Už zajtra sa v Tureckej pri Banskej Bystrici začínajú Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek - Halušky Fest 2013.
SLIAČ/ TURECKÁ. Počas najbližších dvoch dní – v piatok a sobotu bude obec Turecká patriť každému záujemcovi, ktorý má rád nielen chuť najznámejšieho jedla Slovákov, no rád sa pri dobrom jedle aj zabaví. Už 19. ročník Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek Halušky Fest 2013 sľubuje aj tento rok atraktívny zážitok. Okrem haluškového zápolenia je pripravený aj jarmok remesiel a bohatý kultúrny program.
Generálka v kúpeľoch
Ostrú generálku si organizátori vyskúšali počas uplynulých dní v kúpeľoch v Sliači. Vystúpil tu nielen zaujímavý hosť – folkloristi súboru Slovak Domovina Dancers z kanadského Windsoru, no priamo pred jedným z kúpeľných domov sa varili a ochutnávali halušky. V „poľnej kuchyni“ strúhalo prevažne chlapské osadenstvo zemiaky, do vriacej vody hádzali halušky, vo veľkom kotli pražili slaninu. Vôňa bryndze lákala množstvo kúpeľných hostí, ktorí neváhali stáť na halušky v dlhom rade. Už v prvej várke pripravili halušky zo sto kíl suroviny a pripravovali ďalšie.
Medzi kuchármi bol aj Svetlan Turčan, jeden zo zakladateľov haluškovej tradície v Tureckej. S príslovečným humorom potvrdil, že jeho halušky sú výborné nielen chuťou, ale aj tým, že ich varí jediný „Svetlan“ na svete. „Tradícia haluškových majstrovstiev vznikla vďaka náhode. Zvykol som známym variť vo svojej krčme halušky a raz ma jeden pochválil, že také halušky uvarí iba majster sveta. Slovo dalo slovo a my sme tie majstrovstvá pred 19 rokmi aj pripravili,“ hovorí. Špeciálny recept na ne však nedáva, lebo dôležitejšie je podľa neho pri varení halušiek srdce ako samotná receptúra.
Slaninka sa nesmie pripiecť
V Kanade s haluškami experimentujú
Zakladateľka súboru Slovak Domovina Dancers z kanadského Windsoru Irene Timko sa snaží za morom udržiavať tradíciu aj varením halušiek. Keďže zohnať bryndzu je tam skoro nemožné, každá rodina si recept prispôsobuje podľa vlastných surovín. Práve preto sa najviac teší na varenie bryndzových halušiek z domácich surovín a verí, že ich folklórny tím v Tureckej pri varení halušiek zaujme. „Sme na Slovensku už tretí týždeň, po Košiciach a Detve sa už do Tureckej veľmi tešíme,“ povedala nám. Súbor kanadských Slovákov oslavuje tento rok tridsiatku a pani Timko má trochu obavy, ako to s ním bude do budúcnosti. „Zatiaľ máme svoj stabilný tím, ale cítime problém pri zháňaní mladých členov. Chlapci sa orientujú skôr na šport a folklórne tradície ich predkov im už tak veľa nehovoria,“ povedala nám.
Slovak Domovina Dancers
Starosta obce Ivan Janovec pobavil hostí v kúpeľoch aj konštatovaním, že bez halušiek by ich predkovia v hornatej oblasti ťažko prežili. „Ostalo to v nás dodnes. Každú sobotu sa suseda opýtam, čo ide variť. A on mi každú sobotu odpovie – halušky."
Tohtoročnú festival však prinesie aj niekoľko noviniek. Okrem tradičného varenia a jedenia halušiek na čas, pripravili v súťaži aj ďalšie gastronomické novinky. Jednou z nich chceli vyjsť v ústrety gurmánom, ktorí si radi pochutia nielen na bryndzových haluškách.
V druhej kategórii teda budú môcť pripraviť halušky s kapustou, syrokrémom, tvarohom, či ďalšími ingredenciami. „Halušky tisícich chutí“ sa nebudú pripravovať na rýchlosť, dôležitá však bude ich kvalita.
Bohatý program
Už tradične bude súčasťou podujatia aj bohatý kultúrny program. Organizátori sa ho snažili pripraviť tak, aby vyšli v ústrety všetkých vekovým skupinám.
Silné zastúpenie bude mať predovšetkým folklór. Predstavia sa napríklad folkloristi zo súboru Urpín, detský súbor Šťastné detstvo, či Heligonkári z Kokavy. Najviac sa však v obci tešia na vystúpenie súboru Slovak Domovina Dancers a časti detského súboru Rozmarín z Kanady. V piatok sa začne aj jarmok remeselníkov s bohatým zastúpením.
Už samozrejmosťou podľa starostu bude , že okrem súťažiacich družstiev si budú môcť na dobrých haluškách pochutiť všetci návštevníci. Veľký dôraz bude obec pritom klásť na hygienu predaja.
FOTO - AUTORKA