Halušky Fest 2013 bol plný milých ľudí, dobrej nálady a tradičnej slovenskej kuchyne.
TURECKÁ. Už 19. rok sa v Tureckej stretli najlepší kuchári a kuchárky, nadšenci slovenskej kultúry a ľudových remesiel. Akciu ,spojenú s prehliadkou ľudových remesiel, predajom tradičných výrobkov a v neposlednom rade jedením bryndzových halušiek otvoril spev starohorského baníckeho spevokolu Haliar a po ňom moderátori Adam Bačkor a Ján Tréger z Anténa hitrádia. Varenie halušiek spríjemňovalo vystúpenie folklórnych súborov FS Urpín, DFS Šťastné detstvo, FS Slovak domovina dancers a DFS Rozmarín. Nechýbala ani tombola, kde mohli návštevníci vyhrať plnohodnotné ceny, súťaže a detský svet s lezeckou stenou pre najmenších.
O tretej hodine popoludní vystúpilo spevácke trio Maxim Turbulenc, ktoré rozprúdilo ľudí svojimi nestarnúcimi hitmi. Po nich nasledoval spevácky duet Andrea Fisher a Otto Weiter a vo večerných hodinách sa návštevníci mohli vyskákať a zaspievať si na koncerte skupiny Vestis Kabát Revival.
Krčma Lipa bola najrýchlejšia
Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvou bola kategória, kde sa varili tradičné bryndzové halušky a v druhej súťažiaci predviedli svoju kreativitu a navarili halušky tisícich chutí. Ako každý rok, aj teraz sa hodnotila rýchlosť a kvalita navarených halušiek. Najrýchlejšie halušky navarilo družstvo Krčma Lipa z Bratislavy a za najkvalitnejšie porotcovia zvolili družstvo Anténa hitrádia.
Prišli aj hostia z Kanady
Okrem slovenských družstiev sa na devätnástom ročníku zúčastnili aj folkloristi z Kanady. So svojím folklórnym súborom Slovak domovina dancers najskôr potešili divákov a neskôr si aj zasúťažili vo varení halušiek.
„Do Tureckej nás pozvali už pred rokom, ale až tento rok sa nám podarilo prísť. Je tu milá atmosféra, milý program, všetko je tu dobré. Najskôr sme boli 4 dni v Detve, potom sme mali prehliadku po Banskej Bystrici a Zvolene a vyšli sme aj na Krížnu. Žijeme v Kanade, kde máme tri slovenské kostoly, Zbor kanadsko-slovenskej skupiny a aj folklór,“ povedala nám pani Irene Timko a sľúbila, že ak bude dostatok financií, tak prídu aj na budúci rok. Vo varení halušiek si vyslúžili krásne štvrté miesto.
Súťažil aj Ľudovít Kaník
V rámci druhej disciplíny, kde sa pripravovali halušky tisícich chutí, sa do súťaženia zapojilo aj družstvo Ľudovíta Kaníka, ktoré sa rozhodlo ponúknuť porote a širokej verejnosti na ochutnávku svoje diabolské halušky. „Základ halušiek tvorili suroviny z nášho regiónu, pričom sme chceli pripodobniť halušky srdciam a temperamentu Banskobystrického kraja. Preto sme do nich pridali kúsok čili.“ charakterizoval halušky Ľudovít Kaník.
Halušky porota ohodnotila pozitívne, i keď v celkovom poradí obsadil tím Ľudovíta Kaníka nepopulárne 4. miesto, ktoré je však prísľubom do ďalšieho ročníka. Ľudo Kaník neostal len pri varení halušiek ale v Tureckej zasadil aj svoju desiatu župnú lipu. „Turecká ako miesto organizovania tak významnej udalosti v kraji si určite zaslúži, aby sa tu nachádzala župná lipa a pripomínala pevné miesto obce Turecká na mape Banskobystrického kraja.“ zakončil Ľudovít Kaník.
Ľudia boli veselí a aj počasie bolo ukážkové
Obec Turecká je preslávená haluškovým festivalom a teší sa obľube množstvu návštevníkov. Počasie prialo haluškám aj tento rok, slnko svietilo, pivá a pot tiekli potokom, ľudia sa bavili a rozdávali úsmevy na všetky strany. „Chodievame sem s celou rodinou každý rok, pretože milujeme halušky, milujeme slovenské produkty a tešíme sa na Kabát,“ prezradili nám návštevníci z Brezna.
„Je tu výborná atmosféra, ale prekážajú mi tie dlhé rady na toaletách, dlho sa čaká aj na halušky. Keďže je to haluškový festival, prijala by som viac stánkov s haluškami, napríklad, keby sa varili priamo v kotlíkoch, to by sa mi páčilo,“ podotkla jedna z návštevníčok.
Hlavným degustátorom a hodnotiacim kvality bol český šéfkuchár Jaroslav Žídek. „Prišiel som sem preto, lebo ma fascinuje, aké je to veľké podujatie na takú malú dedinu. Páči sa mi ako sa tu ľudia zídu, lebo v reštauráciách dnes nájdete málo kvalitných a dobrých halušiek, ktoré sú robené poctivou prácou s lopárikom. Priznám sa, že ja osobne mám radšej strapačky alebo pirohy, tie sú zábavnejšie aj na výrobu a aj ich chuť mi viac vyhovuje. Avšak nepohrdnem ani dobrými haluškami,“ uviedol šéfkuchár.
V súťažnom tíme bol aj politik Ľudovít Kaník
Vedúca súboru Slovak Domovina Dancers Irene Timko ( vpravo) sa výborne bavila.
FOTO: KATARÍNA DURIŠOVÁ a ARCHÍV Ľ.K.
Autor: Katarína Durišová