Kyselina citrónová nespôsobuje rakovinu

Kyselinu citrónovú E 330 dostal medzi nebezpečné „Éčka“ zrejme zlý preklad. Krebs je v nemčine rakovina, ale aj meno držiteľa Nobelovej ceny Hansa Krebsa.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

BANSKÁ BYSTRICA . Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici upozorňujú na niektoré zavádzajúce a nepravdivé informácie o takzvaných „Éčkach“, teda prídavných látkach v potravinách, ktoré podľa šíriteľov môžu spôsobiť aj rakovinu. Informácie vo verejnosti kolujú najmä reťazovými e-mailami a plagátikmi v schránkach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V niektorých prípadoch spôsobuje paniku medzi ľuďmi, len neodborný preklad.

Medzi „nebezpečné Éčka“, ktoré znepokojujú spotrebiteľov, sa dostala napríklad aj kyselina citrónová E 330. Vraj by mala spôsobovať skorbut a rakovinu.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa vedúcej odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Ivany Sedliačikovej ide pritom o látku, ktorá sa nachádza skoro vo všetkých živých organizmoch. Je napríklad aj v citrusoch. Ich konzumovanie by teda podľa poplašných správ malo spôsobovať krvácanie ďasien a rakovinu.

Dôležitý medziprodukt

„Kyselina citrónová je dôležitým medziproduktom v Krebsovom cykle, ktorý prebieha v ľudskom tele. V potravinách reguluje kyslosť, pôsobí ako antioxidant a má aj antibakteriálne účinky. Za zatracovanie tejto látky zrejme vďačíme zlému prekladu slova Krebs. To v nemčine síce znamená rakovina, ale v prípade kyseliny citrónovej ide výlučne o vedca Hansa Krebsa, ktorý za objavenie citrátového cyklu, nazývaného tiež aj Krebsov cyklus, dostal Nobelovu cenu,“ argumentuje Sedliačiková.

SkryťVypnúť reklamu

Odborníci z regionálneho úradu verejného zdravotníctva tvrdia, že prídavné látky nie sú prirodzenou súčasťou potravín, ale sú do nich pridávané úmyselne.

Slúžia na zvýšenie odolnosti voči fyzikálnym, chemickým a biologickým zmenám, na predĺženie trvanlivosti potravín, na zachovanie výživovej hodnoty, na zlepšenie zmyslových vlastností a podobne.

Sú to napr. farbivá, sladidlá, konzervačné látky, antioxidanty, kypridlá, emulgátory, želírujúce látky, protihrudkujúce látky a ďalšie. Označujeme ich písmenom „E“ a číslom podľa registrácie Európskeho spoločenstva.

Spotrebiteľ si látky dokáže overiť

„Prídavné látky nesmú porušiť zdravotnú bezpečnosť potravín a musia sa používať len v takých množstvách, ktoré sú určené v európskej aj našej legislatíve. Pred povolením ich používania sú dôkladne skúmané. Vo vzorkách potravín analyzujeme v rámci úradnej kontroly aj prídavné látky, najčastejšie farbivá, konzervačné látky a sladidlá. Nadlimitné množstvo konzervačnej látky sme zistili len ojedinele,“ konštatuje Sedliačiková.

SkryťVypnúť reklamu

Základnou legislatívou Európskej únie v oblasti prídavných látok do potravín je nariadenie Európskeho parlamentu a Rady ES z decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách. Týka sa prídavných látok povolených na používanie v potravinách s cieľom zaručenia vysokej úrovne ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľov.

„Je na spotrebiteľovi, akú potravinu si kúpi. Ak má možnosť kúpiť si mäso každý deň, tak si nebude kupovať mäsové konzervy. Ak pôjde na dovolenku a nebude môcť kupovať denne čerstvé potraviny, kúpi si potraviny s konzervačnými látkami, ktoré predĺžia ich trvanlivosť a zabránia mikrobiálnemu rozkladu,“ hovorí odborníčka regionálneho úradu.

Sedliačiková dodáva, že spotrebiteľ si dokáže overiť, aké prídavné látky sú v potravinách. Každá musí mať v označení uvedené aj zloženie, a to vrátane prídavných látok.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 623
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 219
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 898
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 721
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 573
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Eriks Vitols

Uplynulú sezónu pôsobil vo fínskej lige.


TASR
Peter Kotlár, splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19.

Dištancujú sa od často úplne nezmyselných tvrdení splnomocnenca vlády.


TASR 2
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu