Pondelok, 21. máj, 2018 | Meniny má Zina
Pridajte si svoje mesto

M. Kotleba tvrdí, že pracovníci úradu sa obávajú zneužitia osobných údajov

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku.

BANSKÁ BYSTRICA. Udalosti okolo prebiehajúcej finančnej kontroly na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) naberajú na obrátkach, najmä po piatkovom vyjadrení predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Kontrola je totiž zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov. Podľa Kotlebu sa však jeho pracovníci obávajú zneužitia osobných údajov pre údajnú minulosť hlavného kontrolóra BBSK.

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku. V prvý deň však kontrolná skupina, ktorá sa dostavila v určenom termíne na prevzatie dokladov, odišla naprázdno. Podľa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) pritom k určenému termínu na predloženie dokladov zástupca kontrolovaného subjektu nemal výhrady.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Na našom úrade žiadny úradník neodmietol vydať dokumenty, ktoré ÚHK požadoval. Za dva dni, ktoré dal úradu na to, aby pripravil celú agendu, to nebolo technicky ani fyzicky možné pripraviť. Kontrola sa začala v období príprav výplat, z troch alebo štyroch ľudí z personálneho boli k dispozícii maximálne dvaja. Jedna pracovníčka bola na školení, ďalšia mala iné povinnosti," vysvetlil v piatok na tlačovej besede Kotleba v súvislosti s informáciami, že Úrad BBSK mal údajne mariť kontrolu.

"ÚHK nemal pripravené ani preberacie protokoly na osobné záznamy zamestnancov. Ja som určite nebol ochotný hazardovať s osobnými údajmi zamestnancov, ktoré sa mali odnášať z tejto budovy. Naše právne oddelenie ma upozornilo, že našou prvoradou povinnosťou je zabezpečiť ochranu osobných údajov pracovníkov. So žiadnymi inými dokladmi problém nebol. Ak toto niekto považuje za marenie výkonu kontroly, tak som z toho trošku zmätený," zdôraznil Kotleba.

Negatívny dosah

Podľa neho však celá kampaň mala negatívny dosah na zamestnancov. "Niekoľkí sa obrátili na riaditeľa úradu so žiadosťou, aby ich osobné údaje pre obavu zo zneužitia neboli poskytnuté osobe, ktorej meno sa nachádza v registroch Ústavu pamäti národa (ÚPN), v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti. Sami nevieme, ako sa máme s touto žiadosťou vyrovnať. Oslovíme ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad," dodal Kotleba. List visí aj na webovej stránke BBSK.

"Spochybňovanie oprávnenia hlavného kontrolóra na kontrolu dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov len na základe toho, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako hlavný kontrolór je evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník, je z hľadiska zákona o ochrane osobných údajov irelevantná, pretože zákon nevymedzuje okruh osôb, ktorý by bol na základe takéhoto kritéria zo spracúvania osobných údajov vylúčený.

Osoba evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník nie je podľa zákona o ÚPN spolupracovníkom ŠtB a iba samotné evidovanie osoby ako dôverníka by nebolo z hľadiska bezúhonnosti ani prekážkou jej členstva v orgánoch ÚPN," reagoval hlavný kontrolór BBSK Michal Kňažek.

Dva dni na prípravu je dostatočný čas

Ako tiež pripomenul, počas kontroly prebiehajúcej na úrade, kontrolu dokladov nevykonáva hlavný kontrolór osobne. "Vykonávajú ju ním poverení zamestnanci ÚHK, pričom pri kontrole dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov je neustále prítomná určená zamestnankyňa Úradu BBSK. Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, ktoré sa dozvedeli v priebehu kontroly aj po jej ukončení. Pri práci s osobnými údajmi sú povinní postupovať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov a Prevádzkového poriadku BBSK pre ochranu osobných údajov," uviedol Kňažek.

Podľa neho zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov vyplýva, že "zamestnanci kontrolného orgánu vykonávajúci finančnú kontrolu podľa zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite sú oprávnení spracúvať osobné údaje v rámci personálnej agendy zamestnancov aj bez súhlasu dotknutej osoby". Ako Kňažek dodal, dva dni na prípravu nimi žiadaných dokladov považuje za dostatočný čas.

Ďalšie články z témy Marian Kotleba

Spravodajstvo

 


  1. Mužovi z Brezna namerali 2,27 promile 671
  2. Kráľovské dni Horehronia klopú na dvere 587
  3. Pri ničivom požiari v Pohorelej zahynul muž Foto 273
  4. FOTO: ŠK CMK sa stal najúspešnejším klubom na Slovensku 242
  5. V národnom parku Veľká Fatra prišli s unikátnym projektom. Migračnú trasu veľkých šeliem môžete sledovať online Video 175
  6. Židovskému chlapcovi zachránila život Foto 150
  7. Muž z Čierneho Balogu jazdil bez dokladov a navyše si vypil 114
  8. Banská Bystrica patrí medzi „Top 10 hustých miest“. Pozrite sa, v ktorých častiach mesta bývame najhustejšie 100
  9. Nepasterizovaný kozí syr spôsobil kliešťovú encefalitídu u piatich ľudí 73
  10. Slovak Open v crossmintone priniesol nekompromisné zápasy medzi hráčmi z celej Európy 60

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Mužovi z Brezna namerali 2,27 promile

Poverený príslušník v Brezne obvinil z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 58-ročného muža z Brezna.

Kráľovské dni Horehronia klopú na dvere

Prípravy na najväčšie mestské slávnosti vrcholia. Dni mesta sa uskutočnia od 24. do 26. mája.

Pri ničivom požiari v Pohorelej zahynul muž

Pri ničivom požiari zahynul muž.

FOTO: ŠK CMK sa stal najúspešnejším klubom na Slovensku

Spomedzi 53 rivalov sa 
nikomu nepodarilo 
pokoriť výnimočnú 
medailovú bilanciu.

V národnom parku Veľká Fatra prišli s unikátnym projektom. Migračnú trasu veľkých šeliem môžete sledovať online

Novinkou je že kamera sníma aj zvuk, môžete tak počuť kedy je aktivita vtáčieho spevu najvyššia, tiež môžete zachytiť praskot kanárov pod labami prichádzajúceho medveďa, či nočné húkanie sovy lesnej.

Blízke regióny

V nedeľu sa v Bobrovci nerobí, zakázali kosačky a píly

Kosačky, motorové píly ani vŕtačky v nedeľu v Bobrovci nepočuť. Obec si urobila s hlučnými prácami poriadok. Schválila nariadene, ktoré robí z nedele deň oddychu a pokoja od hluku.

Obchvat Zvolena začína byť reálny, diaľničná vyhlásila súťaž

Ide o kľúčový rýchlostný úsek medzi západom a východom.

Kúpele v Korytnici pred storočím

Nielen vzácna minerálna voda, ale aj prostredie prispelo ku tomu, že kúpele v Korytnici patrili medzi najvychytenejšie v Uhorsku.

Do Bez obalu s obalom, hovorí Mária, ktorá si v Banskej Štiavnici otvorila netradičný obchodík

Mária Zábudlá má v Banskej Štiavnici predajňu, kde sa snažia úplne vyhnúť obalom, najmä tým plastovým. V poslednej dobe sa jej spoločne s rodinou podarilo výrazne znížiť množstvo odpadu aj vo vlastnej domácnosti.

Nezvyčajní drevuliaci v Račkovej doline sa rozrastajú

Račkovu dolinu v Západných Tatrách od minulého roka zdobia drevuliaci. Ide o projekt mimoriadne vydarených nadrozmerných sôch, ktoré sprevádzajú návštevníkov doliny nad Pribylinou.

Všetky správy

Peter Lipa: Moje skutočné meno bolo pre mňa nebezpečné

Peter Lipa oslavuje 75 rokov. Hovorí, že pri živote ho drží záujem o hudbu.

Nové autá musia byť bezpečnejšie už o tri roky

Európska komisia zverejnila kompletný zoznam novej povinnej výbavy, ktorá má zlepšiť bezpečnosť na cestách.