BANSKÁ BYSTRICA. Daždivé počasie spred niekoľkých dní a súčasné vysoké teploty vytvorili ideálne podmienky pre nástup tohtoročnej hubárskej sezóny. Mykológ Stanislav Glejdura z katedry aplikovanej ekológie Technickej univerzity vo Zvolene povedal, že v predchádzajúcich dňoch sa už objavili na strednom Slovensku niektoré druhy obľúbených jedlých húb, napríklad masliaky. Keďže na vytvorenie podhubia treba určitú dobu počkať, masívnejší výskyt húb sa predpokladá v týchto dňoch. Do košíkov by už mohli pribúdať aj kuriatky, dubáky, či kozáky.
Hoci mnohé horské lokality v okolí Banskej Bystrice sa považujú za hubársky raj, v meste samotnom nefunguje mykologická poradňa. Potvrdila nám to botanička Stredoslovenského múzea Elena Martincová. Napriek tomu to hubári necítia ako hendikep. Dnes už existuje viacero internetových portálov, ktorých súčasťou sú aj mykologické poradne.
Kto by odolal tomuto pohľadu?
FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
„ Ak by predsa len niekto chcel nájdené huby prediskutovať osobne s odborníkmi, môže sa obrátiť na mykológov z Technickej univerzity vo Zvolene,“ dodal Stanislav Glejdura.
Aj vďaka internetu sú už dnes hubári do lesov vyzbrojení lepšie. Zatiaľ čo v minulosti sa spoliehali prevažne na hubárske atlasy, ktoré neboli vždy poruke, dnes sa im na špecializovaných internetových stránkach podarí nájsť fotografie húb v rôznych štádiách rastu a na otázky im odpovedajú priamo mykológovia.
Odborníci však upozorňujú, že ovládať delenie húb na jedlé, nejedlé a jedovaté nestačí. Niekedy sa nám o zažívacie problémy môže postarať aj kvalitná jedlá huba, ak nie je vhodne spracovaná, alebo je technika zberu zlá.
Aj po jedlých hubách môže prísť problém
Huby sú síce výnimočné v tom, že obsahujú veľa vlákniny a niekoľko druhov vitamínov, sú však zároveň ťažšie stráviteľné. Deti do troch rokov by ich nemali konzumovať vôbec, vyhýbať väčším množstvám húb by sa mali aj ľudia s chronickými ochoreniami zažívacieho systému.
Huby treba spracovať vždy čerstvé, nemali by dlhšie stáť na teple a už vôbec nie v igelitke.
V Banskobystrickom regióne by navyše ľudia mali byť obozretní aj pri zbieraní húb v banských lokalitách. Ide predovšetkým o huby, ktoré rastú v blízkosti banských háld, štôlní, či násypov. Keďže tu hrozí, že v pôde môže byť stále vysoký obsah ťažkých kovov, treba zbierať huby radšej o niečo ďalej. Práve huby majú totiž tendenciu časť týchto látok absorbovať.
Dobré a zlé lokality
Nie v každej lokalite sa však robil výskum, či tunajšie huby prekračujú stanovené limity, alebo sú nezávadné. Na potenciálne nebezpečenstvo upozornila už pred časom napríklad obec Malachov, ktorá sa môže oprieť aj o vedecký výskum. Pri obci sa v minulosti ťažila ortuť a tento negatívny fenomén sa aj po rokoch objavuje pri prekročení hodnôt ortute v niektorých druhoch húb. Ako konštatoval starosta Ondrej Slivka, obec chce o prípadných rizikách hovoriť s obyvateľmi otvorene a preto ich na túto skutočnosť už pred časom upozornili.