Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Festival kvalitnej gastronómie

Zimný festival jedla, ponúka gurmánske delikatesy tridsiatich TOP slovenských reštaurácií.

Banskú Bystricu na festivale zastupuje reštaurácia Angels.Banskú Bystricu na festivale zastupuje reštaurácia Angels. (Zdroj: ANG)

Šéfkuchári týchto reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v populárnom gastronomickom bedekri Gurmán na Slovensku 2012, ponúkajú návštevníkom Zimného festivalu jedlá v kategóriách Špecialita šéfkuchára, Chute regiónov a Jedlá starých materí.

V Banskej Bystrici môžete zažiť atmosféru prvotriednej reštaurácie, kde Vás naplno očarí profesionalita personálu a chuť majstrovských jedál, v reštaurácii Angels. Tu si pre návštevníkov kuchár reštaurácie Andrej Majan pripravil zaujímavé degustačné menu.

Skryť Vypnúť reklamu

V kategórii Chute regiónov sa podávajú bravčové líčka na lesných hríboch s domácou žemľovou knedľou. Ako Špecialitu šéfkuchára Andrej Majan pripravil grilovaný chrbát z jeleňa s hľuzovkovou zemiakovou kašou a opečenou šalotkou a v kategórii Jedlo našich materí sa hostia môžu tešiť na pomaly pečené kačacie stehno s dusenou červenou kapustou a zemiakovou lokšou.

Na výber majú návštevníci z troch druhov degustácii – základnej, dvojchodovej a trojchodovej. K menu sa vždy podáva aj nápoj, pri základnej degustácii je to minerálka, pri dvoj a trojchodových degustáciách je okrem minerálky na výber aj víno, prípadne pivo.

„Bravčové líčka sú jedlo, ktoré nás prezentuje. Väčšinou sú známe teľacie, alebo hovädzie líčka a bravčové sa väčšinou dávajú iba do tlačenky, no mne osobne chutia viac ako bravčová panenka. Hríby síce nemá každý rád, ale mám s nimi dobré skúsenosti. Chutili aj hosťom, ktorí ich veľmi neobľubujú. Ako príloha je domáci žemľový knedlík opečený na masle,“ popísal prvé jedlo menu kuchár Andrej Majan a pokračoval ďalšími: „Druhá bola divina. Jeleň je zo slovenských lesov, hľuzovky sú vzácne a drahé huby. Divina sa v dnešnej dobe podáva zriedka a väčšinou vo forme gulášu, čo je škoda, pretože stejk je vynikajúci.“

Skryť Vypnúť reklamu

„Posledné jedlo je kačacie stehno konfitované na červenej kapuste s domácou lokšou. Recept na kapustu máme od jednej starej matere, ktorú pripravujeme netradičným spôsobom. Je v nej pridané sušené ovocie, napríklad slivky, ale aj červené víno. Kto ochutnal, len chválil.“

Festival prebieha od 15. januára do 15. februára po celom Slovensku. Prihlásiť sa môže ktokoľvek. Viac informácií je na www.zimnyfestivaljedla.sk.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 711
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 057
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 716
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 864
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 943
  6. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 648
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 633
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 305
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 172
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 059
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V národnej kultúrnej pamiatke priblížia históriu veže, bude v nej aj podlažie venované generálovi M. R. Štefánikovi.

11 h

V novom zariadení vznikne osem pracovných miest.

11 h
Ondřej Chvěja (FK Pohronie)

Futbalisti MFK Dukla Banská Bystrica v ďalšom prípravnom zápase prehrali s FK Pohronie 2:3.

16 h
Ilustračné foto

Mnohým ľuďom sa cez registračný formulár nedarí prihlásiť, dovolať sa na infolinku je skoro nemožné.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

21 h

Poradia sa od včera zmenili.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?