BANSKÁ BYSTRICA. Prípravy na jediný slovenský gastrofestival, zameraný špeciálne na grilovanie, sú už v plnom prúde. Obľúbená GRILLIADA sa uskutoční v Banskej Bystrici v dňoch 16. – 17. mája 2014 a takto symbolicky odštartuje letnú grilovaciu sezónu na Slovensku. Cieľom jedinečného festivalu GRILLIADA je zviditeľniť slovenské grilované špeciality, vytvorené z lokálnych produktov, ale aj grilované jedlá medzinárodnej kuchyne.
Festival Grilliada sa uskutoční už štvrtýkrát. Každoročne ho navštívi približne 18 tisíc návštevníkov. Aj na tomto ročníku organizátori očakávajú účasť 15 – 20 tisíc návštevníkov .
Uskutoční sa tiež súťaž reštaurácií o titul Šampióna Grilliady v príprave živánskej, hodnotená odbornou porotou. Okrem laickej verejnosti sa festival teší pozornosti odborníkov z oblasti gastronómie a médií.
Organizátori podujatia pripomínajú, že aj návštevníci majú rozhodovací hlas v súťaži o titul Najobľúbenejšia reštaurácia Grilliady. Získa ho reštaurácia s najvyšším počtom hlasov. Každý návštevník zakúpením festivalovej meny získava hlasovací lístok, ktorým dá hlas svojej obľúbenej reštaurácii. Zároveň sa jeho hlasovací lístok dostáva do žrebovania o atraktívne vecné ceny žrebované každý deň festivalu. Sprievodnými akciami Grilliady sú United Europe Jazz Festival 2014, Noc múzeí, Deň rodiny a Beh na Urpín.