Sobota, 16. december, 2017 | Meniny má Albína
Pridajte si svoje mesto

Otvorený list predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja

Predseda mestského zväzu SDKÚ - DS v Banskej Bystrici Martin Turčan sa obrátil na predsedu BBSK Mariána Kotlebu formou otvoreného listu.

Vážený pán predseda,

obraciam sa na Vás v úvode roka 2014, ktorý v sebe nesie dôležitý odkaz pre Banskobystrický kraj.

Tento rok si budeme pripomínať jedno z najvýznamnejších výročí v dejinách Slovenska, ktoré je úzko späté s mestom Banská Bystrica a okolitým regiónom. Práve pred sedemdesiatimi rokmi tunajší obyvatelia vyjadrili svoju bezprostrednú vôľu pokračovať v politickom odkaze parlamentnej demokracie a nadviazať tak na tradíciu položenú v období Československej republiky v rokoch 1918-1938.

Banská Bystrica zohrala v tomto procese významnú úlohu ako riadiace centrum aktivít, ktoré vyvrcholili 29. augusta 1944, vyhlásením ozbrojeného povstania obyvateľstva voči vládnucemu režimu. Režimu, ktorý sa hrubo pomstil tým, ktorí sa spojili s protifašistickým odbojom, a ktorý svoju krutú a pravú tvár ukázal aj v neďalekom Kališti.

Na pozadí dnešných časov náchylných k spoločenským, politickým, či sociálno-ekonomickým krízam je preto historickou i morálnou povinnosťou občanov nášho mesta a regiónu, ako aj ich volených predstaviteľov, nezabúdať na toto posolstvo prítomné v činnosti organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Múzea SNP či iných podobne zameraných občianskych združeniach a nezávislých iniciatívach.

Dovoľujem si Vás preto osloviť v mene členov miestneho zväzu SDKÚ – DS v Banskej Bystrici, ktorá je priamou dedičkou Demokratickej strany a vyjadriť presvedčenie, že Úrad BBSK pod Vaším vedením, si aj naďalej bude vážiť pamiatku SNP a bude pokračovať v aktivitách podporujúcich jeho odkaz. Verím, že aj tento rok Úrad BBSK opätovne príjme úlohu spoluorganizátora a spôsobom jemu obvyklým si verejným podujatím patrične pripomenie okrúhle sedemdesiate výročie tejto historicky významnej udalosti.

Udržiavanie a pravidelné pripomínanie tejto pamiatky nemá byť návratom k minulosti, ale má byť momentom, ktorý nám vždy bude pripomínať kto sme, odkiaľ pochádzame a kam kráčame.

Spravodajstvo

1. Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí Foto 896
  2. Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy 222
  3. Súd zrušil európsky zatykač na podnikateľa v prípade vraždy v Polomke 220
  4. V Dome kultúry kreatívny priemysel nebude 215
  5. Pátrajú po dvoch ženách, ktoré okradli 80-ročnú dôchodkyňu 112
  6. Ján Lunter bude na banskobystrickom námestí podávať nealkoholický punč 111
  7. Vážna nehoda smerom na Badín: Kamión je po zrážke prevrátený mimo cesty 59
  8. Centrom Banskej Bystrice dnes zneli koledy, pripojili sme sa k ojedinelej akcii (+ FOTO) Foto 55
  9. Minister obrany vyprevadil vojenských policajtov do misie aj s rozkazom Foto 43
  10. Sezóna sa ani poriadne nezačala a bežecké trate už ničia skútre Foto 42

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí

Na nákladnej stanici sa čelne zrazil osobný vlak s nákladným.

Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy

Vianoce na amfiteátri, jarmok v Podbrezovej, vianočné zvyky od Lucii do Viliji v Heľpe. Víkend už bude voňať Vianocami.

Súd zrušil európsky zatykač na podnikateľa v prípade vraždy v Polomke

Spis v kauze vraždy podnikateľa Kubašiaka sa vrátil na prvostupňový Okresný súd.

V Dome kultúry kreatívny priemysel nebude

Pôvodne mesto uvažovalo nad tým, že ak sa mu podarí získať chátrajúci Dom kultúry do vlastníctva, zriadi tu centrum kultúrneho a kreatívneho priemyslu.

Pátrajú po dvoch ženách, ktoré okradli 80-ročnú dôchodkyňu

Ženy sa predstavili ako pracovníčky poisťovne.

Blízke regióny

Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí

Na nákladnej stanici sa čelne zrazil osobný vlak s nákladným.

Do Korytnice vypravili vlak po štyroch desaťročiach

Po viac ako štyridsiatich rokoch vypravili motorový vlak z ružomberskej hlavnej stanice na trať vedúcu do Korytnice. Ružomberskí nadšenci by boli radi, keby historický vláčik jazdil po trati pravidelne.

Legendárna Kamenná chata aj po rekonštrukcii zostane kamenná

Kamenná chata pod Chopkom sa pre svoju neopakovateľnú atmosféru stala takmer kultovým miestom. V súčasnosti je zatvorená, majitelia ju zväčšujú a modernizujú.

Vlaky budú čistejšie, vo Zvolene postavia technické centrum

Dnes vozne čistia pod holým nebom, nové stredisko bude mať vykúrenú halu.

Razenie tunela Čebrať chcú obnoviť vo februári

Práce sa naplno rozbehnú až po tom, ako diaľničiari ukončia proces posúdenia vplyvov novej trasy tunela na životné prostredie.

Všetky správy

Trnavskí policajti postrelili dvoch mužov, jeden zraneniam podľahol

Podozriví narazili do dvoch policajných áut, keď sa snažili ujsť.

Polícia v Opoji zastrelila Jána Golisa, mal šéfovať bankomatovej mafii

Obeťou policajnej streľby je 42-ročný Ján Golis, známy z kauzy bankomatovej mafie. Druhým je 34-ročný Martin Krajčovic, ktorý figuroval v rovnakom prípade.

A toto vám ako napadlo, pani Nicholsonová?

Kým Pašku musela schladiť Laššáková, Nicholsonovú poslal do reality Galko.

Dravecký porušil životosprávu a musel opustiť reprezentáciu

Hokejový zväz považuje vec za citlivú, nechce sa k nej veľmi vyjadrovať.

Rok 1996: Smrť Remiáša. Zločin, o ktorom mafiáni nechcú hovoriť

Róbert Remiáš bol kamarátom korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa. Robil mu spojku, keď sa skrýval v zahraničí. Jeho smrť je tabu.