Stredoškolské jedálne majú zmeniť spôsob prípravy jedál

Nové receptúry postupne zavádzajú aj v Brezne.

Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii.Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii. (Zdroj: PETER BERČÍK)

Ministerstvo školstva chce zmeniť stravovanie v stredoškolských jedálňach a pritiahnuť viac študentov.

BREZNO. Ministerstvo školstva plánuje vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní a rozširovať ich vedomosti o využívanie nových technológií výroby jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmeny sa týkajú spôsobu prípravy jedál

V záujme pritiahnuť do stredoškolských jedální čo najviac študentov, ministerstvo školstva zaslalo nové receptúry. Už na pohľad novinky znejú veľmi chutne, napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Pribudnúť má celkovo 68 nových receptov.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, v školských jedálňach sa stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent študentov. Naplánovalo preto zmeny, ktoré sa týkajú spôsobu prípravy jedál, napríklad fritovanie a vyprážanie má nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. „Znížiť treba aj podiel cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny,“ dodala hovorkyňa.

Stredoškoláčky lákajú zeleninové šaláty

V Brezne sa študenti môžu stravovať v dvoch zariadeniach. Podľa Dagmar Demianovej, vedúcej školskej jedálne, ktorá zabezpečuje celodenné stravovanie pri Hotelovej a obchodnej akadémii, u nich zmeny pri príprave jedál nezaznamenali a dodržiavajú zásady na zostavenie jedálnych lístkov podľa prílohy o zariadení školského stravovania. „Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality, čo sme aj doteraz plnili,“ tvrdí Dagmar Demianová.

SkryťVypnúť reklamu

Jedálniček u nich sa v podstate nezmenil, ale priebežne zaraďujú nové receptúry. „Je to 5 nápojov, 3 nátierky, 2 závarky, 12 polievok, 19 mäsitých pokrmov, 12 bezmäsitých pokrmov, 10 príloh, 1 prívarok, 2 múčniky, 2 šaláty, 1 studené hlavné jedlo. Fritovanie a vyprážanie podľa možnosti maximálne obmedzujeme, no veková kategória, ktorá sa u nás stravuje, má povolené vyprážané jedlo raz do týždňa.“

A aký má vedúca jedálne názor na zmeny, ktoré ministerstvo pripravuje? „V prvom rade by sme mali začať v rodinách. Položme si otázku: S akými stravovacími zvykmi prichádzajú deti do školskej jedálne? Dievčatá vo veku stredoškoláčok lákajú len zeleninové šaláty a nízkoenergetické jedlá. Trend štíhlosti je prvoradý. U chlapcov vo veku 15 až 19 rokov je 90 g mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave 54 g na obed dosť málo,“ uzavrela Dagmar Demianová.

SkryťVypnúť reklamu

Študenti nemajú záujem ani o ovocie prvej akosti

V školskej jedálni s celodennou prevádzkou pri Strednej škole techniky a služieb v Brezne evidujú 190 stravníkov. Ako povedala vedúca Renáta Vetráková, od nových zmien uplynul krátky čas, preto nerobia žiadne závery. Pri príprave jedál však preferujú stravu pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá ma zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. „Nápoje podávame ku každému hlavnému jedlu, a to nesladené minerálne vody, mlieko, čaje. Zohľadňujeme podiel ovocnej zložky, obsah prídavných látok v ovocných nápojoch. Do jedálneho lístka zaradím postupne všetky nové receptúry, zopár nových už máme, a to 5 z nápojov, 3 z nátierok, 12 z polievok, kde je hodne zaradených jedál zo syra tofu, pričom z tejto suroviny študenti u nás jedlá neobľubujú.“ Ako tvrdí vedúca, pri zostavovaní jedálneho lístka sa drží zásad a vyhlášky ministerstva školstva o zariadení školského stravovania.

Renáta Vetráková je tiež názoru, že v prvom rade záleží od rodiny, aké stravovacie návyky si deti donesú z domáceho prostredia. „Veľa toho nezmeníme, keď dieťa nie je naučené na zeleninu ako je paradajka, paprika, uhorka alebo rôzne nátierky, ťažko ho naučíme, že je to zdravé. Ovocie v našej jedálni je naozaj ukážkové, prvej akosti a aj tak sa stáva, že si ho študenti vôbec nezoberú. V dnešnej ťažkej dobe sa plytvá potravinami,“ uzavrela vedúca školskej jedálne.

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 447
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 783
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 007
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 919
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 605
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 041
  1. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant
  3. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  4. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  6. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  7. Ľubomír Belák: Slovensko hľadá prezidenta
  8. Tupou Ceruzou: Pellegriniho pravá tvár
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 684
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 510
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 376
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 577
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 370
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 070
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  2. Juraj Kumičák: Kolaborant
  3. Marek Strapko: Pellegrini svojimi pytačkami ohrozuje suverenitu Slovenska
  4. Peter Homola: Nájdený papyrus v slovenčine!
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Sabinov
  6. Anna Miľanová: Vážení rodičia, starí rodičia, učitelia, akonáhle sa dieťa, mládež...
  7. Ľubomír Belák: Slovensko hľadá prezidenta
  8. Tupou Ceruzou: Pellegriniho pravá tvár
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 684
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 510
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 376
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 577
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 370
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 070
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu