Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

Surové mlieko môže prinášať riziká

Neodporúča sa konzumácia surového mlieka a výrobkov z neho najmä malým deťom, starým ľudom a ľuďom s oslabenou imunitou.

Ovčie a kozie mlieko je zdravé, treba však dodržať hygienické zásady(Zdroj: JÁN KROŠLÁK- SME)

BANSKÁ BYSTRICA. V súvislosti s nedávnou menšou epidémiou kliešťovej encefalitídy v okrese Lučenec, kedy v dôsledku konzumácie domáceho čerstvého ovčieho syra, vyrobeného v poľnohospodárskej spoločnosti v obci Budiná ochorelo 9 ľudí, zaznamenal banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) zvýšený záujem občanov o informácie o konzumácii salašníckych výrobkov. Ako uviedla vedúca Odboru hygieny výživy tohto regionálneho úradu MUDr. Ivana Sedliačiková, vzniku ochorenia po konzumácii mliečnych výrobkov vyrábaných zo surového kravského, ovčieho, či kozieho mlieka, môže dôjsť v dôsledku použitia mlieka od chorých dojníc, alebo v dôsledku znečistenia mlieka pri dojení, či pri ďalšej manipulácii s ním.

Článok pokračuje pod video reklamou

Do mlieka sa môžu z nežiaducich mikroorganizmov dostať najmä koliformné mikroorganizmy, hnilobné baktérie, sporulujúce aeróbne a anaeróbne baktérie, kvasinky a plesne. „Koliformné mikroorganizmy sú ukazovateľom hygieny pri získavaní a spracovaní mlieka. Prudké črevné ochorenie u ľudí môže vyvolať baktéria Staphylococcus aureus, ktorá sa dostáva do mlieka od zvierat so zapálenými vemenami.

Zdrojom ochorenia môžu byť tiež hnisavé rany na rukách pracovníkov alebo stafylokoky v hrdle a na slizniciach dýchacích ciest. Ochorenie má náhly začiatok, kŕče, zvracanie a hnačky, ale pomerne rýchlo dochádza k uzdraveniu“, konštatuje MUDr. Sedliačiková. Dodáva, že konzumenti salašníckych výrobkov sú ohrození aj ochoreniami spôsobenými salmonelami a shigelami – baktériami, ktoré sa do mlieka a následne aj do výrobkov, môžu dostať taktiež pri nedodržiavaní zásad osobnej a prevádzkovej hygieny. Tieto patogénne mikroorganizmy môžu prenášať aj muchy. Sú to akútne hnačkové ochorenia sprevádzané bolesťami brucha, zvracaním, u salmonelózy teplotou až 39° C. Zvlášť nebezpečné ochorenie podľa nej je kliešťová encefalitída.

Kvalitné skladovanie

Vzhľadom k uvedeným rizikám sa neodporúča konzumácia surového mlieka a výrobkov z neho najmä malým deťom, starým ľudom a ľuďom s oslabenou imunitou. Ich odolnosť je pomerne nízka a preto sa u nich najčastejšie zaznamenáva výskyt komplikácií i vyššia úmrtnosť. Ak si už tieto výrobky zo surového mlieka niekto kúpi, je dôležité, aby ich prepravoval a skladoval v chlade. Zabráni sa tak množeniu prítomných mikroorganizmov.

„Nemožno však nespomenúť, že mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika a probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok pre naše zdravie. Medzi najznámejšie patria laktobacily a bifidobaktérie. Najviac probiotík obsahujú práve výrobky zo surového ovčieho mlieka, napr. bryndza“, upozorňuje na prednosti mlieka MUDr. Sedliačiková.

Ohrozujú nás rôzne ochorenia

K téme sa vyjadruje aj vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová. Konštatuje, že po konzumácii produktov vyrobených z ovčieho mlieka, do ktorého sa často pridáva aj kozie mlieko, hrozí viacero zoonóz, ktoré sa prenášajú alimentárnou cestou. „V prvom rade je to kampylobakterióza, nákaza, ktorá má v SR stúpajúci trend podobne, ako v mnohých iných európskych krajinách. Výskyt však býva prevažne sporadický a epidémie sa vyskytujú len zriedkavo.

Dôvodom je, že baktéria , ktorá spôsobuje toto ochorenie sa v potravine už ďalej nemnoží. Ročne sa vyskytuje od 3000 do 4000 prípadov. Dalšou nákazou je kliešťová encefalitída, ktorá môže vzniknúť po konzumácii mlieka alebo výrobkov z mlieka od zvierat, na ktorých sa usídlil kliešť a sú pozitívne na vírus kliešťovej encefalitídy. Ročne sa vyskytuje 50 - 70 prípadov, z nich asi 10 percent sa prenieslo potravinami, ostatné zaklieštením“, uvádza MUDr. Avdičová. Upozorňuje aj na prípady už spomínanej stafylokokovek enterotoxikózy. Toto ochorenie však nebýva veľmi časté- najviac desať prípadov ročne.

Do úvahy prichádza aj prenos listeriózy, ktorá sa v SR vyskytuje relatívne zriedkavo. Spoločným menovateľom týchto nákaz je nedostatočná tepelná úprava polotovarov a s výnimkou kliešťovej encefalitídy aj sekundárna kontaminácia výrobkov v nevyhovujúcom hygienickom prostredí pri nedostatočnom skladovaní.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 459
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 179
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 178
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 667
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 272
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 854
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 930
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 595
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 748
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 339

Hlavné správy z MY Bystrica

Vážna nehoda: Štyria zranení, jedna osoba v bezvedomí

Auto vyletelo z cesty medzi Šalkovou a Ponickou Hutou.

V Bystrici si Železný hámor nechali zbúrať, Medený majú šancu zachrániť

V súčasnosti by sa dalo zachrániť zhruba 80 percent areálu Medeného hámra.

Pátrajú po páchateľovi, ktorý sa vlúpal do potravín v Brezne

Polícia hľadá páchateľa, ktorý sa v noci zo štvrtka 19. na piatok 20. júla vlámal do predajne potravín v Brezne na ulici Cesta osloboditeľov.

Dievčatá "nakupovali" v Európe bez platenia

Polícia žiada o ich stotožnenie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Vybrali SME

Už ste čítali?