Piatok, 20. júl, 2018 | Meniny má Iľja Eliáš

Tradícia sásovskej uhorky ožíva

Deň sásovskej uhorky, ktorý sa uskutoční v sobotu 28. júla, má pripomenúť 140. výročie vzniku tohto názvu a oživiť zaujímavú tradíciu. Vďaka nej si obyvatelia Sásovej vyslúžili v okolí prezývku „uhorkári“.

Miskové váhy z roku 1932(Zdroj: archív Dokumentačného centra Sásová)

BANSKÁ BYSTRICA. Banskobystrická mestská časť Sásová bola v minulosti známa vychýrenými pestovateľmi uhoriek, ktorí ich zároveň dokázali vynikajúco spracovať. Vďaka tomu si obyvatelia Sásovej vyslúžili prezývku „uhorkári“. Tejto letnej lahôdke však v minulosti nedokázal odolať žiaden návštevník preslávených zeleninových trhov v Banskej Bystrici.

Deň sásovskej uhorky

Občianska iniciatíva Náš domov Sásová , Dokumentačné centrum Sásová a ďalší partneri sa snažia zaujímavú tradíciu oživiť a 28. júla od 18. do 20. hodiny pripravujú v športovom areáli na Rudohorskej ceste Deň sásovskej uhorky. Okrem ochutnávky uhorkových a iných špecialít ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Uhorkami proti moru

Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár informoval, že postupne sa snažia mapovať zaujímavú históriu okolo pestovania sásovských uhoriek. Archívne materiály hovoria, že tradícia siaha až do 17. storočia, kedy mnohí ľudia verili v ich veľkú liečivú silu a snažili sa ich využívať nielen ako pokrm , ale aj ako liek a prevenciu proti rôznym ochoreniam. Uhorkám sa dokonca pripisoval liečivý význam v boji proti moru. „Konzumáciou uhoriek sa určite zlepšilo fungovanie tráviaceho systému ľudí, no vplyv na liečenie morového ochorenia sa nepotvrdil. Nič to však neubralo z ich obľúbenosti,“ dodal Ján Kollár.

Vo väčšom rozsahu sa začali uhorky podľa neho pestovať od roku 1870:“Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu a tak sa už od dva roky neskôr začal používať pojem sásovská uhorka.

Napriek tomu, že názov sa medzi ľuďmi postupne udomácnil, po prvý krát sa toto gastronomické pomenovanie spomína v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred dvoma rokmi.asasaka2.jpg

Preslávený zeleninový trh v Banskej Bystrici pri starej Radnici (30. roky 20. storočia)

FOTO - archív Jána Baláža

Zákonitosti pestovateľov

Ján Kollár hovorí, že za svoju kvalitu vďačila sásovská uhorka vhodnej mikroklíme, ako aj zloženiu pôdy. Uhorky sa hnojili výhradne maštaľným hnojom, ktorý sa vozil na polia počas zimných mesiacov na krňačkách. Polia polievali pestovatelia vodou z potokov, ktorá nebola v tom čase taká znečistená, ako dnes. Potrebné to bolo hlavne v čase rastu, pričom za optimálne sa považovali teploty od 18 do 30 stupňov.

Najväčší záujem bol o malé uhorky do siedmich centimetrov, pričom tento sortiment bol zároveň najdrahší.

V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare, a Úhrade. Väčšina týchto lokalít časom zanikla počas výstavby sídliska, poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

Je vás ako Sásovanov

Ako ste sa už stretli s príslovím – je vás ako Sásovanom, vedzte, že korene má práve v tejto lokalite. Ján Kollár dodáva, že v 20. storočí sa toto príslovie bežne používalo na celom Slovensku, no s obľubou ho používali napríklad aj obyvatelia Prahy pri preplnených električkách.

„Za známym príslovím sa ukrýva zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj príslovie – Toľko je ich ako Sásovanov.“

Príslovie je odvodené od toho, že Sásovania zvykli na všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia chodiť spoločne, nie ako jednotlivci. Hoci spisovná slovenčina by si možno žiadala pomenovania Sásovčania, samotní obyvatelia sa dodnes prikláňajú k Sásovanom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 136
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 22 325
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 016
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 482
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 157
  6. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 6 452
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 380
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 676
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 841
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 118

Hlavné správy z MY Bystrica

Pátrajú po páchateľovi, ktorý sa vlúpal do potravín v Brezne

Polícia hľadá páchateľa, ktorý sa v noci zo štvrtka 19. na piatok 20. júla vlámal do predajne potravín v Brezne na ulici Cesta osloboditeľov.

Dievčatá "nakupovali" v Európe bez platenia

Polícia žiada o ich stotožnenie.

V Banskej Bystrici otvorili prvý bezobalový obchod

Bezobalové obchody reagujú na používanie veľkého množstva plastov.

Pre Podbrezovú sa rysuje zaujímavá spolupráca s tureckým Besiktasom Istanbul.

Posily prišli bez veľkých mien, čo môže vyvolávať obavy, Marek Fabuľa je však optimista.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot. Bez známok života ho našiel pracovník SBS.

Mŕtve zvieratá v Biskupickom kanáli rieši hygiena (+FOTO)

Vo vode plávali telá mŕtvych zvierat a ich vnútorností. Prípadom sa už zaoberajú regionálni hygienici, polícia zatiaľ nie.

Vybrali SME

Už ste čítali?