BANSKÁ BYSTRICA. Na grilovaných špecialitách si budú môcť opäť pochutiť Banskobystričania i návštevníci mesta pod Urpínom na 3. ročníku Grilliady - gastronomickom festivale zameranom na grilovanie. Uskutoční sa na Námestí Slobody 18. a 19. mája. "Gastronomický festival však okrem gurmánskych zážitkov ponúkne návštevníkom aj zaujímavý víkendový program," uviedla tlačová tajomníčka kancelárie primátora Barbora Winterová.
Sobota (18. 5.) bude od 11.00 h už tradične patriť gastronómii a grilovaniu. Titul šampióna festivalu získa jedna z jedenástich reštaurácií, ktorá ponúkne odbornej porote najchutnejšiu grilovanú sladkovodnú rybu. Okrem toho si profesionálni šéfkuchári zmerajú sily na III. METRO Majstrovstvách SR vo filetovaní čerstvého lososa.
Tvárami festivalu budú odborníci Jaroslav Žídek a Vojtech Artz, ktorí predvedú svoje kuchárske umenie. "Grilliada okrem gastronomických zážitkov a prezentačnej show prinesie aj množstvo užitočných rád, inšpirácií a jedinečných receptov," pokračovala Winterová. Jedinou oficiálnou platobnou menou festivalu budú opäť grilloše. Súčasťou grillošovej karty je päť kupónov a zlosovateľný hlasovací lístok, ktorý môžu návštevníci odovzdať zúčastneným reštauráciám. O najobľúbenejšej reštaurácii tak rozhodne verejnosť.
Nedeľa bude rovnako, ako predchádzajúci rok, patriť Dňu rodiny "Aby deti otcov mali, aby mali mamy" s podtitulom "Príď to povedať nahlas". Počas gastronomického festivalu si na Námestí Slobody možno pozrieť tiež profesionálne kuchárske vystúpenia, pripravené sú zábavné a športové hry, tvorivé dielne, súťaže a atrakcie pre deti. Nedeľné dopoludnie bude patriť aj športu - Behu na Urpín Bystrický horský beh.
Winterová pripomenula, že gastrofestival, ako jediný na Slovensku zameraný na grilovanie, má ambíciu pomôcť rozvoju cestovného ruchu v Banskej Bystrici a okolí. Podujatie pripravili mesto Banská Bystrica, agentúra VISIT BB a spoločnosť Gee & Stone.