Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Na Grilliade očakávajú 15- až 20-tisíc návštevníkov

Gastrofestival zameraný na grilovanie ponúkne cez víkend najmä kuchárske šou a súťaže.

Ilustračné foto:Stanislava SmadišováIlustračné foto:Stanislava Smadišová

BANSKÁ BYSTRICA . Približne 15- až 20-tisíc návštevníkov očakávajú organizátori na gastrofestivale Grilliada, ktorý bude dnes a zajtra na banskobystrickom Námestí slobody. Organizuje ho mesto Banská Bystrica s mestsko-súkromnou agentúrou Visit BB a zameraný je na grilovanie. Ako uviedol riaditeľ festivalu Roman Neradný, po jednodňovom prvom ročníku s deväťtisícovou návštevnosťou a trojdňovom druhom ročníku, na ktorý prišlo 25-tisíc ľudí, sa dvojdňová dĺžka festivalu ukazuje ako optimálna, vzhľadom na kapacitné možnosti reštaurácií, ktoré sa na festivale prezentujú a súťažia v grilovaní.

Skryť Vypnúť reklamu

„Hlavný rozdiel medzi minulými Grilliadami a tohtoročnou je v tom, že dávame podstatne väčší priestor gastronomickému umeniu, kuchárskym šou a súťažiam, ktorých garantmi sú Slovenský zväz kuchárov a cukrárov a Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky,“ dodal Neradný.

Tento rok budú na Grilliade súťažiť kuchárske tímy 11 reštaurácií. Po predvlaňajšom grilovaní „bystrického“ bravčového rebierka a vlaňajšom grilovaní jahňaciny a baraniny bude tohtoročnou súťažnou disciplínou, hodnotenou odbornou porotou, grilovanie sladkovodnej ryby.

Reštaurácie však budú počas celého festivalu bojovať s ponukou rôznorodých grilovaných špecialít aj o titul najobľúbenejšej medzi návštevníkmi.

V nedeľu spoja festival s Dňom rodiny

Sobotný festivalový program ponúkne okrem hlavnej súťaže reštaurácií v grilovaní ryby aj Majstrovstvá Slovenska vo filetovaní čerstvého lososa, barmanskú šou či kuchársku šou Jaroslava Žídeka a Vojtecha Artza. V nedeľu sa program Grilliady spojí s oslavami Dňa rodiny so športovo-zábavnými súťažami i vystúpeniami rôznych hudobných skupín a folklórnych súborov. Medzi zaujímavosti tohtoročnej Grilliady bude podľa Neradného patriť rybí trh s čerstvými rybami uloženými na ľade.

Skryť Vypnúť reklamu

Platiť sa bude grillošmi

Vstupné sa na Grilliade neplatí, ale jedinou oficiálnou platobnou menou festivalu budú opäť grilloše, ktoré sa budú dať kúpiť v podobe kupónov na grillošových kartách. Súčasťou každej grillošovej karty bude okrem piatich grillošov aj hlasovací lístok, ktorý môžu návštevníci odovzdať zúčastneným reštauráciám. Prostredníctvom odovzdaných hlasovacích lístkov sa zároveň budú na konci programu oboch festivalových dní žrebovať výhercovia vecných cien.

Podľa banskobystrického primátora Petra Gogolu je Grilliada jedným z podujatí, ktoré pomáhajú budovať vnímanie Banskej Bystrice ako turistickej destinácie. „Verím, že budeme budovať značku, ktorá sa bude spájať s Banskou Bystricou ako niečo príjemné a pozitívne, ako dôvod prečo pricestovať do Banskej Bystrice. Predpokladám, že dosiahneme zaujímavý synergický efekt, keďže na víkend nám pripadá Noc múzeí a galérií, spojili sme sa s Dňom rodiny a okrem toho tu bude športové podujatie Beh na Urpín,“ dodal Gogola.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 559
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 464
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 073
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 689
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 268
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 191
  8. Po Slovensku na motorke 5 895
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 253
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 443
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Ján Nosko - odovzdávanie Ceny primátora.

Špeciálnym poďakovaním si vo štvrtok podvečer v Cikkerovej sieni historickej radnice v Banskej Bystrici uctilo mesto všetkých zdravotníckych pracovníkov.


TASR 12 h

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Práce na výstavbe nového mosta do mestskej časti Iliaš.

Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.


TASR 13 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


15 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


23 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?