Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Halušky budú v Tureckej variť aj folkloristi z Kanady

Príprava Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek sa už v obci Turecká rozbehla naplno. Halušky Fest 2013 sa tento rok uskutočnia 19. a 20. júla.

(Zdroj: JÁN KROŠLÁK- SME)

TURECKÁ. O dobrú zábavu a vynikajúce jedlo bude tento rok opäť postarané na 19. ročníku obľúbenej akcie Halušky FEST Turecká – Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek.

Starosta obce Ivan Janovec konštatoval, že tohtoročný termín podujatia posunuli na 19. a 20. júla. „Hlavným dôvodom mierneho posunutia termínu oproti minulému roku bola naša snaha organizovať podujatie v hlavnej turistickej sezóne,“ dodal starosta.

Obec ako hlavný organizátor sa taktiež snažila o to, aby tento termín bol v súlade s plánovanou návštevou slovenského folklórnemu súboru Slovak Domovina Dancers z Kanady, ktorý sa zúčastní folklórnych slávností pod Poľanou a odtiaľ sa presunie práve do Tureckej na varenie halušiek.

Skryť Vypnúť reklamu

V Kanade musia s bryndzou experimentovať

Všetci kanadskí folkloristi sa na to už dopredu tešia, čo nám potvrdila vedúca súboru Irene Timko. Do Tureckej ich láka hlavne to, že konečne budú môcť halušky variť z pravej bryndze. Zohnať totiž v Kanade túto slovenskú surovinu je skoro nemožné, preto sa ju naučili prispôsobovať na domáce pomery. Irene Timko hovorí:

„Určite sme nezabudli variť halušky ani za morom, no prirodzene nie je nad halušky s pravou slovenskou bryndzou a slaninkou. Keďže bryndzu v Kanade nie je dostať, Slováci si recept prispôsobili. Moja rodina halušky zbožňuje, ale syr pripravujem z kombinácie tvarohu a dozretého cheddar syru.

Niekto používa aj kombináciu gréckeho syra typu feta , syrovej nátierky a kyslej smotany. Koľko rodín, toľko nápadov. Raz sa mi podarilo kúpiť slovenskú bryndzu v Toronte, ale bola veľmi horká, asi už nie čerstvá, tak to nikomu nechutilo. Teraz sa už spolieham len na vyskúšanú kombináciu tvarohu a cheddaru a niekedy aj na kapustu. Na pravé slovenské halušky sa už veľmi teším,“ prezradila nám.

Skryť Vypnúť reklamu

Nielen bryndza robí halušky

Starosta Ivan Janovec dodáva, že okrem tradičného varenia a jedenia halušiek na čas, pripravili v súťaži aj ďalšie gastronomické novinky. Jednou z nich chceli vyjsť v ústrety gurmánom, ktorí si radi pochutia nielen na bryndzových haluškách. V druhej kategórii teda budú môcť pripraviť halušky s kapustou, syrokrémom, tvarohom, či ďalšími ingredenciami. „Halušky tisícich chutí“ sa nebudú pripravovať na rýchlosť, dôležitá však bude ich kvalita. Na tú bude dohliadať známy šéfkuchár Jaro Žídek.

Vôňa halušiek pôjde za more

Ivan Janovec je presvedčený, že kontakty s kanadskými folkloristami nebudú jednorazovou záležitosťou a malá obec so silnými tradíciami a krásnou prírodou sa dostane až za more. „Pre propagáciu cestovného ruchu našej obce, ale aj regiónu sú takéto kontakty veľmi cenné,“ doplnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Kanadských hostí budú okrem haluškového festivalu sprevádzať po okolí niekoľko dní a postupne im chcú ukázať Krížnu, Banskú Bystricu, Zvolen , kúpele Sliač, kde budú ubytovaní a ďalšie atrakcie v okolí. Partnerom podujatia sú okrem iných Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko, či kúpele Sliač.

Bohatý sprievodný program

Ivan Janovec dodáva, že už tradične bude súčasťou podujatia aj bohatý kultúrny program: „Snažili sme sa ho koncipovať tak, aby sme vyšli v ústrety všetkých vekovým skupinám. Keďže halušky patria k slovenským gastronomickým tradíciám, silné zastúpenie bude mať predovšetkým folklór. Predstavia sa napríklad folkloristi zo súboru Urpín, detský súbor Šťastné detstvo, či Heligonkári z Kokavy. Najviac sa však všetci tešíme na vystúpenie už spomínaného súboru Slovak Domovina Dancers a vystúpenie časti detského súboru Rozmarín z Kanady. V piatok sa začne aj jarmok remeselníkov s bohatým zastúpením."

Viac informácií na www.haluskyfest.sk

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 442
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 245
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 388
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 739
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 661
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 402
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 124
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 610
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 331
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 326
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Počet nakazených prekročil hranicu 3 tisíc za jeden deň

ide o slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote. V Banskobystrickom kraji to bolo 315 prípadov.

Dneškom sa zatvárajú aj zariadenia na južnej strane Chopku

Ide o reakciu na preventívne opatrenia v súvislosti s COVID - 19.

Chopok, v pozadí Ďumbier

Stredoslovenské múzeum mapuje súčasné obdobie pandémie

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici spúšťa výzvu pre Banskobystričanov, ktorej cieľom je zachytiť aktuálnu situáciu v meste prostredníctvom spomienok či fotografií.

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?