Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Tradícia sásovskej uhorky ožíva

Deň sásovskej uhorky, ktorý sa uskutoční v sobotu 28. júla, má pripomenúť 140. výročie vzniku tohto názvu a oživiť zaujímavú tradíciu. Vďaka nej si obyvatelia Sásovej vyslúžili v okolí prezývku „uhorkári“.

Miskové váhy z roku 1932Miskové váhy z roku 1932 (Zdroj: archív Dokumentačného centra Sásová)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrická mestská časť Sásová bola v minulosti známa vychýrenými pestovateľmi uhoriek, ktorí ich zároveň dokázali vynikajúco spracovať. Vďaka tomu si obyvatelia Sásovej vyslúžili prezývku „uhorkári“. Tejto letnej lahôdke však v minulosti nedokázal odolať žiaden návštevník preslávených zeleninových trhov v Banskej Bystrici.

Deň sásovskej uhorky

Občianska iniciatíva Náš domov Sásová , Dokumentačné centrum Sásová a ďalší partneri sa snažia zaujímavú tradíciu oživiť a 28. júla od 18. do 20. hodiny pripravujú v športovom areáli na Rudohorskej ceste Deň sásovskej uhorky. Okrem ochutnávky uhorkových a iných špecialít ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.

Skryť Vypnúť reklamu

Uhorkami proti moru

Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár informoval, že postupne sa snažia mapovať zaujímavú históriu okolo pestovania sásovských uhoriek. Archívne materiály hovoria, že tradícia siaha až do 17. storočia, kedy mnohí ľudia verili v ich veľkú liečivú silu a snažili sa ich využívať nielen ako pokrm , ale aj ako liek a prevenciu proti rôznym ochoreniam. Uhorkám sa dokonca pripisoval liečivý význam v boji proti moru. „Konzumáciou uhoriek sa určite zlepšilo fungovanie tráviaceho systému ľudí, no vplyv na liečenie morového ochorenia sa nepotvrdil. Nič to však neubralo z ich obľúbenosti,“ dodal Ján Kollár.

Vo väčšom rozsahu sa začali uhorky podľa neho pestovať od roku 1870:“Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu a tak sa už od dva roky neskôr začal používať pojem sásovská uhorka.

Skryť Vypnúť reklamu

Napriek tomu, že názov sa medzi ľuďmi postupne udomácnil, po prvý krát sa toto gastronomické pomenovanie spomína v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred dvoma rokmi.asasaka2.jpg

Preslávený zeleninový trh v Banskej Bystrici pri starej Radnici (30. roky 20. storočia)

FOTO - archív Jána Baláža

Zákonitosti pestovateľov

Ján Kollár hovorí, že za svoju kvalitu vďačila sásovská uhorka vhodnej mikroklíme, ako aj zloženiu pôdy. Uhorky sa hnojili výhradne maštaľným hnojom, ktorý sa vozil na polia počas zimných mesiacov na krňačkách. Polia polievali pestovatelia vodou z potokov, ktorá nebola v tom čase taká znečistená, ako dnes. Potrebné to bolo hlavne v čase rastu, pričom za optimálne sa považovali teploty od 18 do 30 stupňov.

Najväčší záujem bol o malé uhorky do siedmich centimetrov, pričom tento sortiment bol zároveň najdrahší.

Skryť Vypnúť reklamu

V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare, a Úhrade. Väčšina týchto lokalít časom zanikla počas výstavby sídliska, poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

Je vás ako Sásovanov

Ako ste sa už stretli s príslovím – je vás ako Sásovanom, vedzte, že korene má práve v tejto lokalite. Ján Kollár dodáva, že v 20. storočí sa toto príslovie bežne používalo na celom Slovensku, no s obľubou ho používali napríklad aj obyvatelia Prahy pri preplnených električkách.

„Za známym príslovím sa ukrýva zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj príslovie – Toľko je ich ako Sásovanov.“

Príslovie je odvodené od toho, že Sásovania zvykli na všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia chodiť spoločne, nie ako jednotlivci. Hoci spisovná slovenčina by si možno žiadala pomenovania Sásovčania, samotní obyvatelia sa dodnes prikláňajú k Sásovanom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 558
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 504
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 134
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 709
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 267
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 210
  8. Po Slovensku na motorke 5 891
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 253
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 445
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ján Nosko - odovzdávanie Ceny primátora.

Špeciálnym poďakovaním si vo štvrtok podvečer v Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici uctilo mesto všetkých zdravotníckych pracovníkov.


TASR 11 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Práce na výstavbe nového mosta do mestskej časti Iliaš.

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.


TASR 13 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


14 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


22 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?