Má 89 rokov a nevyčerpateľnú energiu. Cestuje po celom svete, prednáša, doma v USA má malú farmu, ktorú sám obhospodaruje. Profesor John Scharffenberg bude aj v Banskej Bystrici a Zvolene prednášať o tom, ako sa v súčasnom uponáhľanom svete dožiť stovky.
BANSKÁ BYSTRICA. Vek akoby pri doktorovi Johnovi Scharffenbergovi, propagátorovi zdravotného životného štýlu zastal. Hoci zakrátko oslávi devätdesiatku, má stále veľa energie a poznatky o životnej vitalite si nenecháva pre seba. Cestuje po celom svete, prednáša, podieľa sa na tvorbe vzdelávacích programov pre verejnosť. Absolvent Harvardskej univerzity sa roky venoval výskumu aterosklerózy a cholesterolu a svoje bohaté poznatky zužitkoval ako hlavný školiteľ lekárov v oblasti primárnej prevencie na univerzite v Loma Linde v Kalifornii.
Na Slovensko zavítal na pozvanie občianskeho združenia Život a zdravie a svoje poznatky odovzdá záujemcom o zdravý životný štýl v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Prednášky v Banskej Bystrici sa uskutočnia 1. a 3. júna v budove bývalého bábkového divadla na Kollárovej ulici o 18.00 ( 1.6. Ako sa v dobrom zdraví dožiť vysokého veku a 3.6. Ako predchádzať rakovine.)
Vo Zvolene sa prednášky s podobným obsahom uskutočnia 2. 6. o 18.00 v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra a 4.6. tiež o 18.00 na Starej Radnici. )
Sedem tajomstiev dlhovekosti
Sedem tajomstiev dlhovekosti – tak nazýva profesor Scharffenberg kľúč k dosiahnutiu ľudskej storočnice.
„Verím, že to čaká aj mňa, lebo idem podľa tohto kľúča,“ hovorí s úsmevom. Podľa neho receptu treba zo života úplne vylúčiť fajčenie, alkohol, nadváhu, denne treba venovať dostatok času pohybu, konzumovať viac ovocia a zeleniny, upraviť krvný tlak a cholesterol.
„Ak sa držíme prvých piatich zásad, s krvným tlakom ani cholesterol by sme veľké problémy mať nemali,“ hovorí.
Dopĺňa, že zatiaľ čo kvalitné medikamenty môžu znížiť riziko srdcovocievnych chorôb o 33 percent, v prípade dodržiavanie týchto zásad to vyskočí až na 88 percent.
Fajčenie – problém číslo jeden
Hoci na Slovensku je iba niekoľko dní, veľmi rýchlo zistil, čo je našim hlavným problémom. Je to predovšetkým vysoké percento ľudí, ktorí fajčia.
Zlé stravovacie návyky vedú podľa neho aj k tomu, že narastá počet ľudí s obezitou.
Slovensko, salámová krajina
Zarazila ho tiež skutočnosť, ako slovenský konzument obľubuje salámy. Pritom je to jedno z jedál, ktoré považuje za krajne rizikové hlavne pri ochoreniam zažívacieho traktu.
„Ak chce človek zdravo žiť, musí si povedať, čoho sa vzdať, aby získal miesto pre ovocie a zeleninu,“ hovorí. Je to v prvom rade cukor a chemicky spracované mäso. Údené, či konzervované mäso považuje doslova za jed, ktorého sa netreba dotknúť ani omylom. Okrem údenín sem patria napríklad aj obľúbené hot – dogy. „To sú potraviny, s ktorými treba hneď prestať a už nikdy nezačať,“ je presvedčený.
Farmári paradoxne zomierajú skôr
Na otázku, či nám rovnako ako mäso neškodí aj chemicky ošetrená zelenina a ovocie z veľkých obchodných reťazcov dodal, že ideálne je konzumovať vlastnú produkciu, prípadne výrobky z ekofariem. Hoci paradoxne výskumy z USA podľa neho ukázali, že farmári zomierajú skôr. „V našej krajine je síce na ochranu pred škodcami povolené použitie pesticídov, musia byť však samoodbúrateľné. V konečnom dôsledku už teda konzumentom neškodia. Paradoxne viac škodia farmárom, ktorí postreky robia a je to aj príčina negatívnych štatistík. Ideálne je, ak si človek môže dopestovať zdravé potraviny sám.
Ako získať cez jahody priateľov
Hoci jednou z požiadaviek zdravého životného štýlu je aj pohyb, ten nemusí byť založený iba na cvičení. „Aby to bolo pre nás užitočné, treba striedať denne štyri druhy cvičenia. K užitočnému cvičeniu však patrí aj fyzická práca,“ hovorí. On sám rád rúbe drevo, či pracuje v záhrade. Donedávna pestoval okolo troch tisíc sadeníc jahôd. „Každý sa ma pýtal, čo s toľkými jahodami robím. Ja som však cez neho získal kopec priateľov, lebo jahody má každý rád.“
Vegán, či celkový vegetarián?
Hoci vegetariánstvo a vegánstvo považuje za súčasť zdravého životného štýlu, ich propagátori by si podľa neho mali dávať pozor, ako nahradiť napríklad nedostatok kalcia. Štatistiky podľa neho ukázali, že napríklad u vegánov sa o niečo častejšie vyskytujú napríklad zlomeniny. „Ja sám termín vegán nepoužívam, keďže do určitej miery je spojený aj s duchovným myslením. Ak však ide iba o spôsob stravovania, vhodnejší je skôr termín celkový vegetarián,“ dodal. Problémy s nedostatkom kalcia, či vitamínu D pri tomto type stravy sa podľa neho dajú riešiť rôznymi spôsobmi.
Pri doplnení vitamínu D okrem iného platí aj staré známe slovenské príslovie, že kde nechodí Slnko, tam chodí lekár. Aj so Slnkom však treba zaobchádzať opatrne a dodržať zásadu opáliť, ale nespáliť. Naša koža by nám mohla v budúcnosti tento neuvážený prístup spočítať.