DONOVALY. Jediné detské majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek na Slovensku pod názvom Valibukove silobušky sa dnes v Donovaloch - Dobšinského rozprávkovom svete HABAKUKY uskutočnili druhýkrát. Celkovo sa do majstrovstiev zapojilo 12 družstiev zložených z detí a rodičov. Ako informovala štatutárna zástupkyňa Občianskeho združenia Habakuky a riaditeľka areálu Ivana Škarčáková, hodnotili čas varenia, jedenia aj chuť halušiek.
"Nálada je super, ľudia sú pohodoví," popísala atmosféru. Celá akcia je podľa jej slov o odstránení stresu, o oddychu a varení i jedení v príjemnej nálade. Z podujatia by podľa Škarčákovej chceli urobiť dlhodobú tradíciu a zaradiť ho medzi štandardné akcie takéhoto typu. Valibukove silobušky stavajú do hlavnej úlohy v súťaži práve deti. Možnosť priamo sa zapojiť do súťaže má rodič ako pomocný dozor. V jednom družstve je rodič s dvoma deťmi. Kategórie sú dve, pre deti od troch do ôsmich rokov a pre deti od deväť do 15 rokov.
"Varilo sa nám veľmi dobre, súťažili sme prvýkrát, možno to aj bolo trochu vidieť. Nervózni sme boli, ruky sa nám triasli," povedala TASR Martina Harvánková z Bytče, ktorá súťažila aj s osemročnou Veronikou. "Varilo sa mi dobre, len som bola nervózna z toho, že to nezvládneme," dodala Veronika. Pomáhala najmä s miešaním a podávaním halušiek.
Richard Bako z Nitry súťažil tiež s osemročnou Veronikou a šesťročným Lukášom. "Náš recept na halušky je veľmi jednoduchý, dať všetky správne ingrediencie a jednu špeciálnu tajnú, ktorú sme si priniesli zo svojej záhradky, to je ozdoba navrchu - petržlen," povedal Bako. "Varilo sa mi dobre a myslím, že ocino sa veľmi snažil," doplnila ho Veronika, ktorá šúpala zemiaky, miešala a rozbíjala vajcia.
Ako podotkla Škarčáková, toto varenie je zážitok pre celú rodinu, ide v ňom o deľbu práce, komunikáciu, symbiózu a súčinnosť. Deti sa podľa jej slov tiež učia narábať so surovinami, množstvami či pomermi pri varení. K myšlienke vzniku súťaže uviedla, že najprv vznikli samotné silobušky, pričom čerpali z Dobšinského rozprávok tak ako pri tvorbe tohto areálu. Inšpiráciou sa im stal Valibuk. Keďže ten veľa jedol a v rozprávkovom svete propagujú slovenskú kultúru, napadli organizátorom klasické halušky. A keďže Valibuk má mať silu, nazvali ich Valibukove silobušky, vysvetlila Škarčáková.
"Je veľmi dôležité v tomto uponáhľanom svete a z hľadiska globalizácie a prieniku zahraničnej kultúry jednak sa vrátiť k tomu nášmu slovenskému, čo si myslím, že nesporne takéto tradičné jedlo je. A pri pracovnej vyťaženosti rodičov sa málokedy rodina stretáva pri varení," dodala Škarčáková.