Piatok, 19. október, 2018 | Meniny má Kristián

Reštaurácie nechcú na letných terasách brigádnikov pod 18 rokov

Prednosť dostávajú skúsenejší.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ- GABRIEL KUCHTA)

BANSKÁ BYSTRICA. Viac ako 18 rokov, zodpovedný, aspoň s minimálnou praxou taký je podľa niektorých majiteľov reštaurácií ideálny študent na letnú brigádu.

Hneď ako sa oteplí, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií otvárajú letné terasy a začínajú hľadať brigádnikov. Každé leto zamestnávajú najmä študentov, ktorí im počas sezóny pomáhajú vykrývať obsluhu na terasách, ale aj dovolenky stálych zamestnancov.

"Už dnes máme troch vysokoškolákov, ktorí u nás brigádujú," reagoval pre TASR predseda Cechu hostinských a majiteľ gastronomického komplexu Červený rak na námestí v Banskej Bystrici Ladislav Lukáč.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Skúsenosti so zamestnávaním študentov máme dobré, pokiaľ má minimálne 18-19 rokov. Takí ľudia už majú istú zodpovednosť a aj pracovné skúsenosti. Ak má už aj nejakú prax v tomto odbore, je to ideálne. Nováčik sa u nás dokáže zaučiť za týždeňdva," dodal Lukáč. Všetkých študentov zamestnávajú na dohodu.

Podľa neho mladším študentom pod 18 rokov sa snažia vyhnúť. Riziko, že si hostia či turisti vytvoria negatívny obraz o prevádzke, je totiž väčšie. Ako však Lukáč poznamenal, nie všetci sú rovnakí, je to individuálne. Výhodou mladých študentov je najmä ich jazyková zdatnosť, minimálne v anglickom jazyku, čo už je dnes u nich samozrejmosťou.

Podľa prevádzkarky reštaurácie Elf na námestí v Brezne Jany Kokavcovej nezáujem zamestnávať brigádnikov pod 18 rokov, bez praxe, súvisí najmä s kvalitou obsluhy.

"Sme lepšia reštaurácia a hostia logicky očakávajú kvalitnú obsluhu. Takú im nevyučený študent či brigádnik bez praxe nezabezpečí. V lete sa spoliehame na stálych zamestnancov a ak už prijmeme študenta, musí byť vzdelaný v tomto odbore. Aj teraz máme vysokoškoláčku na brigáde, ktorá absolvovala hotelovú akadémiu," konštatovala Kokavcová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 919
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 946
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 458
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 703
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 582
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 017
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 7 238
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 631
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 465
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 555

Hlavné správy z MY Bystrica

Bystrica urobila nečakanú výmenu mladých útočníkov s ligovým rivalom

Tamáši odchádza na Liptov, opačným smerom putuje Lichanec.

Študenti vyjadrujú plnú podporu študentom a vedeniu UMB

Žiadajú o čo najrýchlejšie objasnenie okolností, týkajúcich sa rigoróznej práce JUDr. Andreja Danka.

Poklad z doby bronzovej z okolia Bystrice skončil kedysi v malom moravskom múzeu. Stále ukrýva tajomstvá

Regionálny historik Jozef Stankoviansky chce po záhadách, spojených s týmto objavom naďalej pátrať. V pláne má aj vyhotoviť kópie týchto artefaktov.

Vlhová má zákaz chodiť domov. Pre jej úspech sa obetujú všetci

Vlhová má nového servismana, ktorý jej robí raňajky.

Študentov súkromného gymnázia v Podbrezovej už vzdeláva ich náučný chodník

V areáli Súkromného gymnázia Železiarne Podbrezová otvorili vo štvrtok náučný chodník Activity, ktorý si v uplynulých dňoch vybudovali sami študenti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

V Gaderskej doline horí les, zasahujú tam desiatky hasičov

S požiarom v ťažko dostupnom teréne bojuje 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

Európska komisia odobrila projekt výstavby D3 na Kysuciach

Dobrá správa prišla z Bruselu, peniaze sa ujdú aj diaľničnému úseku na Kysuciach.

Vybrali SME

Už ste čítali?