BANSKÁ BYSTRICA. Odborníci hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici kontrolovali dodržiavanie hygienických pravidiel v cukrárenských výrobniach a cukrárňach . Vo svojom spádovom území, v okresoch Banská Bystrica a Brezno, prekontrolovali 12 prevádzok a zariadení.
Hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová informovala, že pri kontrolách odobrali 8 sterov z pracovných plôch a náradia a po jednom z pracovného odevu a z rúk. "Výsledky všetkých skúšok na kvantitatívne stanovenie patogénnych a podmienene patogénnych mikroorganizmov boli negatívne."
Zároveň odobrali aj 7 vzoriek na mikrobiologické vyšetrenie a 4 vzorky na chemické vyšetrenie ( 4 krát sladidlá a 2 krát farbivá) Všetky tieto výsledky sú vyhovujúce.
Kontrolujúci hygienici však uložili jednu pokutu vo výške 200 euro za predaj cukrárenských výrobkov bez označenia dátumu spotreby a údaja o možnosti nepriaznivého vplyvu na zdravie človeka.