BANSKÁ BYSTRICA. Na Veľký piatok sa udržiaval prísny pôst, a Bielu sobotu sa varila šunka, masť sa odkladala, lebo sa verilo, že má liečivé účinky. V sobotu sa varili rezance s tvarohom, makom, či lekvárom.
Veľkonočná nedeľa už rozvoniavala koláčmi a polievkou, zväčša s pečeňovými haluškami. Jedlo sa aj plnené baranča.
Ráno sa jedla posvätená pascha a jedlá, ktoré už včas ráno posvätili v kostole.
Veľkonočná „šoudrová“ poľjovka ( Dobrá Niva)
Do vody, v ktorej sa varila šunka, sa dá korenie, trochu cesnaku, zápražka a mlieko. Keď sa polievka varí, púšťame do nej obsah celých vajec tak, aby držali pokope. Vajíčka môžu byť aj vopred uvarené natvrdo a do polievky sa krájajú. Nakoniec sa pridá trochu octu, ale len po odstavení zo sporáka, aby sa polievka nezrazila.
Baranina s vajíčkom (Podkonice)
Potrebujeme: mäso z mladého jahňaťa, soľ, rascu, cibuľu, cesnak, mlieko, 6 vajíčok, polohrubú múku. Ako prílohu kompót – brusnice, ríbezle, alebo čučoriedky.
Mäso pokrájame a posekáme s kosťou na 5x 5 centimetrové kúsky. Osolíme, posypeme rascou, cibuľou, cesnakom a pečieme na dobre vymastenom pekáči. Aby bolo mäsko dobré, podlievame ho mliekom. Do jedného litra mlieka rozhabarkujeme 6 žĺtkov, 6 lyžíc polohrubej múky a nakoniec pridáme sneh zo 6 bielkov. Zmes vylejeme na upečenú jahňacinu a opäť trochu zapečieme. Vajíčka stuhnú a prekryjú mäso. Podávame s pikantným kompótom.
Biely koláč ( Polomka)
Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 500 g výberovej polohrubej múky, 100 g tuku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 20 g droždia, 0,75 litra mlieka, štipku soli a hrozienka
Urobíme kvások a vlejeme ho do pripravenej múky. Prilievame do cesta teplé mlieko a rozpustený tuk, vareškou alebo rukou spracujeme cesto, kým sa netvoria bubliny. Hrozienka primiešame do cesta ku koncu kvasenia. Vrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Keď cesto narastie, rozdelíme ho na tri bochníky a dookrúhla vyvaľkáme. Z bochníkov formujeme šúľky, ktoré pletieme do vrkoča a ten v okrúhlej vymastenej forme stočíme do venca. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení ešte horúci potrieme cukrovou vodou. Čo sa vám však budem možno zdať trocha zvláštne, dodnes sa tento koláč zvykne jesť s údeninou.
Pascha ( Telgárt)
Názov koláča pochádza zo židovského názvoslovia. Kysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť na posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý vložím do okrúhleho, maslom vymasteného plechu.
Na cesto natrieme tvarohovú plnku – asi ½ kg tvarohu vymiešame so žĺtkom a štipkou soli. Potom zamiešame sneh z jedného bielka. Plnku prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta a okraje pritlačíme. Vrch ozdobíme dookola tak, že zo zvyšnej tretej časti si oddelíme tri štvrtiny. Z nich urobíme tri dlhé šúľky a upletieme z nich vrkoč. Ten položíme na cesto okolo plechu. Z poslednej štvrtiny tretieho bochníka narobíme drobné guľky, ktoré pravidelne ukladáme na vrkoč. Guľky predstavujú klince a vrkoč tŕňovú korunu. Pascha sa piekla večer na Bielu sobotu. Ráno na Veľkonočnú nedeľu sa niesla do kostola, kde sa spolu s ostatnými jedlami v košíku posvätila. Tento obrad sa volal svätenie paschy.
FOTO - AUTOR
Autor: Vojtech Majling