pred opätovnou konzumáciou ich znova zohriať pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.

Skryť Vypnúť reklamu

V prípade prejavu príznakov alimentárnej nákazy je potrebné ihneď nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom. Ak príznaky pretrvávajú, je potrebné navštíviť lekára. Po vyšetrení odporučí liečbu, prípadne sa len pokračuje v diéte. Väčšina týchto chorôb sa totiž nelieči antibiotikami.

Hovorkyňa pokračovala, že výskyt alimentárnych nákaz v SR je pomerne vysoký napriek snahe odborníkov v určitých časových intervaloch opakovať informácie o prípadných rizikách. Napríklad salmonelóza sa u nás vyskytuje v tisícoch. Avdičová priblížila, že vlani zaznamenali 5500 ochorení. Navyše k lekárovi ide podľa nej len ten, kto má veľmi ťažký priebeh - malé deti a starší ľudia. Dospelí sa obyčajne vyliečia doma. Podobne je to aj v prípade ďalšej nákazy kamtilobakteriózy. Prenáša sa kontaminovaným hydinovým mäsom a tiež sa ročne vyskytuje v tisícoch prípadov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 675
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 972
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 11 481
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 342
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 831
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 596
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 564
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 461
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 425
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 398
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Milan Mazurek.
Osobné autá cez Donovaly prejdú, polícia však vyzýva k opatrnosti.
Ilustračná fotografia.

Pred dom Zajacovcov chodí líška, je to vždy zážitok

Občas si pobehá aj s mačkami. Je to veľká maškrtnica, neraz si na lúku odnesie celý hrniec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Už ste čítali?