Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

M. Kotleba tvrdí, že pracovníci úradu sa obávajú zneužitia osobných údajov

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku.

BANSKÁ BYSTRICA. Udalosti okolo prebiehajúcej finančnej kontroly na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) naberajú na obrátkach, najmä po piatkovom vyjadrení predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Kontrola je totiž zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov. Podľa Kotlebu sa však jeho pracovníci obávajú zneužitia osobných údajov pre údajnú minulosť hlavného kontrolóra BBSK.

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku. V prvý deň však kontrolná skupina, ktorá sa dostavila v určenom termíne na prevzatie dokladov, odišla naprázdno. Podľa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) pritom k určenému termínu na predloženie dokladov zástupca kontrolovaného subjektu nemal výhrady.

Skryť Vypnúť reklamu

"Na našom úrade žiadny úradník neodmietol vydať dokumenty, ktoré ÚHK požadoval. Za dva dni, ktoré dal úradu na to, aby pripravil celú agendu, to nebolo technicky ani fyzicky možné pripraviť. Kontrola sa začala v období príprav výplat, z troch alebo štyroch ľudí z personálneho boli k dispozícii maximálne dvaja. Jedna pracovníčka bola na školení, ďalšia mala iné povinnosti," vysvetlil v piatok na tlačovej besede Kotleba v súvislosti s informáciami, že Úrad BBSK mal údajne mariť kontrolu.

"ÚHK nemal pripravené ani preberacie protokoly na osobné záznamy zamestnancov. Ja som určite nebol ochotný hazardovať s osobnými údajmi zamestnancov, ktoré sa mali odnášať z tejto budovy. Naše právne oddelenie ma upozornilo, že našou prvoradou povinnosťou je zabezpečiť ochranu osobných údajov pracovníkov. So žiadnymi inými dokladmi problém nebol. Ak toto niekto považuje za marenie výkonu kontroly, tak som z toho trošku zmätený," zdôraznil Kotleba.

Skryť Vypnúť reklamu

Negatívny dosah

Podľa neho však celá kampaň mala negatívny dosah na zamestnancov. "Niekoľkí sa obrátili na riaditeľa úradu so žiadosťou, aby ich osobné údaje pre obavu zo zneužitia neboli poskytnuté osobe, ktorej meno sa nachádza v registroch Ústavu pamäti národa (ÚPN), v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti. Sami nevieme, ako sa máme s touto žiadosťou vyrovnať. Oslovíme ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad," dodal Kotleba. List visí aj na webovej stránke BBSK.

"Spochybňovanie oprávnenia hlavného kontrolóra na kontrolu dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov len na základe toho, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako hlavný kontrolór je evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník, je z hľadiska zákona o ochrane osobných údajov irelevantná, pretože zákon nevymedzuje okruh osôb, ktorý by bol na základe takéhoto kritéria zo spracúvania osobných údajov vylúčený.

Skryť Vypnúť reklamu

Osoba evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník nie je podľa zákona o ÚPN spolupracovníkom ŠtB a iba samotné evidovanie osoby ako dôverníka by nebolo z hľadiska bezúhonnosti ani prekážkou jej členstva v orgánoch ÚPN," reagoval hlavný kontrolór BBSK Michal Kňažek.

Dva dni na prípravu je dostatočný čas

Ako tiež pripomenul, počas kontroly prebiehajúcej na úrade, kontrolu dokladov nevykonáva hlavný kontrolór osobne. "Vykonávajú ju ním poverení zamestnanci ÚHK, pričom pri kontrole dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov je neustále prítomná určená zamestnankyňa Úradu BBSK. Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, ktoré sa dozvedeli v priebehu kontroly aj po jej ukončení. Pri práci s osobnými údajmi sú povinní postupovať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov a Prevádzkového poriadku BBSK pre ochranu osobných údajov," uviedol Kňažek.

Podľa neho zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov vyplýva, že "zamestnanci kontrolného orgánu vykonávajúci finančnú kontrolu podľa zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite sú oprávnení spracúvať osobné údaje v rámci personálnej agendy zamestnancov aj bez súhlasu dotknutej osoby". Ako Kňažek dodal, dva dni na prípravu nimi žiadaných dokladov považuje za dostatočný čas.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 002
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 633
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 420
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 544
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 817
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 719
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 611
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 376
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 178
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Marian Kotleba

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tóth sa pred Dudinskou päťdesiatkou izoloval

Hlavné je splniť limit, prízvukuje slovenská chodecká jednotka

Matej Tóth ako ho poznáme, na čele.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Ilustračné foto.

Bystrickí leteckí záchranári pomáhali pilčíkovi, na ktorého spadol strom

Po ošetrení ho previezli do Rooseveltovej nemocnice.

Na pomoc privolali záchranársky vrtuľník.

V Banskej Bystrici sa počíta so 60 odberovými miestami po celom meste

Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním na nový koronavírus zhruba so 60 odberovými miestami.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch v Bratislave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?