Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Kyselina citrónová nespôsobuje rakovinu

Kyselinu citrónovú E 330 dostal medzi nebezpečné „Éčka“ zrejme zlý preklad. Krebs je v nemčine rakovina, ale aj meno držiteľa Nobelovej ceny Hansa Krebsa.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ - WIKIMEDIA)

BANSKÁ BYSTRICA . Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici upozorňujú na niektoré zavádzajúce a nepravdivé informácie o takzvaných „Éčkach“, teda prídavných látkach v potravinách, ktoré podľa šíriteľov môžu spôsobiť aj rakovinu. Informácie vo verejnosti kolujú najmä reťazovými e-mailami a plagátikmi v schránkach.

V niektorých prípadoch spôsobuje paniku medzi ľuďmi, len neodborný preklad.

Medzi „nebezpečné Éčka“, ktoré znepokojujú spotrebiteľov, sa dostala napríklad aj kyselina citrónová E 330. Vraj by mala spôsobovať skorbut a rakovinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa vedúcej odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Ivany Sedliačikovej ide pritom o látku, ktorá sa nachádza skoro vo všetkých živých organizmoch. Je napríklad aj v citrusoch. Ich konzumovanie by teda podľa poplašných správ malo spôsobovať krvácanie ďasien a rakovinu.

Dôležitý medziprodukt

„Kyselina citrónová je dôležitým medziproduktom v Krebsovom cykle, ktorý prebieha v ľudskom tele. V potravinách reguluje kyslosť, pôsobí ako antioxidant a má aj antibakteriálne účinky. Za zatracovanie tejto látky zrejme vďačíme zlému prekladu slova Krebs. To v nemčine síce znamená rakovina, ale v prípade kyseliny citrónovej ide výlučne o vedca Hansa Krebsa, ktorý za objavenie citrátového cyklu, nazývaného tiež aj Krebsov cyklus, dostal Nobelovu cenu,“ argumentuje Sedliačiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborníci z regionálneho úradu verejného zdravotníctva tvrdia, že prídavné látky nie sú prirodzenou súčasťou potravín, ale sú do nich pridávané úmyselne.

Slúžia na zvýšenie odolnosti voči fyzikálnym, chemickým a biologickým zmenám, na predĺženie trvanlivosti potravín, na zachovanie výživovej hodnoty, na zlepšenie zmyslových vlastností a podobne.

Sú to napr. farbivá, sladidlá, konzervačné látky, antioxidanty, kypridlá, emulgátory, želírujúce látky, protihrudkujúce látky a ďalšie. Označujeme ich písmenom „E“ a číslom podľa registrácie Európskeho spoločenstva.

Spotrebiteľ si látky dokáže overiť

„Prídavné látky nesmú porušiť zdravotnú bezpečnosť potravín a musia sa používať len v takých množstvách, ktoré sú určené v európskej aj našej legislatíve. Pred povolením ich používania sú dôkladne skúmané. Vo vzorkách potravín analyzujeme v rámci úradnej kontroly aj prídavné látky, najčastejšie farbivá, konzervačné látky a sladidlá. Nadlimitné množstvo konzervačnej látky sme zistili len ojedinele,“ konštatuje Sedliačiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Základnou legislatívou Európskej únie v oblasti prídavných látok do potravín je nariadenie Európskeho parlamentu a Rady ES z decembra 2008 o prídavných látkach v potravinách. Týka sa prídavných látok povolených na používanie v potravinách s cieľom zaručenia vysokej úrovne ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľov.

„Je na spotrebiteľovi, akú potravinu si kúpi. Ak má možnosť kúpiť si mäso každý deň, tak si nebude kupovať mäsové konzervy. Ak pôjde na dovolenku a nebude môcť kupovať denne čerstvé potraviny, kúpi si potraviny s konzervačnými látkami, ktoré predĺžia ich trvanlivosť a zabránia mikrobiálnemu rozkladu,“ hovorí odborníčka regionálneho úradu.

Sedliačiková dodáva, že spotrebiteľ si dokáže overiť, aké prídavné látky sú v potravinách. Každá musí mať v označení uvedené aj zloženie, a to vrátane prídavných látok.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 531
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 348
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 009
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 619
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 898
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 958
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 518
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 437
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Vojaci pomáhajú v nemocnici vo Zvolene aj v Krupine.
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

V Rooseveltovej nemocnici zomrel na COVID- 19 iba 47- ročný pacient

Celkove na Slovensku potvrdili 17 ďalších úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?