Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

M. Kotleba tvrdí, že pracovníci úradu sa obávajú zneužitia osobných údajov

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku.

BANSKÁ BYSTRICA. Udalosti okolo prebiehajúcej finančnej kontroly na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) naberajú na obrátkach, najmä po piatkovom vyjadrení predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Kontrola je totiž zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov. Podľa Kotlebu sa však jeho pracovníci obávajú zneužitia osobných údajov pre údajnú minulosť hlavného kontrolóra BBSK.

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku. V prvý deň však kontrolná skupina, ktorá sa dostavila v určenom termíne na prevzatie dokladov, odišla naprázdno. Podľa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) pritom k určenému termínu na predloženie dokladov zástupca kontrolovaného subjektu nemal výhrady.

Skryť Vypnúť reklamu

"Na našom úrade žiadny úradník neodmietol vydať dokumenty, ktoré ÚHK požadoval. Za dva dni, ktoré dal úradu na to, aby pripravil celú agendu, to nebolo technicky ani fyzicky možné pripraviť. Kontrola sa začala v období príprav výplat, z troch alebo štyroch ľudí z personálneho boli k dispozícii maximálne dvaja. Jedna pracovníčka bola na školení, ďalšia mala iné povinnosti," vysvetlil v piatok na tlačovej besede Kotleba v súvislosti s informáciami, že Úrad BBSK mal údajne mariť kontrolu.

"ÚHK nemal pripravené ani preberacie protokoly na osobné záznamy zamestnancov. Ja som určite nebol ochotný hazardovať s osobnými údajmi zamestnancov, ktoré sa mali odnášať z tejto budovy. Naše právne oddelenie ma upozornilo, že našou prvoradou povinnosťou je zabezpečiť ochranu osobných údajov pracovníkov. So žiadnymi inými dokladmi problém nebol. Ak toto niekto považuje za marenie výkonu kontroly, tak som z toho trošku zmätený," zdôraznil Kotleba.

Skryť Vypnúť reklamu

Negatívny dosah

Podľa neho však celá kampaň mala negatívny dosah na zamestnancov. "Niekoľkí sa obrátili na riaditeľa úradu so žiadosťou, aby ich osobné údaje pre obavu zo zneužitia neboli poskytnuté osobe, ktorej meno sa nachádza v registroch Ústavu pamäti národa (ÚPN), v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti. Sami nevieme, ako sa máme s touto žiadosťou vyrovnať. Oslovíme ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad," dodal Kotleba. List visí aj na webovej stránke BBSK.

"Spochybňovanie oprávnenia hlavného kontrolóra na kontrolu dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov len na základe toho, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako hlavný kontrolór je evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník, je z hľadiska zákona o ochrane osobných údajov irelevantná, pretože zákon nevymedzuje okruh osôb, ktorý by bol na základe takéhoto kritéria zo spracúvania osobných údajov vylúčený.

Skryť Vypnúť reklamu

Osoba evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník nie je podľa zákona o ÚPN spolupracovníkom ŠtB a iba samotné evidovanie osoby ako dôverníka by nebolo z hľadiska bezúhonnosti ani prekážkou jej členstva v orgánoch ÚPN," reagoval hlavný kontrolór BBSK Michal Kňažek.

Dva dni na prípravu je dostatočný čas

Ako tiež pripomenul, počas kontroly prebiehajúcej na úrade, kontrolu dokladov nevykonáva hlavný kontrolór osobne. "Vykonávajú ju ním poverení zamestnanci ÚHK, pričom pri kontrole dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov je neustále prítomná určená zamestnankyňa Úradu BBSK. Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, ktoré sa dozvedeli v priebehu kontroly aj po jej ukončení. Pri práci s osobnými údajmi sú povinní postupovať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov a Prevádzkového poriadku BBSK pre ochranu osobných údajov," uviedol Kňažek.

Podľa neho zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov vyplýva, že "zamestnanci kontrolného orgánu vykonávajúci finančnú kontrolu podľa zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite sú oprávnení spracúvať osobné údaje v rámci personálnej agendy zamestnancov aj bez súhlasu dotknutej osoby". Ako Kňažek dodal, dva dni na prípravu nimi žiadaných dokladov považuje za dostatočný čas.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 909
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 026
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 645
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 993
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 020
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 704
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 544
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 357
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 255
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 124
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Marian Kotleba

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

V národnej kultúrnej pamiatke priblížia históriu veže, bude v nej aj podlažie venované generálovi M. R. Štefánikovi.

10 h

V novom zariadení vznikne osem pracovných miest.

10 h
Ondřej Chvěja (FK Pohronie)

Futbalisti MFK Dukla Banská Bystrica v ďalšom prípravnom zápase prehrali s FK Pohronie 2:3.

15 h
Ilustračné foto

Mnohým ľuďom sa cez registračný formulár nedarí prihlásiť, dovolať sa na infolinku je skoro nemožné.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

20 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Poradia sa od včera zmenili.

14 h

Už ste čítali?