Sobota, 17. november, 2018 | Meniny má Klaudia

Veľkonočné pochúťky starých mám

Akým pochúťkam dávali prednosť naši predkovia? Zopár zaujímavých receptov z nášho regiónu.

Kuchyňa starých materí(Zdroj: AUTOR)

BANSKÁ BYSTRICA. Na Veľký piatok sa udržiaval prísny pôst, a Bielu sobotu sa varila šunka, masť sa odkladala, lebo sa verilo, že má liečivé účinky. V sobotu sa varili rezance s tvarohom, makom, či lekvárom.

Veľkonočná nedeľa už rozvoniavala koláčmi a polievkou, zväčša s pečeňovými haluškami. Jedlo sa aj plnené baranča.

Ráno sa jedla posvätená pascha a jedlá, ktoré už včas ráno posvätili v kostole.

Veľkonočná „šoudrová“ poľjovka ( Dobrá Niva)

Do vody, v ktorej sa varila šunka, sa dá korenie, trochu cesnaku, zápražka a mlieko. Keď sa polievka varí, púšťame do nej obsah celých vajec tak, aby držali pokope. Vajíčka môžu byť aj vopred uvarené natvrdo a do polievky sa krájajú. Nakoniec sa pridá trochu octu, ale len po odstavení zo sporáka, aby sa polievka nezrazila.

Článok pokračuje pod video reklamou

Baranina s vajíčkom (Podkonice)

Potrebujeme: mäso z mladého jahňaťa, soľ, rascu, cibuľu, cesnak, mlieko, 6 vajíčok, polohrubú múku. Ako prílohu kompót – brusnice, ríbezle, alebo čučoriedky.

Mäso pokrájame a posekáme s kosťou na 5x 5 centimetrové kúsky. Osolíme, posypeme rascou, cibuľou, cesnakom a pečieme na dobre vymastenom pekáči. Aby bolo mäsko dobré, podlievame ho mliekom. Do jedného litra mlieka rozhabarkujeme 6 žĺtkov, 6 lyžíc polohrubej múky a nakoniec pridáme sneh zo 6 bielkov. Zmes vylejeme na upečenú jahňacinu a opäť trochu zapečieme. Vajíčka stuhnú a prekryjú mäso. Podávame s pikantným kompótom.

Biely koláč ( Polomka)

Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 500 g výberovej polohrubej múky, 100 g tuku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 20 g droždia, 0,75 litra mlieka, štipku soli a hrozienka

Urobíme kvások a vlejeme ho do pripravenej múky. Prilievame do cesta teplé mlieko a rozpustený tuk, vareškou alebo rukou spracujeme cesto, kým sa netvoria bubliny. Hrozienka primiešame do cesta ku koncu kvasenia. Vrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Keď cesto narastie, rozdelíme ho na tri bochníky a dookrúhla vyvaľkáme. Z bochníkov formujeme šúľky, ktoré pletieme do vrkoča a ten v okrúhlej vymastenej forme stočíme do venca. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení ešte horúci potrieme cukrovou vodou. Čo sa vám však budem možno zdať trocha zvláštne, dodnes sa tento koláč zvykne jesť s údeninou.

Pascha ( Telgárt)

Názov koláča pochádza zo židovského názvoslovia. Kysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť na posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý vložím do okrúhleho, maslom vymasteného plechu.

Na cesto natrieme tvarohovú plnku – asi ½ kg tvarohu vymiešame so žĺtkom a štipkou soli. Potom zamiešame sneh z jedného bielka. Plnku prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta a okraje pritlačíme. Vrch ozdobíme dookola tak, že zo zvyšnej tretej časti si oddelíme tri štvrtiny. Z nich urobíme tri dlhé šúľky a upletieme z nich vrkoč. Ten položíme na cesto okolo plechu. Z poslednej štvrtiny tretieho bochníka narobíme drobné guľky, ktoré pravidelne ukladáme na vrkoč. Guľky predstavujú klince a vrkoč tŕňovú korunu. Pascha sa piekla večer na Bielu sobotu. Ráno na Veľkonočnú nedeľu sa niesla do kostola, kde sa spolu s ostatnými jedlami v košíku posvätila. Tento obrad sa volal svätenie paschy.

nanus.jpg

FOTO - AUTOR

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  3. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  4. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  5. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  2. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  3. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  4. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  6. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  7. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  8. Ekonomická diplomacia Indonézie
  9. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  10. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 33 983
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 047
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 17 954
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 17 376
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 6 783
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 6 235
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 221
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 4 236
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 962
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 403

Hlavné správy z MY Bystrica

Barani v dráme pod Tatrami tesne padli

Zrodil sa tesný výsledok 2:1.

Paulína Fialková: Zakázali nám reprezentovať našu vlasť

Sestry Fialkové dostali zákaz reprezentovať.

V Banskej Bystrici si pomohli kľúčmi aj rapkáčmi. A bolo ich počuť

Približne tisícka ľudí sa dnes pridala v Banskej Bystrici k protestom Za slušné Slovensko.

V Čiernom Balogu bola zatiaľ najchladnejšia noc jesene

Najchladnejšiu noc v doterajšom priebehu jesene do zhruba 1000 metrov nad morom namerali v Čiernom Balogu, kde teplota klesla na mínus 6,3 stupňa.

Colníci zaistili v Banskej Bystrici stovky falzifikátov lega z Číny

Najmä v čase predvianočných nákupov ich počet stúpa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 12.37

Na nitrianskej klinike zakázali návštevy, dôvodom sú osýpky

V nitrianskej nemocnici hospitalizovali dvoch pacientov s vysoko infekčným ochorením.

Ako vodič v Nórsku zarobí viac ako spisovateľ na Slovensku

Šofér autobusu píše vo voľnom čase knihy. Chvíľu brázdil aj nitrianske cesty.

Krásy Slovenska pokrstili Slovensko z neba. Pozrite si unikátne zábery

Autorom je banskobystrický pilot, fotograf a vydavateľ Milan Paprčka.

Vybrali SME

Už ste čítali?