Nedeľa, 17. december, 2017 | Meniny má Kornélia
Pridajte si svoje mesto

Veľkonočné pochúťky starých mám

Akým pochúťkam dávali prednosť naši predkovia? Zopár zaujímavých receptov z nášho regiónu.

Kuchyňa starých materí(Zdroj: AUTOR)

BANSKÁ BYSTRICA. Na Veľký piatok sa udržiaval prísny pôst, a Bielu sobotu sa varila šunka, masť sa odkladala, lebo sa verilo, že má liečivé účinky. V sobotu sa varili rezance s tvarohom, makom, či lekvárom.

Veľkonočná nedeľa už rozvoniavala koláčmi a polievkou, zväčša s pečeňovými haluškami. Jedlo sa aj plnené baranča.

Ráno sa jedla posvätená pascha a jedlá, ktoré už včas ráno posvätili v kostole.

Veľkonočná „šoudrová“ poľjovka ( Dobrá Niva)

Do vody, v ktorej sa varila šunka, sa dá korenie, trochu cesnaku, zápražka a mlieko. Keď sa polievka varí, púšťame do nej obsah celých vajec tak, aby držali pokope. Vajíčka môžu byť aj vopred uvarené natvrdo a do polievky sa krájajú. Nakoniec sa pridá trochu octu, ale len po odstavení zo sporáka, aby sa polievka nezrazila.

Baranina s vajíčkom (Podkonice)

Potrebujeme: mäso z mladého jahňaťa, soľ, rascu, cibuľu, cesnak, mlieko, 6 vajíčok, polohrubú múku. Ako prílohu kompót – brusnice, ríbezle, alebo čučoriedky.

Mäso pokrájame a posekáme s kosťou na 5x 5 centimetrové kúsky. Osolíme, posypeme rascou, cibuľou, cesnakom a pečieme na dobre vymastenom pekáči. Aby bolo mäsko dobré, podlievame ho mliekom. Do jedného litra mlieka rozhabarkujeme 6 žĺtkov, 6 lyžíc polohrubej múky a nakoniec pridáme sneh zo 6 bielkov. Zmes vylejeme na upečenú jahňacinu a opäť trochu zapečieme. Vajíčka stuhnú a prekryjú mäso. Podávame s pikantným kompótom.

Biely koláč ( Polomka)

Potrebujeme: 500 g hladkej múky špeciál, 500 g výberovej polohrubej múky, 100 g tuku, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajíčka, 20 g droždia, 0,75 litra mlieka, štipku soli a hrozienka

Urobíme kvások a vlejeme ho do pripravenej múky. Prilievame do cesta teplé mlieko a rozpustený tuk, vareškou alebo rukou spracujeme cesto, kým sa netvoria bubliny. Hrozienka primiešame do cesta ku koncu kvasenia. Vrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Keď cesto narastie, rozdelíme ho na tri bochníky a dookrúhla vyvaľkáme. Z bochníkov formujeme šúľky, ktoré pletieme do vrkoča a ten v okrúhlej vymastenej forme stočíme do venca. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení ešte horúci potrieme cukrovou vodou. Čo sa vám však budem možno zdať trocha zvláštne, dodnes sa tento koláč zvykne jesť s údeninou.

Pascha ( Telgárt)

Názov koláča pochádza zo židovského názvoslovia. Kysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť na posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na okrúhly plát, ktorý vložím do okrúhleho, maslom vymasteného plechu.

Na cesto natrieme tvarohovú plnku – asi ½ kg tvarohu vymiešame so žĺtkom a štipkou soli. Potom zamiešame sneh z jedného bielka. Plnku prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta a okraje pritlačíme. Vrch ozdobíme dookola tak, že zo zvyšnej tretej časti si oddelíme tri štvrtiny. Z nich urobíme tri dlhé šúľky a upletieme z nich vrkoč. Ten položíme na cesto okolo plechu. Z poslednej štvrtiny tretieho bochníka narobíme drobné guľky, ktoré pravidelne ukladáme na vrkoč. Guľky predstavujú klince a vrkoč tŕňovú korunu. Pascha sa piekla večer na Bielu sobotu. Ráno na Veľkonočnú nedeľu sa niesla do kostola, kde sa spolu s ostatnými jedlami v košíku posvätila. Tento obrad sa volal svätenie paschy.

nanus.jpg

FOTO - AUTOR

Spravodajstvo

 


  1. Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí Foto 390
  2. Muža z Brezna olúpili pred herňou 354
  3. Mesto ide riešiť problémové križovatky Foto 262
  4. Novinkou breznianskych Vianočných trhov bude jablkové oné 239
  5. FOTO: Putovný pohár Jozefa Vengloša ostáva na strednom Slovensku. 113
  6. Folkloristi zo súboru Mostár pripravujú program Pokoj vám viac ako 30 rokov Foto 92
  7. Ján Lunter bude na banskobystrickom námestí podávať nealkoholický punč 65
  8. Pátrajú po dvoch ženách, ktoré okradli 80-ročnú dôchodkyňu 57
  9. V Brezne chcú žiť bez chémie a konzervantov. Vybudovali vlastnú mliekareň Foto 57
  10. V Dome kultúry kreatívny priemysel nebude 53

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí

Na nákladnej stanici sa čelne zrazil osobný vlak s nákladným.

Muža z Brezna olúpili pred herňou

Prípad je v štádiu vyšetrovania.

Mesto ide riešiť problémové križovatky

Najhoršia situácia je na Huštáku, medzi Mestským parkom a Slovenkou a pri kruhovom objazde blízko Lidla smerom na Podlavice.

Novinkou breznianskych Vianočných trhov bude jablkové oné

Novinkou tohtoročných Vianočných trhov v Brezne bude takzvané jablkové oné, teda horúci nápoj z jablkového muštu. Štvrtý ročník trhov sa uskutoční od pondelka 18. do piatka 22.

Blízke regióny

Tomáša zatkli pre drogy

Vo štvrtok 14. decembra vo večerných hodinách vykonala polícia policajnú akciu, počas ktorej zatkla 26-ročného Tomáša z Liptovského Mikuláša.

Vo Zvolene sa zrazili vlaky, zranených je najmenej osem ľudí

Na nákladnej stanici sa čelne zrazil osobný vlak s nákladným.

Do Korytnice vypravili vlak po štyroch desaťročiach

Po viac ako štyridsiatich rokoch vypravili motorový vlak z ružomberskej hlavnej stanice na trať vedúcu do Korytnice. Ružomberskí nadšenci by boli radi, keby historický vláčik jazdil po trati pravidelne.

Razenie tunela Čebrať chcú obnoviť vo februári

Práce sa naplno rozbehnú až po tom, ako diaľničiari ukončia proces posúdenia vplyvov novej trasy tunela na životné prostredie.

Na sídlisku vybudovali najväčšie mestské parkovisko

Tento rok pribudlo v meste 71 parkovacích miest.

Všetky správy

Fico otáča, odchod do penzie má dostať strop

V roku 2012 štát nastavil vek odchodu do dôchodku na strednú dĺžku dožitia.

Fico priznal, že kandidovať na prezidenta bola chyba. Kollára nazval pedofilom

Premiér tvrdí, že Smer má potenciál vyhrať ďalšie parlamentné voľby.

Obľúbenejší futbalista ako Maradona v Neapole nebol. Hamšík dokázal nevídanú vec

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

Mimozemská loď? Pri čudnom objekte pochybujú aj vedci

Cez našu slnečnú sústavu preletelo teleso, ktoré prišlo z veľkej diaľky.