TURECKÁ. V Tureckej neďaleko Banskej Bystrice sa bude zajtra súťažiť vo varení a jedení bryndzových halušiek. Štvorčlenné družstvá musia čo najrýchlejšie pripraviť, uvariť a aj zjesť trojkilogramovú porciu kvalitných bryndzových halušiek. Podľa administratívnej pracovníčky obecného úradu Evy Turčanovej odhadujú, že ak bude pekné počasie, na Majstrovstvách Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek čakajú okolo 5000 návštevníkov. Podujatie otvoria dnes popoludní a pripravený je aj remeselný jarmok.
Majstrovstvá budú mať dve kategórie. Jednou je tradičná súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek a druhou súťaž v kvalite navarených bryndzových halušiek. "Súťaže sa zúčastňuje jeden kuchár a traja pomocníci jedáci, pričom všetci štyria sa rovnako podieľajú na všetkých úlohách prípravy, varenia a jedenia bryndzových halušiek," priblížila Turčanová. Do štvrtka (28. 6.) sa do súťaže prihlásilo 10 družstiev. Súťažné družstvá mohli tak urobiť prostredníctvom mailu, možno sa však prihlásiť i v deň preteku.
Zahájenie podujatia Fest Halušky Turecká sa uskutoční dnes o 16.00 h. "Pri jedení obecných halušiek budú do rytmu príjemnej zábavy hrať EUROPATRIA, KABÁT VESTIS REVIVAL, KAPELKA, PRAMEŇ, ELITA (tanečná skupina country tancov)," priblížila Turčanová.
Hlavný súťažný sobotný deň Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek začne ráno oživením histórie v sprievode baníckeho bratstva HERRENGRUND. V sprievode hudobníkov a umelcov budú predstavení hostia festivalu a súťažné družstvá. Počas sobotnej noci sa možno zabávať s ABBA STARS REVIVAL, CASTELANS ELÁN REVIVAL, HS KORTINA a headlinerom LA GIOIA. Fest Halušky Disco odštartuje o polnoci DJ Miroslav Lalík. "V sobotu je pre najmenších pripravená cesta rozprávkových bytostí na uhliarskom náučnom chodníku," dodala Turčanová.
Ako priblížila históriu podujatia, originálna tradičná súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek z roku 1995, ktorú vymyslel "Haluškový otec" Svetlan Turčan v miestnej krčme, sa transformovala na Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek spolu s bohatým kultúrnym programom.