Streda, 16. august, 2017 | Meniny má Leonard
Pridajte si svoje mesto

Stredoškolské jedálne majú zmeniť spôsob prípravy jedál

Nové receptúry postupne zavádzajú aj v Brezne.

Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii.(Zdroj: PETER BERČÍK)

Ministerstvo školstva chce zmeniť stravovanie v stredoškolských jedálňach a pritiahnuť viac študentov.

BREZNO. Ministerstvo školstva plánuje vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní a rozširovať ich vedomosti o využívanie nových technológií výroby jedál.

Zmeny sa týkajú spôsobu prípravy jedál

V záujme pritiahnuť do stredoškolských jedální čo najviac študentov, ministerstvo školstva zaslalo nové receptúry. Už na pohľad novinky znejú veľmi chutne, napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Pribudnúť má celkovo 68 nových receptov.

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, v školských jedálňach sa stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent študentov. Naplánovalo preto zmeny, ktoré sa týkajú spôsobu prípravy jedál, napríklad fritovanie a vyprážanie má nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. „Znížiť treba aj podiel cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny,“ dodala hovorkyňa.

Stredoškoláčky lákajú zeleninové šaláty

V Brezne sa študenti môžu stravovať v dvoch zariadeniach. Podľa Dagmar Demianovej, vedúcej školskej jedálne, ktorá zabezpečuje celodenné stravovanie pri Hotelovej a obchodnej akadémii, u nich zmeny pri príprave jedál nezaznamenali a dodržiavajú zásady na zostavenie jedálnych lístkov podľa prílohy o zariadení školského stravovania. „Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality, čo sme aj doteraz plnili,“ tvrdí Dagmar Demianová.

Jedálniček u nich sa v podstate nezmenil, ale priebežne zaraďujú nové receptúry. „Je to 5 nápojov, 3 nátierky, 2 závarky, 12 polievok, 19 mäsitých pokrmov, 12 bezmäsitých pokrmov, 10 príloh, 1 prívarok, 2 múčniky, 2 šaláty, 1 studené hlavné jedlo. Fritovanie a vyprážanie podľa možnosti maximálne obmedzujeme, no veková kategória, ktorá sa u nás stravuje, má povolené vyprážané jedlo raz do týždňa.“

A aký má vedúca jedálne názor na zmeny, ktoré ministerstvo pripravuje? „V prvom rade by sme mali začať v rodinách. Položme si otázku: S akými stravovacími zvykmi prichádzajú deti do školskej jedálne? Dievčatá vo veku stredoškoláčok lákajú len zeleninové šaláty a nízkoenergetické jedlá. Trend štíhlosti je prvoradý. U chlapcov vo veku 15 až 19 rokov je 90 g mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave 54 g na obed dosť málo,“ uzavrela Dagmar Demianová.

Študenti nemajú záujem ani o ovocie prvej akosti

V školskej jedálni s celodennou prevádzkou pri Strednej škole techniky a služieb v Brezne evidujú 190 stravníkov. Ako povedala vedúca Renáta Vetráková, od nových zmien uplynul krátky čas, preto nerobia žiadne závery. Pri príprave jedál však preferujú stravu pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá ma zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. „Nápoje podávame ku každému hlavnému jedlu, a to nesladené minerálne vody, mlieko, čaje. Zohľadňujeme podiel ovocnej zložky, obsah prídavných látok v ovocných nápojoch. Do jedálneho lístka zaradím postupne všetky nové receptúry, zopár nových už máme, a to 5 z nápojov, 3 z nátierok, 12 z polievok, kde je hodne zaradených jedál zo syra tofu, pričom z tejto suroviny študenti u nás jedlá neobľubujú.“ Ako tvrdí vedúca, pri zostavovaní jedálneho lístka sa drží zásad a vyhlášky ministerstva školstva o zariadení školského stravovania.

Renáta Vetráková je tiež názoru, že v prvom rade záleží od rodiny, aké stravovacie návyky si deti donesú z domáceho prostredia. „Veľa toho nezmeníme, keď dieťa nie je naučené na zeleninu ako je paradajka, paprika, uhorka alebo rôzne nátierky, ťažko ho naučíme, že je to zdravé. Ovocie v našej jedálni je naozaj ukážkové, prvej akosti a aj tak sa stáva, že si ho študenti vôbec nezoberú. V dnešnej ťažkej dobe sa plytvá potravinami,“ uzavrela vedúca školskej jedálne.

Spravodajstvo

 


  1. Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané Foto 1 886
  2. Dobrá správa pre Horehronie - zelenú dostali dve cyklotrasy 314
  3. Malé muchničky nám vedia narobiť veľké problémy 242
  4. Desiatym kandidátom na post šéfa kraja je Marek Mališ zo Strany zelených 210
  5. Krásna Banskobystričanka Lujza Straková nás bude reprezentovať v ďalšej prestížnej súťaži krásy 169
  6. Proti extrémnym letám chcú bojovať aj obecnými studňami 117
  7. Na Rudohorskej horel uprostred noci stánok, zasahovali hasiči 101
  8. V nemocnici vystavujú umelecké fotografie transplantovaných pacientov 88
  9. Vodné hmly si vďaka pomoci počas horúčav získali popularitu. Čelia však aj krádežiam 72
  10. Na záchranu barokového kaštieľa v Hronseku organizujú koncert 67

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Foťte rýchlo. Najznámejšia drevenička Horehronia to má spočítané

Chamkova stodola, pravdepodobne najfotografovanejšia drevená stavba Horehronia, je podľa odborníka v značne narušenom stave.

Dobrá správa pre Horehronie - zelenú dostali dve cyklotrasy

Nenávratné finančné prostriedky získajú aj cyklotrasy Brezno - Valaská a Čierny Balog - Hronec.

Malé muchničky nám vedia narobiť veľké problémy

Hmyz je toto leto mimoriadne nepríjemný, môže za to niekoľko vĺn horúčav.

Desiatym kandidátom na post šéfa kraja je Marek Mališ zo Strany zelených

Medzi jeho vízie patrí aj skvalitnenie životného prostredia.

Krásna Banskobystričanka Lujza Straková nás bude reprezentovať v ďalšej prestížnej súťaži krásy

Po zisku korunky Miss Slovensko 2015 zabojuje Lujza Straková aj v medzinárodnej súťaži krásy Miss Princess of the World.

Blízke regióny

More than Fest nebude

Organizátori rušia štvordňový metalový festival.

Z Demänovky zmizla voda

Prázdne koryto riečky Demänovky zaskočilo domácich aj turistov. Namiesto horskej vody vidia suché okruhliaky.

Červené sfarbenie vody v jazierku ľudí zaskočilo

Voda jednej z protipovodňových nádrží na kremnickej Kalvárii záhadne červenela.

Starosta vyzýva ľudí, aby ho podporili podpismi

Ak bude štyristo ľudí z tisícky podpísaných za jeho odstúpenie, Július Makó im vyhovie.

Všetky správy

Plavčan vo štvrtok skončí, Danko chce štyri dni na premýšľanie (minúta po minúte)

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

Plavčan podpísal ďalšiu miliónovú zmluvu s IT firmou od Brhela

Smer vymyslel školský projekt za 45 miliónov eur. Časť peňazí v ňom podľa zistení SME a učiteľov premrhali. Plavčan je spokojný a pokračuje.

Štyri vety, ktorými Fico odôvodnil koniec Plavčana. Hodia sa aj na Kaliňáka

Pokyn na výmenu ministra školstva z SNS Petra Plavčana zdôvodnil premiér Robert Fico aj bojom proti netransparentnému správaniu sa.

Reportér Týždňa Magušin: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Redaktor Týždňa Michal Magušin sa so šéfom SNS Andrejom Dankom rozprával vo chvíli, keď sa dozvedel o pokyne na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Kam vyraziť