TURECKÁ. V dňoch 18. a 19. júla bude obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice opäť patriť nielen haluškám, ale aj ľudovým remeslám, tradíciám a zábave. Keďže tohtoročné Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek sú jubilejné a pod svahmi Krížnej sa uskutočnia už po dvadsiaty krát, organizátori chcú dať veľký priestor spomienkam na prvé roky tohto podujatia v Tureckej.
„Pre nás nie je toto podujatie jednorázovou záležitosťou, ale jedným zo zaujímavých produktov cestovného ruchu v regióne,“ hovorí starosta Tureckej Ivan Janovec. Neveľká obec sa netají tým, že ide o akciu, na ktorej chcú stavať rozvoj cestovného ruchu aj v budúcnosti sa zamerajú na to, aby pritiahli do obce turistov, ktorí prídu počas leta oddychovať na Slovensko.
Remeselný haluškový jarmok
Tradícia haluškových majstrovstiev sa zrodila v roku 1995 v pohostinstve Svetlana Turčana, ktorý je dodnes jednou z hlavných postáv festivalu. „Pre nás je v mnohých smeroch inšpiráciou aj oporou,“ hovorí starosta.
Aj v tomto roku chcú dať na podujatí veľký priestor prezentácii remesiel a domácej výroby. „Podarilo sa nám získať pre tento remeselný trh partnera a tak môže obec odpustiť remeselníkom akékoľvek poplatky, čo považujem za veľkú prednosť. Dokonca budeme ich ponuku propagovať na hlavnom festivalom pódiu,“ hovorí starosta.
Na remeselnom jarmoku prisľúbili účasť košikári, vareškári, medovnikári a mnohé ďalšie remeslá. Svoje výrobky tu budú aj naživo predvádzať.
Spomienkam sa medze nekladú
Jeden z hlavných sprievodných programov chcú zamerať na spomienkový blok. „Chceli by sme touto cestou osloviť aj ľudí, ktorí sa zúčastnili hlavne prvých majstrovstiev v rozmedzí rokov 1995 – 1997“, dodáva starosta s tým, že v hlavnom programe v sobotu o 16 hod. vyčlenia pre spomienky približne hodinový blok. „Chceme to pripraviť formou rozhovorov a živej diskusie , takže sme otvorení každej spomienke a každému podnetu od pamätníkov,“ hovorí. Moderovať ho bude zakladateľ podujatia Svetlan Turčan a starosta obce.
Tento hudobno – slovný blok v retro štýle by mal byť podľa starostu osviežením podujatia, v ktorom chcú predstaviť rôznorodú mozaiku účastníkov. Zatiaľ čo piatkovému podvečeru bude dominovať country zábava a pop – rockové vystúpenia, sobota sa ponesie počas dňa prevažne v ľudovom duchu a vystúpia viaceré folklórne skupiny.
FOTO - archív podujatia
Pátranie po londýnskom policajtovi
Prvého ročníka sa ako súťažiaci zúčastnil aj policajt Michael Coyne z Londýna. V súčasnosti už rozhodili siete, aby si na svoje prvé a s veľkou pravdepodobnosťou aj jediné haluškové vystúpenie prišiel zaspomínať tiež. „Je to trochu ako hľadať ihlu v kope sena. Ak by sa nám to nepodarilo, už za neho máme prisľúbenú z Anglicka náhradu,“ dodáva starosta.
Haluškostroj si už dali patentovať
Podobne ako počas uplynulých ročníkov, aj na tohtoročnom očakávajú účasť približne 3 – 4 tisícok návštevníkov. Nie každý sem príde iba s tým, aby si iba pozrel, ako rýchlo súťažné družstvá uvaria a zjedia halušky, prípadne ako chutne ich navaria. Väčšina ľudí si chce halušky aj zajesť. A navariť niekoľko stoviek porcií chutných halušiek vôbec nie je hračka. Na festivale preto predstavia aj nového pomocníka – špeciálny haluškostroj. Ivan Janovec o ňom prezrádza viac:
„Myšlienka zostrojiť ho skrsla práve v hlave už spomínaného Sveťa Turčana. Jeho pamätná veta –„ Starosta, musíme haluškami nachovať tento národ „bola dlhým hľadaním toho, ako urýchliť prípravu halušiek. S tým, že ľudia nebudú ukrátení ani o ručne hádzané halušky s lopárika od domácich ženičiek. Tie by však určite nestíhali pripraviť taký veľký počet porcií.
Keďže obec dbá v prvom rade na dodržiavanie zásad hygieny, chceli vymyslieť jednoduchý stroj, ktorý by to zaručil a súčasne by dokázal vyrobiť chutné halušky vo väčšom množstve za rovnaký čas. Prototypom pre výrobu sa stal obyčajný bubon z práčky, ktorý prispôsobili na hádzanie halušiek. Vychytali na ňom drobné chybičky a prototypu haluškostroja neskôr dali konečnú podobu u renomovanej firmy. „Stroj už je vyrobený, odskúšaný, no skutočnou veľkou skúškou budú až majstrovstvá u nás v Tureckej,“ dodáva starosta.
K ďalším vylepšeniam bude patriť zdokonalené kúrenie za pomoci plynových horákov. „Keď sme kúrili drevom, voda v kotli nám zovrela približne za hodinu, čo je pri takom veľkom počte návštevníkov pridlhá doba. Takto sa skráti približne o polovicu,“ doplnil.
Halušky tisícich chutí
Ako tradične sa bude súťažiť vo varení a jedení bryndzových halušiek na čas, no súčasne sa objaví aj kategória Halušky tisícich chutí, ktorá je dokladom, že toto tradičné jedlo Slovákov nemusí chutiť iba s bryndzou. Vlani sa stali napríklad hitom halušky s lekvárom.
Už tradične bude mať festival rodinný podtón a pre deti je pripravených množstvo atrakcií. Ku kultúrnym lákadlám sobotného večera bude popri folklóre patriť aj česká kapela New Age of Smokie, či skupina Ploštín Punk.
Nuž teda, dobrú chuť, priatelia bryndzových halušiek v Tureckej 18. a 19. Júla. www.haluskyfest.sk
Autor: eta