TURECKÁ. O dobrú zábavu a vynikajúce jedlo bude tento rok opäť postarané na 19. ročníku obľúbenej akcie Halušky FEST Turecká – Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek.
Starosta obce Ivan Janovec konštatoval, že tohtoročný termín podujatia posunuli na 19. a 20. júla. „Hlavným dôvodom mierneho posunutia termínu oproti minulému roku bola naša snaha organizovať podujatie v hlavnej turistickej sezóne,“ dodal starosta.
Obec ako hlavný organizátor sa taktiež snažila o to, aby tento termín bol v súlade s plánovanou návštevou slovenského folklórnemu súboru Slovak Domovina Dancers z Kanady, ktorý sa zúčastní folklórnych slávností pod Poľanou a odtiaľ sa presunie práve do Tureckej na varenie halušiek.
V Kanade musia s bryndzou experimentovať
Všetci kanadskí folkloristi sa na to už dopredu tešia, čo nám potvrdila vedúca súboru Irene Timko. Do Tureckej ich láka hlavne to, že konečne budú môcť halušky variť z pravej bryndze. Zohnať totiž v Kanade túto slovenskú surovinu je skoro nemožné, preto sa ju naučili prispôsobovať na domáce pomery. Irene Timko hovorí:
„Určite sme nezabudli variť halušky ani za morom, no prirodzene nie je nad halušky s pravou slovenskou bryndzou a slaninkou. Keďže bryndzu v Kanade nie je dostať, Slováci si recept prispôsobili. Moja rodina halušky zbožňuje, ale syr pripravujem z kombinácie tvarohu a dozretého cheddar syru.
Niekto používa aj kombináciu gréckeho syra typu feta , syrovej nátierky a kyslej smotany. Koľko rodín, toľko nápadov. Raz sa mi podarilo kúpiť slovenskú bryndzu v Toronte, ale bola veľmi horká, asi už nie čerstvá, tak to nikomu nechutilo. Teraz sa už spolieham len na vyskúšanú kombináciu tvarohu a cheddaru a niekedy aj na kapustu. Na pravé slovenské halušky sa už veľmi teším,“ prezradila nám.
Nielen bryndza robí halušky
Starosta Ivan Janovec dodáva, že okrem tradičného varenia a jedenia halušiek na čas, pripravili v súťaži aj ďalšie gastronomické novinky. Jednou z nich chceli vyjsť v ústrety gurmánom, ktorí si radi pochutia nielen na bryndzových haluškách. V druhej kategórii teda budú môcť pripraviť halušky s kapustou, syrokrémom, tvarohom, či ďalšími ingredenciami. „Halušky tisícich chutí“ sa nebudú pripravovať na rýchlosť, dôležitá však bude ich kvalita. Na tú bude dohliadať známy šéfkuchár Jaro Žídek.
Vôňa halušiek pôjde za more
Ivan Janovec je presvedčený, že kontakty s kanadskými folkloristami nebudú jednorazovou záležitosťou a malá obec so silnými tradíciami a krásnou prírodou sa dostane až za more. „Pre propagáciu cestovného ruchu našej obce, ale aj regiónu sú takéto kontakty veľmi cenné,“ doplnil.
Kanadských hostí budú okrem haluškového festivalu sprevádzať po okolí niekoľko dní a postupne im chcú ukázať Krížnu, Banskú Bystricu, Zvolen , kúpele Sliač, kde budú ubytovaní a ďalšie atrakcie v okolí. Partnerom podujatia sú okrem iných Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko, či kúpele Sliač.
Bohatý sprievodný program
Ivan Janovec dodáva, že už tradične bude súčasťou podujatia aj bohatý kultúrny program: „Snažili sme sa ho koncipovať tak, aby sme vyšli v ústrety všetkých vekovým skupinám. Keďže halušky patria k slovenským gastronomickým tradíciám, silné zastúpenie bude mať predovšetkým folklór. Predstavia sa napríklad folkloristi zo súboru Urpín, detský súbor Šťastné detstvo, či Heligonkári z Kokavy. Najviac sa však všetci tešíme na vystúpenie už spomínaného súboru Slovak Domovina Dancers a vystúpenie časti detského súboru Rozmarín z Kanady. V piatok sa začne aj jarmok remeselníkov s bohatým zastúpením."
Viac informácií na www.haluskyfest.sk