BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrická mestská časť Sásová bola v minulosti známa vychýrenými pestovateľmi uhoriek, ktorí ich zároveň dokázali vynikajúco spracovať. Vďaka tomu si obyvatelia Sásovej vyslúžili prezývku „uhorkári“. Tejto letnej lahôdke však v minulosti nedokázal odolať žiaden návštevník preslávených zeleninových trhov v Banskej Bystrici.
Deň sásovskej uhorky
Občianska iniciatíva Náš domov Sásová , Dokumentačné centrum Sásová a ďalší partneri sa snažia zaujímavú tradíciu oživiť a 28. júla od 18. do 20. hodiny pripravujú v športovom areáli na Rudohorskej ceste Deň sásovskej uhorky. Okrem ochutnávky uhorkových a iných špecialít ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.
Uhorkami proti moru
Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár informoval, že postupne sa snažia mapovať zaujímavú históriu okolo pestovania sásovských uhoriek. Archívne materiály hovoria, že tradícia siaha až do 17. storočia, kedy mnohí ľudia verili v ich veľkú liečivú silu a snažili sa ich využívať nielen ako pokrm , ale aj ako liek a prevenciu proti rôznym ochoreniam. Uhorkám sa dokonca pripisoval liečivý význam v boji proti moru. „Konzumáciou uhoriek sa určite zlepšilo fungovanie tráviaceho systému ľudí, no vplyv na liečenie morového ochorenia sa nepotvrdil. Nič to však neubralo z ich obľúbenosti,“ dodal Ján Kollár.
Vo väčšom rozsahu sa začali uhorky podľa neho pestovať od roku 1870:“Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu a tak sa už od dva roky neskôr začal používať pojem sásovská uhorka.
Napriek tomu, že názov sa medzi ľuďmi postupne udomácnil, po prvý krát sa toto gastronomické pomenovanie spomína v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred dvoma rokmi.
Preslávený zeleninový trh v Banskej Bystrici pri starej Radnici (30. roky 20. storočia)
FOTO - archív Jána Baláža
Zákonitosti pestovateľov
Ján Kollár hovorí, že za svoju kvalitu vďačila sásovská uhorka vhodnej mikroklíme, ako aj zloženiu pôdy. Uhorky sa hnojili výhradne maštaľným hnojom, ktorý sa vozil na polia počas zimných mesiacov na krňačkách. Polia polievali pestovatelia vodou z potokov, ktorá nebola v tom čase taká znečistená, ako dnes. Potrebné to bolo hlavne v čase rastu, pričom za optimálne sa považovali teploty od 18 do 30 stupňov.
Najväčší záujem bol o malé uhorky do siedmich centimetrov, pričom tento sortiment bol zároveň najdrahší.
V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare, a Úhrade. Väčšina týchto lokalít časom zanikla počas výstavby sídliska, poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.
Je vás ako Sásovanov
Ako ste sa už stretli s príslovím – je vás ako Sásovanom, vedzte, že korene má práve v tejto lokalite. Ján Kollár dodáva, že v 20. storočí sa toto príslovie bežne používalo na celom Slovensku, no s obľubou ho používali napríklad aj obyvatelia Prahy pri preplnených električkách.
„Za známym príslovím sa ukrýva zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj príslovie – Toľko je ich ako Sásovanov.“
Príslovie je odvodené od toho, že Sásovania zvykli na všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia chodiť spoločne, nie ako jednotlivci. Hoci spisovná slovenčina by si možno žiadala pomenovania Sásovčania, samotní obyvatelia sa dodnes prikláňajú k Sásovanom.