Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Dobrú chuť, ctihodní mešťania!

Výstavu s týmto názvom otvoria zajtra v Thurzovom dome.

(Zdroj: archív SSM)

BANSKÁ BYSTRICA. Chceli by ste vedieť kedy a kde sa po prvýkrát začal používať pri stolovaní príbor? Pod akými jedlami sa prehýbali stoly bystrických mešťanov, alebo aké rady dostali gazdinky od Terézie Vansovej v jej kuchárke?

Predtým, než si sadnete so svojou rodinou k stolu, by ste rozhodne nemali vynechať najnovšiu spoločenskovednú výstavu Dobrú chuť, ctihodní mešťania! v Thurzovom dome. Návštevníci Stredoslovenského múzea sa už od 11. júna 2015 môžu oboznámiť s etiketou a vývojom stolovania, históriou firmy SANDRIK BERNDORF s viac ako storočnou tradíciou výroby príborov, ale spoznajú aj jedlá, na ktorých si pochutnávali mlsné jazýčky našich predkov.

„... dobre prestretý stôl je prvým putom dobrej spoločnosti...“

Známy výrok francúzskeho klasika je zároveň mottom výstavy, ktorú pripravilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pre návštevníkov mesta pod Urpínom v letných mesiacoch. „Výstava prináša netradičný pohľad na spôsoby stolovania mešťanov v 18., 19. a na začiatku 20. storočia.“, vysvetľuje kurátor výstavy Filip Glocko.

Návštevníci Thurzovho domu môžu na výstave zároveň vidieť vzácne príborové sety a sklenené servisy, ktoré boli pýchou meštianskych stolov v minulosti. Okrem ukážok stolovania sa na výstave oboznámia tiež so zbierkou receptov tradičných druhov jedál z 19. storočia, na ktorých si pochutnávali mlsné jazýčky našich predkov.

Keď sa na Slovensku povie príbor, väčšina pamätníkov si spomenie na značku SANDRIK

História firmy, ktorá na začiatku 20. storočia poskytla prácu viac ako 1 500 zamestnancom, sa začala písať už v roku 1895. Preslávila sa najmä výrobou strieborných príborov. Dodnes sú strieborné lyžičky či iné časti príboru Sandrik dedičstvom, ktoré sa odovzdávajú v slovenských rodinách z generácie na generáciu. A keďže život rodín sa už od nepamäti sústreďoval okolo stola, častokrát sa práve pri ňom písali osudy ľudí, ba aj celých rodov, zdôraznil riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Ctihodní mešťania, zažite kulinárske umenie šéfkuchára Petra Kulhányho!

Pre návštevníkov Thurzovho domu sme pripravili v spolupráci so šéfkuchárom Petrom Kulhánym gastro workshopy, na ktorých sa účastníci kurzu počas leta naučia pripravovať Cisársky trhanec alebo Ravioli plnené mascarpone so šalviovým maslom. Začíname už túto sobotu.“, pozýva Filip Glocko. Každú druhú sobotu o 16 – tej hodine tak návštevníci Thurzovho domu v cene vstupenky na výstavu zažijú gastronomické umenie v podaní špičkového šéfkuchára.

Nielen o chúťkach ctihodných banskobystrických mešťanov sa dozvedia návštevníci Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome od 11. júna až do 6. septembra 2015.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 941
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 555
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 044
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 430
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 393
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 655
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 471
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079

Hlavné správy z MY Bystrica

Opitý motocyklista z Polomky unikal polícii,v Bacúchu narazil do plota

Pri dychovej skúške mu namerali 1,92 promile alkoholu.

Popredný ovocinár, profesor Ivan Hričovský, ponúkol záhradkárom cenné rady

V rámci projektu obnovy historického ovocného sadu v Brezne radil záhradkárom naslovovzatý odborník v oblasti ovocinárstva a záhradníctva. Predviedol aj názorné ukážky správneho orezávania ovocných drevín.

Záujem bol veľký.
Zápisky organistu (2)

Ako sa slávili obrady Veľkého piatku a Veľkonočná vigília v Paríži pár dní po požiari Notre Dame

Banskobystrický organista Matúš Kucbel strávil veľkonočné trojdnie v Paríži iba pár dní po požiari Notre Dame. Prečítajte si druhú časť jeho parížskych zápiskov.

Veľkonočná vigília v chráme Saint Sulpice

Motorkár narazil do auta, ktoré išlo pred ním

Nehoda sa stala včera v Podbrezovej, motorkár nedodržal bezpečnú vzdialenosť.

Jeho kraslice obdivujú aj ženy. Pre Milana Dobrotu je to relax

Muži, ktorí dokážu na Slovensku zdobiť kraslice, sú skôr raritou. Banskobystričan Milan Dobrota je dôkazom, že zdobenie kraslíc vôbec nemusí byť výhradne ženskou záležitosťou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Vybrali SME

Už ste čítali?