Štvrtok, 9. február, 2023 | Meniny má Zdenko

Veľkonočné pochúťky starých mám

Akým pochúťkam dávali prednosť naši predkovia? Zopár zaujímavých receptov z nášho regiónu.

Kuchyňa starých materíKuchyňa starých materí (Zdroj: AUTOR)

BANSKÁ BYSTRICA. Na Veľký piatok sa udržiaval prísny pôst, a Bielu sobotu sa varila šunka, masť sa odkladala, lebo sa verilo, že má liečivé účinky. V sobotu sa varili rezance s tvarohom, makom, či lekvárom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkonočná nedeľa už rozvoniavala koláčmi a polievkou, zväčša s pečeňovými haluškami. Jedlo sa aj plnené baranča.

Ráno sa jedla posvätená pascha a jedlá, ktoré už včas ráno posvätili v kostole.

Veľkonočná „šoudrová“ poľjovka ( Dobrá Niva)

Do vody, v ktorej sa varila šunka, sa dá korenie, trochu cesnaku, zápražka a mlieko. Keď sa polievka varí, púšťame do nej obsah celých vajec tak, aby držali pokope. Vajíčka môžu byť aj vopred uvarené natvrdo a do polievky sa krájajú. Nakoniec sa pridá trochu octu, ale len po odstavení zo sporáka, aby sa polievka nezrazila.

SkryťVypnúť reklamu

Baranina s vajíčkom (Podkonice)

Potrebujeme: mäso z mladého jahňaťa, soľ, rascu, cibuľu, cesnak, mlieko, 6 vajíčok, polohrubú múku. Ako prílohu kompót – brusnice, ríbezle, alebo čučoriedky.

Mäso pokrájame a posekáme s kosťou na 5x 5 centimetrové kúsky. Osolíme, posypeme rascou, cibuľou, cesnakom a pečieme na dobre vymastenom pekáči. Aby bolo mäsko dobré, podlievame ho mliekom. Do jedného litra mlieka rozhabarkujeme 6 žĺtkov, 6 lyžíc polohrubej múky a nakoniec pridáme sneh zo 6 bielkov. Zmes vylejeme na upečenú jahňacinu a opäť trochu zapečieme. Vajíčka stuhnú a prekryjú mäso. Podávame s pikantným kompótom.

Biely koláč ( Polomka)

Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 500 g výberovej polohrubej múky, 100 g tuku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 20 g droždia, 0,75 litra mlieka, štipku soli a hrozienka

SkryťVypnúť reklamu

Urobíme kvások a vlejeme ho do pripravenej múky. Prilievame do cesta teplé mlieko a rozpustený tuk, vareškou alebo rukou spracujeme cesto, kým sa netvoria bubliny. Hrozienka primiešame do cesta ku koncu kvasenia. Vrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Keď cesto narastie, rozdelíme ho na tri bochníky a dookrúhla vyvaľkáme. Z bochníkov formujeme šúľky, ktoré pletieme do vrkoča a ten v okrúhlej vymastenej forme stočíme do venca. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení ešte horúci potrieme cukrovou vodou. Čo sa vám však budem možno zdať trocha zvláštne, dodnes sa tento koláč zvykne jesť s údeninou.

Pascha ( Telgárt)

Názov koláča pochádza zo židovského názvoslovia. Kysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť na posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý vložím do okrúhleho, maslom vymasteného plechu.

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto natrieme tvarohovú plnku – asi ½ kg tvarohu vymiešame so žĺtkom a štipkou soli. Potom zamiešame sneh z jedného bielka. Plnku prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta a okraje pritlačíme. Vrch ozdobíme dookola tak, že zo zvyšnej tretej časti si oddelíme tri štvrtiny. Z nich urobíme tri dlhé šúľky a upletieme z nich vrkoč. Ten položíme na cesto okolo plechu. Z poslednej štvrtiny tretieho bochníka narobíme drobné guľky, ktoré pravidelne ukladáme na vrkoč. Guľky predstavujú klince a vrkoč tŕňovú korunu. Pascha sa piekla večer na Bielu sobotu. Ráno na Veľkonočnú nedeľu sa niesla do kostola, kde sa spolu s ostatnými jedlami v košíku posvätila. Tento obrad sa volal svätenie paschy.

nanus.jpg

FOTO - AUTOR

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  4. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  8. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  1. Bezpečnosť pri šoférovaní vychádza z dobrého videnia
  2. Lesníctvo, drevárstvo, ekológia a technika sú životný štýl!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Sme Univerzita, ktorá nosí úspech v mene
  5. SME ženy a Jamie Oliver: Toto menu platí iba vo februári
  6. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  7. Na bezpečnom internete záleží
  8. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 4 852
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 4 027
  3. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 3 367
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 258
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 835
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 709
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 685
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 349

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  2. Júlia Piraňa Mikolášiková: Prišiel si pozrieť korupčný prípad Lipšicovho nominanta. Súd mu nariadil sledovať kauzy
  3. Tupou Ceruzou: Norbert Bödör je obžalovaný v ďalšej kauze
  4. Jozef Stasík: EU a roboty
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
  6. Marek Mačuha: Falošný poplach - 2. Klimatické modely
  7. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 034
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 510
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 469
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 863
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 611
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 374
  7. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 524
  8. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 381
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Kapitán Dukly Polievka v osemfinálovom zápase Slovnaft Cupu proti Slovanu Bratislava.

Zápas sa hral v mrazivom počasí.


(sč) a 1 ďalší 7. feb
Ilustračná fotografia.

Ľad majú istý do konca apríla.


7. feb
Ilustračná fotografia.

Podmienky na športovanie nie sú ideálne a niektoré úseky sú nebezpečné.


TASR 7. feb
Na mieste udalosti.

Vodiči sú povinní odstrániť si sneh a ľad z auta aj nákladu.


6. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Teplý obed je mýtus. V bohatom Nórsku deti v škole obed nemajú.
  2. Júlia Piraňa Mikolášiková: Prišiel si pozrieť korupčný prípad Lipšicovho nominanta. Súd mu nariadil sledovať kauzy
  3. Tupou Ceruzou: Norbert Bödör je obžalovaný v ďalšej kauze
  4. Jozef Stasík: EU a roboty
  5. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
  6. Marek Mačuha: Falošný poplach - 2. Klimatické modely
  7. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 30 034
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 510
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 9 469
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 6 863
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 611
  6. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 3 374
  7. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 524
  8. Helena Smihulova Laucikova: Predtým ako som zostarla 2 381
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu