Piatok, 15. december, 2017 | Meniny má Ivica
Pridajte si svoje mesto

M. Kotleba tvrdí, že pracovníci úradu sa obávajú zneužitia osobných údajov

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku.

BANSKÁ BYSTRICA. Udalosti okolo prebiehajúcej finančnej kontroly na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) naberajú na obrátkach, najmä po piatkovom vyjadrení predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Kontrola je totiž zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov. Podľa Kotlebu sa však jeho pracovníci obávajú zneužitia osobných údajov pre údajnú minulosť hlavného kontrolóra BBSK.

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku. V prvý deň však kontrolná skupina, ktorá sa dostavila v určenom termíne na prevzatie dokladov, odišla naprázdno. Podľa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) pritom k určenému termínu na predloženie dokladov zástupca kontrolovaného subjektu nemal výhrady.

"Na našom úrade žiadny úradník neodmietol vydať dokumenty, ktoré ÚHK požadoval. Za dva dni, ktoré dal úradu na to, aby pripravil celú agendu, to nebolo technicky ani fyzicky možné pripraviť. Kontrola sa začala v období príprav výplat, z troch alebo štyroch ľudí z personálneho boli k dispozícii maximálne dvaja. Jedna pracovníčka bola na školení, ďalšia mala iné povinnosti," vysvetlil v piatok na tlačovej besede Kotleba v súvislosti s informáciami, že Úrad BBSK mal údajne mariť kontrolu.

"ÚHK nemal pripravené ani preberacie protokoly na osobné záznamy zamestnancov. Ja som určite nebol ochotný hazardovať s osobnými údajmi zamestnancov, ktoré sa mali odnášať z tejto budovy. Naše právne oddelenie ma upozornilo, že našou prvoradou povinnosťou je zabezpečiť ochranu osobných údajov pracovníkov. So žiadnymi inými dokladmi problém nebol. Ak toto niekto považuje za marenie výkonu kontroly, tak som z toho trošku zmätený," zdôraznil Kotleba.

Negatívny dosah

Podľa neho však celá kampaň mala negatívny dosah na zamestnancov. "Niekoľkí sa obrátili na riaditeľa úradu so žiadosťou, aby ich osobné údaje pre obavu zo zneužitia neboli poskytnuté osobe, ktorej meno sa nachádza v registroch Ústavu pamäti národa (ÚPN), v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti. Sami nevieme, ako sa máme s touto žiadosťou vyrovnať. Oslovíme ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad," dodal Kotleba. List visí aj na webovej stránke BBSK.

"Spochybňovanie oprávnenia hlavného kontrolóra na kontrolu dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov len na základe toho, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako hlavný kontrolór je evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník, je z hľadiska zákona o ochrane osobných údajov irelevantná, pretože zákon nevymedzuje okruh osôb, ktorý by bol na základe takéhoto kritéria zo spracúvania osobných údajov vylúčený.

Osoba evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník nie je podľa zákona o ÚPN spolupracovníkom ŠtB a iba samotné evidovanie osoby ako dôverníka by nebolo z hľadiska bezúhonnosti ani prekážkou jej členstva v orgánoch ÚPN," reagoval hlavný kontrolór BBSK Michal Kňažek.

Dva dni na prípravu je dostatočný čas

Ako tiež pripomenul, počas kontroly prebiehajúcej na úrade, kontrolu dokladov nevykonáva hlavný kontrolór osobne. "Vykonávajú ju ním poverení zamestnanci ÚHK, pričom pri kontrole dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov je neustále prítomná určená zamestnankyňa Úradu BBSK. Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, ktoré sa dozvedeli v priebehu kontroly aj po jej ukončení. Pri práci s osobnými údajmi sú povinní postupovať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov a Prevádzkového poriadku BBSK pre ochranu osobných údajov," uviedol Kňažek.

Podľa neho zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov vyplýva, že "zamestnanci kontrolného orgánu vykonávajúci finančnú kontrolu podľa zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite sú oprávnení spracúvať osobné údaje v rámci personálnej agendy zamestnancov aj bez súhlasu dotknutej osoby". Ako Kňažek dodal, dva dni na prípravu nimi žiadaných dokladov považuje za dostatočný čas.

Ďalšie články z témy Marian Kotleba

Spravodajstvo

 


  1. Súd zrušil európsky zatykač na podnikateľa v prípade vraždy v Polomke 368
  2. Centrom Banskej Bystrice dnes zneli koledy, pripojili sme sa k ojedinelej akcii (+ FOTO) Foto 292
  3. Vážna nehoda smerom na Badín: Kamión je po zrážke prevrátený mimo cesty 218
  4. Vianočný trh v Záhrade opäť ponúkne domáce výrobky pod stromček 100
  5. FOTO: Banská Bystrica angažovala exotickú posilu. Rodák z Nigérie si zahral aj v NHL 83
  6. V breznianskej nemocnici pribudla kaplnka 76
  7. Turisti uviazli v krajne nepriaznivom počasí na Kráľovej holi 74
  8. Na Univerzitnom punči sa vyzbieralo pre Svetielko nádeje viac ako 4 tisíc eur 70
  9. Banskobystričan vraj marihuanu získal pri pohostinstve. Má podmienku 64
  10. Sezóna sa ani poriadne nezačala a bežecké trate už ničia skútre Foto 60

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Súd zrušil európsky zatykač na podnikateľa v prípade vraždy v Polomke

Spis v kauze vraždy podnikateľa Kubašiaka sa vrátil na prvostupňový Okresný súd.

Centrom Banskej Bystrice dnes zneli koledy, pripojili sme sa k ojedinelej akcii (+ FOTO)

Banská Bystrica sa dnes večer pripojila k ďalším 25 mestám na Slovensku, kde sa spievali tri rovnaké koledy v rovnakom čase.

Vážna nehoda smerom na Badín: Kamión je po zrážke prevrátený mimo cesty

Na mieste zasahuje sedem príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Vianočný trh v Záhrade opäť ponúkne domáce výrobky pod stromček

Tradičný Vianočný trh v Záhrade - Centre nezávislej kultúry v Banskej Bystrici aj v tomto roku ponúkne originálne handmade, homemade a design výrobky od slovenských výrobcov.

Blízke regióny

Legendárna Kamenná chata aj po rekonštrukcii zostane kamenná

Kamenná chata pod Chopkom sa pre svoju neopakovateľnú atmosféru stala takmer kultovým miestom. V súčasnosti je zatvorená, majitelia ju zväčšujú a modernizujú.

Je rozhodnuté, Zvolen ide stavať letné kúpalisko

Najväčšiu investíciu smeruje Zvolen v budúcom roku do Barín.

Do Korytnice vypravili vlak po štyroch desaťročiach

Po viac ako štyridsiatich rokoch vypravili motorový vlak z ružomberskej hlavnej stanice na trať vedúcu do Korytnice. Ružomberskí nadšenci by boli radi, keby historický vláčik jazdil po trati pravidelne.

V Lučenci tiekla krv, postarali sa o to študenti jednej zo stredných škôl

Niektorí bojovali so strachom, iní neskrývali svoje nadšenie z dobrého skutku. Oporou pri prvej skúsenosti boli učitelia.

Železničnú zastávku na okraji mesta ničia najmä vandali

Zanedbané okolie aj nástupné peróny, budova pomaľovaná nápismi a tagmi, špinavý a močom páchnuci podchod. Takto to vyzerá na zastávke na okraji mesta v Rybárpoli.

Všetky správy

Superpočítač kúpili za milióny. Nevyužívali ho naplno, o chvíľu zostarne

Slovenskí vedci vyčíslili škody za nepoužívanie počítača na viac ako milión. Dnes už funguje v poriadku, no čoskoro ho bude treba vymeniť.

Policajt sa v práci zastrelil služobnou zbraňou

Na toalete ho našli kolegovia. Ostali po ňom dve deti.

Pekné biele Vianoce!

Slovenský Boh nám poslal slovenského Ježiša cez jeho slovenskú matku, aby nás chránil.

Sagan zaujal na sociálnych sieťach, pochválil sa náročným cvikom

Slovenský cyklista sa v Španielsku pripravuje na novú sezónu.

Kiska ukončil dlhoročný spor, vymenoval nových ústavných sudcov

Ústavný súd bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení.