Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Dobrú chuť, ctihodní mešťania!

Výstavu s týmto názvom otvoria zajtra v Thurzovom dome.

(Zdroj: archív SSM)

BANSKÁ BYSTRICA. Chceli by ste vedieť kedy a kde sa po prvýkrát začal používať pri stolovaní príbor? Pod akými jedlami sa prehýbali stoly bystrických mešťanov, alebo aké rady dostali gazdinky od Terézie Vansovej v jej kuchárke?

Predtým, než si sadnete so svojou rodinou k stolu, by ste rozhodne nemali vynechať najnovšiu spoločenskovednú výstavu Dobrú chuť, ctihodní mešťania! v Thurzovom dome. Návštevníci Stredoslovenského múzea sa už od 11. júna 2015 môžu oboznámiť s etiketou a vývojom stolovania, históriou firmy SANDRIK BERNDORF s viac ako storočnou tradíciou výroby príborov, ale spoznajú aj jedlá, na ktorých si pochutnávali mlsné jazýčky našich predkov.

Skryť Vypnúť reklamu

„... dobre prestretý stôl je prvým putom dobrej spoločnosti...“

Známy výrok francúzskeho klasika je zároveň mottom výstavy, ktorú pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pre návštevníkov mesta pod Urpínom v letných mesiacoch. „Výstava prináša netradičný pohľad na spôsoby stolovania mešťanov v 18., 19. a na začiatku 20. storočia.“, vysvetľuje kurátor výstavy Filip Glocko.

Návštevníci Thurzovho domu môžu na výstave zároveň vidieť vzácne príborové sety a sklenené servisy, ktoré boli pýchou meštianskych stolov v minulosti. Okrem ukážok stolovania sa na výstave oboznámia tiež so zbierkou receptov tradičných druhov jedál z 19. storočia, na ktorých si pochutnávali mlsné jazýčky našich predkov.

Keď sa na Slovensku povie príbor, väčšina pamätníkov si spomenie na značku SANDRIK

História firmy, ktorá na začiatku 20. storočia poskytla prácu viac ako 1 500 zamestnancom, sa začala písať už v roku 1895. Preslávila sa najmä výrobou strieborných príborov. Dodnes sú strieborné lyžičky či iné časti príboru Sandrik dedičstvom, ktoré sa odovzdávajú v slovenských rodinách z generácie na generáciu. A keďže život rodín sa už od nepamäti sústreďoval okolo stola, častokrát sa práve pri ňom písali osudy ľudí, ba aj celých rodov, zdôraznil riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Skryť Vypnúť reklamu

Ctihodní mešťania, zažite kulinárske umenie šéfkuchára Petra Kulhányho!

Pre návštevníkov Thurzovho domu sme pripravili v spolupráci so šéfkuchárom Petrom Kulhánym gastro workshopy, na ktorých sa účastníci kurzu počas leta naučia pripravovať Cisársky trhanec alebo Ravioli plnené mascarpone so šalviovým maslom. Začíname už túto sobotu.“, pozýva Filip Glocko. Každú druhú sobotu o 16 – tej hodine tak návštevníci Thurzovho domu v cene vstupenky na výstavu zažijú gastronomické umenie v podaní špičkového šéfkuchára.

Nielen o chúťkach ctihodných banskobystrických mešťanov sa dozvedia návštevníci Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome od 11. júna až do 6. septembra 2015.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 357
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 517
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 204
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 165
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 185
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 450
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 804
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 925
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 744
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tóth už ma limit vo vrecku, čerešničkou najlepší výkon roka

Olympijský šampión v chôdzi na 50 km z brazílskeho Ria de Janeiro 2016 Matej Tóth triumfoval na sobotňajšom 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Matej Tóth v cieli Dudinskej päťdesiatky.

Pribudlo 2 890 nakazených, rastie aj počet úmrtí

Medzi 25 potvrdenými úmrtiami sú aj prípady z nemocníc v Banskej Bystrici a Brezne.

Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v UNLP Košice.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Banskobystrická župa zatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) uzatvára pre verejnosť všetky kultúrne inštitúcie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva cez leto malých aj veľkých na tri výstavy. Dostupné budú do konca augusta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?