V úvodnom ročníku gastronomického festivalu Grilliada bude v grilovaní rebierok súťažiť 16 reštaurácií
BANSKÁ BYSTRICA. Ugrilovať čo najchutnejšie bravčové rebierko s použitím prísad z regiónu sa bude v sobotu na banskobystrickom Námestí SNP snažiť 16 profesionálnych kuchárskych tímov na úvodnom ročníku nového podujatia Grilliada. Súťažiaci zastupujú reštaurácie z Banskej Bystrice a okolia a víťaz bude mať právo označovať svoje rebierko za lokálny produkt Banskej Bystrice. O tom, kto ním bude, rozhodnú návštevníci podujatia, ktorí právo ochutnávať a hlasovať získajú alebo už získali v predpredaji kúpou takzvanej koštovacej karty.
Nový gastronomický festival organizuje agentúra Gee and Stone v spolupráci s mestom Banská Bystrica. Okrem samotnej súťaže a rôznych gurmánskych špecialít je pripravený aj kultúrny program v podaní banskobystrických hudobných a tanečných kapiel.
Grilliada má podľa primátora Petra Gogolu prispieť k rozvoju turizmu a profilácii Banskej Bystrice ako centra cestovného ruchu. V ďalších rokoch by sa podľa zámeru organizátorov mal z nej stať viacdňový festival zameraný na grilovanie nielen rebierok, ale aj iných druhov mäsa, rýb, zeleniny či ovocia. Ďalší ročník sa má uskutočniť na prelome mája a júna budúceho roka.