Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Prejedanie sa počas sviatkov nemá podľa odborníkov dlhú históriu

Naši predkovia vianočné prejedanie nepoznali, naša generácia si ním môže ohroziť zdravie.

BANSKÁ BYSTRICA. Prejedanie sa počas sviatkov nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokoch v ekonomicky rozvinutých krajinách. "Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky, hlavne tie krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené pred televíznou obrazovkou - to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia," skonštatovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Skryť Vypnúť reklamu

Tí boli napriek vyššej fyzickej aktivite podľa slov hovorkyne v jedení podstatne skromnejší. Vianočné menu sa väčšinou skladalo z jednoduchších polievok ako kapustová s hríbmi, šošovicová či fazuľová polievka a zemiakov bez klobás a smotany, ďalej z oblátok s medom, pupákov s makom, vianočky, makovníka či orechovníka a nanajvýš kúska údeného a ryby.

Podľa skúseností lekárov sú vianočné sviatky nielen časom pohody a relaxu, ale aj zvýšených návštev pohotovostí pre vyšší výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov. Dôvodom býva nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Takýto spôsob stravovania, ako aj prejedanie, nezodpovedá potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva niektoré zo spomínaných chorobných zmien. Podľa vedúcej odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí aj riziko prenosných ochorení. "Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka - rovnako bielka ako žĺtka," konštatovala Avdičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa týka kombinácie "tradičných" vianočných pokrmov, pozor by si podľa nej mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany napríklad nízkotučný biely jogurt či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, neslobodno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu. Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, a teda, muži by mali piť dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného, a ženy dvakrát jeden dcl vína.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 431
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 630
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 383
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 343
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 007
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 962
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 226
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 942
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 742
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 637
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Skríningové testovanie bude v Banskej Bystrici pokračovať zajtra.

8 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

Niektoré obce nášho regiónu testujú na nezvyčajných miestach. Napríklad v horehronskej obci Beňuš sa testuje v dome smútku.

10 h
Testovanie v základnej škole na Radvanskej.

Mesto zverejnilo prvé priebežné čísla zo skríningového testovania.

14 h

Sneh môže aj namŕzať, jazdite opatrne.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

14 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

15 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

14 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

18 h

Už ste čítali?