Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Veľkonočné pochúťky starých mám

Akým pochúťkam dávali prednosť naši predkovia? Zopár zaujímavých receptov z nášho regiónu.

Kuchyňa starých materíKuchyňa starých materí (Zdroj: AUTOR)

BANSKÁ BYSTRICA. Na Veľký piatok sa udržiaval prísny pôst, a Bielu sobotu sa varila šunka, masť sa odkladala, lebo sa verilo, že má liečivé účinky. V sobotu sa varili rezance s tvarohom, makom, či lekvárom.

Veľkonočná nedeľa už rozvoniavala koláčmi a polievkou, zväčša s pečeňovými haluškami. Jedlo sa aj plnené baranča.

Ráno sa jedla posvätená pascha a jedlá, ktoré už včas ráno posvätili v kostole.

Veľkonočná „šoudrová“ poľjovka ( Dobrá Niva)

Do vody, v ktorej sa varila šunka, sa dá korenie, trochu cesnaku, zápražka a mlieko. Keď sa polievka varí, púšťame do nej obsah celých vajec tak, aby držali pokope. Vajíčka môžu byť aj vopred uvarené natvrdo a do polievky sa krájajú. Nakoniec sa pridá trochu octu, ale len po odstavení zo sporáka, aby sa polievka nezrazila.

Skryť Vypnúť reklamu

Baranina s vajíčkom (Podkonice)

Potrebujeme: mäso z mladého jahňaťa, soľ, rascu, cibuľu, cesnak, mlieko, 6 vajíčok, polohrubú múku. Ako prílohu kompót – brusnice, ríbezle, alebo čučoriedky.

Mäso pokrájame a posekáme s kosťou na 5x 5 centimetrové kúsky. Osolíme, posypeme rascou, cibuľou, cesnakom a pečieme na dobre vymastenom pekáči. Aby bolo mäsko dobré, podlievame ho mliekom. Do jedného litra mlieka rozhabarkujeme 6 žĺtkov, 6 lyžíc polohrubej múky a nakoniec pridáme sneh zo 6 bielkov. Zmes vylejeme na upečenú jahňacinu a opäť trochu zapečieme. Vajíčka stuhnú a prekryjú mäso. Podávame s pikantným kompótom.

Biely koláč ( Polomka)

Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 500 g výberovej polohrubej múky, 100 g tuku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 20 g droždia, 0,75 litra mlieka, štipku soli a hrozienka

Skryť Vypnúť reklamu

Urobíme kvások a vlejeme ho do pripravenej múky. Prilievame do cesta teplé mlieko a rozpustený tuk, vareškou alebo rukou spracujeme cesto, kým sa netvoria bubliny. Hrozienka primiešame do cesta ku koncu kvasenia. Vrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Keď cesto narastie, rozdelíme ho na tri bochníky a dookrúhla vyvaľkáme. Z bochníkov formujeme šúľky, ktoré pletieme do vrkoča a ten v okrúhlej vymastenej forme stočíme do venca. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení ešte horúci potrieme cukrovou vodou. Čo sa vám však budem možno zdať trocha zvláštne, dodnes sa tento koláč zvykne jesť s údeninou.

Pascha ( Telgárt)

Názov koláča pochádza zo židovského názvoslovia. Kysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť na posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý vložím do okrúhleho, maslom vymasteného plechu.

Skryť Vypnúť reklamu

Na cesto natrieme tvarohovú plnku – asi ½ kg tvarohu vymiešame so žĺtkom a štipkou soli. Potom zamiešame sneh z jedného bielka. Plnku prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta a okraje pritlačíme. Vrch ozdobíme dookola tak, že zo zvyšnej tretej časti si oddelíme tri štvrtiny. Z nich urobíme tri dlhé šúľky a upletieme z nich vrkoč. Ten položíme na cesto okolo plechu. Z poslednej štvrtiny tretieho bochníka narobíme drobné guľky, ktoré pravidelne ukladáme na vrkoč. Guľky predstavujú klince a vrkoč tŕňovú korunu. Pascha sa piekla večer na Bielu sobotu. Ráno na Veľkonočnú nedeľu sa niesla do kostola, kde sa spolu s ostatnými jedlami v košíku posvätila. Tento obrad sa volal svätenie paschy.

nanus.jpg

FOTO - AUTOR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 103
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 285
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 187
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 200
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 568
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 538
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 528
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 726
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 421
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 846
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Zvážnica z Králik na Skalku je rozbitá, pri zjazdoch hrozia nepríjemné úrazy.

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

2 h
Preteky zrušili pre silný vietor a sneženie.

Výstrahu pre okresy Banská Bystrica a Brezno zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav na druhý stupeň.

4 h
Ilustračné foto.

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Brezne.

4 h

Správa Národného parku Nízke Tatry sa obrátila na návštevníkov prírody s výzvou.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragédiu vyšetruje polícia.

20. jan

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

23 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

20. jan

Už ste čítali?