Utorok, 20. február, 2018 | Meniny má Lívia
Pridajte si svoje mesto

M. Kotleba tvrdí, že pracovníci úradu sa obávajú zneužitia osobných údajov

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku.

BANSKÁ BYSTRICA. Udalosti okolo prebiehajúcej finančnej kontroly na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) naberajú na obrátkach, najmä po piatkovom vyjadrení predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Kontrola je totiž zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov. Podľa Kotlebu sa však jeho pracovníci obávajú zneužitia osobných údajov pre údajnú minulosť hlavného kontrolóra BBSK.

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku. V prvý deň však kontrolná skupina, ktorá sa dostavila v určenom termíne na prevzatie dokladov, odišla naprázdno. Podľa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) pritom k určenému termínu na predloženie dokladov zástupca kontrolovaného subjektu nemal výhrady.

"Na našom úrade žiadny úradník neodmietol vydať dokumenty, ktoré ÚHK požadoval. Za dva dni, ktoré dal úradu na to, aby pripravil celú agendu, to nebolo technicky ani fyzicky možné pripraviť. Kontrola sa začala v období príprav výplat, z troch alebo štyroch ľudí z personálneho boli k dispozícii maximálne dvaja. Jedna pracovníčka bola na školení, ďalšia mala iné povinnosti," vysvetlil v piatok na tlačovej besede Kotleba v súvislosti s informáciami, že Úrad BBSK mal údajne mariť kontrolu.

"ÚHK nemal pripravené ani preberacie protokoly na osobné záznamy zamestnancov. Ja som určite nebol ochotný hazardovať s osobnými údajmi zamestnancov, ktoré sa mali odnášať z tejto budovy. Naše právne oddelenie ma upozornilo, že našou prvoradou povinnosťou je zabezpečiť ochranu osobných údajov pracovníkov. So žiadnymi inými dokladmi problém nebol. Ak toto niekto považuje za marenie výkonu kontroly, tak som z toho trošku zmätený," zdôraznil Kotleba.

Negatívny dosah

Podľa neho však celá kampaň mala negatívny dosah na zamestnancov. "Niekoľkí sa obrátili na riaditeľa úradu so žiadosťou, aby ich osobné údaje pre obavu zo zneužitia neboli poskytnuté osobe, ktorej meno sa nachádza v registroch Ústavu pamäti národa (ÚPN), v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti. Sami nevieme, ako sa máme s touto žiadosťou vyrovnať. Oslovíme ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad," dodal Kotleba. List visí aj na webovej stránke BBSK.

"Spochybňovanie oprávnenia hlavného kontrolóra na kontrolu dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov len na základe toho, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako hlavný kontrolór je evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník, je z hľadiska zákona o ochrane osobných údajov irelevantná, pretože zákon nevymedzuje okruh osôb, ktorý by bol na základe takéhoto kritéria zo spracúvania osobných údajov vylúčený.

Osoba evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník nie je podľa zákona o ÚPN spolupracovníkom ŠtB a iba samotné evidovanie osoby ako dôverníka by nebolo z hľadiska bezúhonnosti ani prekážkou jej členstva v orgánoch ÚPN," reagoval hlavný kontrolór BBSK Michal Kňažek.

Dva dni na prípravu je dostatočný čas

Ako tiež pripomenul, počas kontroly prebiehajúcej na úrade, kontrolu dokladov nevykonáva hlavný kontrolór osobne. "Vykonávajú ju ním poverení zamestnanci ÚHK, pričom pri kontrole dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov je neustále prítomná určená zamestnankyňa Úradu BBSK. Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, ktoré sa dozvedeli v priebehu kontroly aj po jej ukončení. Pri práci s osobnými údajmi sú povinní postupovať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov a Prevádzkového poriadku BBSK pre ochranu osobných údajov," uviedol Kňažek.

Podľa neho zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov vyplýva, že "zamestnanci kontrolného orgánu vykonávajúci finančnú kontrolu podľa zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite sú oprávnení spracúvať osobné údaje v rámci personálnej agendy zamestnancov aj bez súhlasu dotknutej osoby". Ako Kňažek dodal, dva dni na prípravu nimi žiadaných dokladov považuje za dostatočný čas.

Ďalšie články z témy Marian Kotleba

Spravodajstvo

 


  1. Príbor a toaletný papier pacienti do bystrickej nemocnice nosiť nebudú. Všetko dostanú v základnom balíčku 1 450
  2. Fialková pokazila streľbu, slovenskú zmiešanú štafetu stiahli z pretekov 373
  3. Cez jarné prázdniny sa deti nudiť nebudú. Prinášame veľký prehľad akcií 228
  4. Nábrežie Hrona vlani priťahovalo nehody (štatistiky za rok 2017) Foto 159
  5. Banskobystričania pestovali marihuanu v starom lome 137
  6. Mladí turisti sa stratili večer neďaleko Pohronskej Polhory, do zrubu nedorazili 134
  7. Bystrica chystá veľké privítanie Anastasie Kuzminovej na 1. marca Foto 125
  8. Na koncert Marie Rottrovej za predplatné MY 121
  9. Brusnianky na palubovke Žiaru potvrdili formu dvomi výhrami 75
  10. Fotonávrat k fašiangom. Takto sa s nimi lúčili v Selciach Foto 73

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Príbor a toaletný papier pacienti do bystrickej nemocnice nosiť nebudú. Všetko dostanú v základnom balíčku

Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta sa pustila do dvoch projektov, ktorých cieľom je zvyšovanie spokojnosti pacientov.

Cez jarné prázdniny sa deti nudiť nebudú. Prinášame veľký prehľad akcií

V Banskej Bystrici sa o program postarajú divadlá, múzeá, pripravené je korčuľovanie na zimáku.

Nábrežie Hrona vlani priťahovalo nehody (štatistiky za rok 2017)

Jeden z hlavných nehodových úsekov v okrese Banská Bystrica sa začína priechodom pre chodcov na Štadlerovom nábreží a končí sa pri križovatke smerom k Smrečine. Na tomto úseku prišlo vlani k šiestim dopravným nehodám, pri ktorých sa osem osôb ťažko zranilo.

Banskobystričania pestovali marihuanu v starom lome

Dvaja Banskobystričania v starom kameňolome pestovali marihuanu, po dohode s prokurátorom dostali po tri roky podmienečne.

Blízke regióny

Kde sa dá v Liptove dobre zalyžovať? Ponúkajú sa malé strediská

Pravá zima nechala na seba čakať. Začiatok sezóny vyzeral katastrofálne, počasie sa umúdrilo tak ,ako sa na toto ročné obdobie patrí, a vďaka mrazu a snehu mohli spustiť prevádzku aj menšie strediská a dedinské lyžiarske vleky.

Do Váhu sa dostala odpadová voda z kožiarskeho závodu

Rozruch v priemyselnej časti Liptovského Mikuláša vyvolala havária v kanalizačnom potrubí jedného z najväčších závodov v meste. Odpadové vody z kožiarskej výroby tiekli priamo do Váhu.

Mikulášanovi našli v byte sto gramov marihuany

Domovú prehliadku mu urobili na základe operatívnych informácií.

NEHODY: Rizikovým je hlavný ťah Žiarom. Fenoménom sa stáva Banská Štiavnica

Nehôd v žiarskom regióne bolo rekordne málo, ich následky však boli závažné.

Cestu smrti nahradila iná

Na cestách regiónu zomrelo vlani deväť ľudí. Okresu Detva patrí prím z hľadiska požitia alkoholických nápojov vinníkom dopravnej nehody.

Všetky správy

Slováci prehrali s USA aj druhýkrát a na olympiáde končia

Slovenskí hokejisti dostali päť gólov.

Hokej - Program, tabuľky, skupiny - Zimná olympiáda 2018 (ZOH 2018)

Hokejový turnaj sa začína v stredu 14. februára 2018. Slovensko doň vstúpi zápasom proti Olympijským športovcom z Ruska.

Po razii polície si desiatky robotníkov balia kufre

Kontrola na stavenisku v Košiciach odhalila čiernu prácu.

Plakala a plakala. Ten pocit bezradnosti neprajem nikomu, tvrdí Fialková

Bola som dezorientovaná. Nevedela som, či mám vôbec o niečo bojovať, hovorí Anastasia Kuzminová.