Štvrtok, 23. november, 2017 | Meniny má Klement
Pridajte si svoje mesto

Stredoškolské jedálne majú zmeniť spôsob prípravy jedál

Nové receptúry postupne zavádzajú aj v Brezne.

Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii.(Zdroj: PETER BERČÍK)

Ministerstvo školstva chce zmeniť stravovanie v stredoškolských jedálňach a pritiahnuť viac študentov.

BREZNO. Ministerstvo školstva plánuje vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní a rozširovať ich vedomosti o využívanie nových technológií výroby jedál.

Zmeny sa týkajú spôsobu prípravy jedál

V záujme pritiahnuť do stredoškolských jedální čo najviac študentov, ministerstvo školstva zaslalo nové receptúry. Už na pohľad novinky znejú veľmi chutne, napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Pribudnúť má celkovo 68 nových receptov.

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, v školských jedálňach sa stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent študentov. Naplánovalo preto zmeny, ktoré sa týkajú spôsobu prípravy jedál, napríklad fritovanie a vyprážanie má nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. „Znížiť treba aj podiel cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny,“ dodala hovorkyňa.

Stredoškoláčky lákajú zeleninové šaláty

V Brezne sa študenti môžu stravovať v dvoch zariadeniach. Podľa Dagmar Demianovej, vedúcej školskej jedálne, ktorá zabezpečuje celodenné stravovanie pri Hotelovej a obchodnej akadémii, u nich zmeny pri príprave jedál nezaznamenali a dodržiavajú zásady na zostavenie jedálnych lístkov podľa prílohy o zariadení školského stravovania. „Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality, čo sme aj doteraz plnili,“ tvrdí Dagmar Demianová.

Jedálniček u nich sa v podstate nezmenil, ale priebežne zaraďujú nové receptúry. „Je to 5 nápojov, 3 nátierky, 2 závarky, 12 polievok, 19 mäsitých pokrmov, 12 bezmäsitých pokrmov, 10 príloh, 1 prívarok, 2 múčniky, 2 šaláty, 1 studené hlavné jedlo. Fritovanie a vyprážanie podľa možnosti maximálne obmedzujeme, no veková kategória, ktorá sa u nás stravuje, má povolené vyprážané jedlo raz do týždňa.“

A aký má vedúca jedálne názor na zmeny, ktoré ministerstvo pripravuje? „V prvom rade by sme mali začať v rodinách. Položme si otázku: S akými stravovacími zvykmi prichádzajú deti do školskej jedálne? Dievčatá vo veku stredoškoláčok lákajú len zeleninové šaláty a nízkoenergetické jedlá. Trend štíhlosti je prvoradý. U chlapcov vo veku 15 až 19 rokov je 90 g mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave 54 g na obed dosť málo,“ uzavrela Dagmar Demianová.

Študenti nemajú záujem ani o ovocie prvej akosti

V školskej jedálni s celodennou prevádzkou pri Strednej škole techniky a služieb v Brezne evidujú 190 stravníkov. Ako povedala vedúca Renáta Vetráková, od nových zmien uplynul krátky čas, preto nerobia žiadne závery. Pri príprave jedál však preferujú stravu pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá ma zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. „Nápoje podávame ku každému hlavnému jedlu, a to nesladené minerálne vody, mlieko, čaje. Zohľadňujeme podiel ovocnej zložky, obsah prídavných látok v ovocných nápojoch. Do jedálneho lístka zaradím postupne všetky nové receptúry, zopár nových už máme, a to 5 z nápojov, 3 z nátierok, 12 z polievok, kde je hodne zaradených jedál zo syra tofu, pričom z tejto suroviny študenti u nás jedlá neobľubujú.“ Ako tvrdí vedúca, pri zostavovaní jedálneho lístka sa drží zásad a vyhlášky ministerstva školstva o zariadení školského stravovania.

Renáta Vetráková je tiež názoru, že v prvom rade záleží od rodiny, aké stravovacie návyky si deti donesú z domáceho prostredia. „Veľa toho nezmeníme, keď dieťa nie je naučené na zeleninu ako je paradajka, paprika, uhorka alebo rôzne nátierky, ťažko ho naučíme, že je to zdravé. Ovocie v našej jedálni je naozaj ukážkové, prvej akosti a aj tak sa stáva, že si ho študenti vôbec nezoberú. V dnešnej ťažkej dobe sa plytvá potravinami,“ uzavrela vedúca školskej jedálne.

Spravodajstvo

 


  1. Najznámejšia horehronská vražda sa vracia na začiatok Foto 491
  2. Na priechode zrazil chodkyňu, pomoc jej neposkytol Foto 394
  3. Gymnázium Tajovského spáchalo kontrabetonáž Foto 373
  4. Ranná nehoda na frekventovanej križovatke skončila zranením spolujazdkyne Foto 337
  5. Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy 250
  6. Na Najvyšší súd ide stará kauza vraždy podnikateľa Kubašiaka z Polomky 185
  7. V projekte Party v 21. storočí očarila aj krása party z obce Poniky Foto 177
  8. Talent z Banskej Bystrice vyniká športovou všestrannosťou 122
  9. Selce úspešne kriesia šport, ktorý je pre obec typický 95
  10. Cyklotrasu do Podlavíc by mali začať stavať v Bystrici už na jar 86

Riešime za Vás

Vrak auta
Banská Bystrica

Vrak auta

V riešení
Chodník pred Strážovskou 1
Banská Bystrica

Chodník pred Strážovskou 1

V riešení
Pridaj svoj podnet

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Najznámejšia horehronská vražda sa vracia na začiatok

Najvyšší súd zrušil rozsudky v kauze vraždy Jána Kubašiaka v Polomke.

Na priechode zrazil chodkyňu, pomoc jej neposkytol

K zrazeniu chodkyne prišlo včera na Sládkovičovej ulici, polícia hľadá svedkov.

Gymnázium Tajovského spáchalo kontrabetonáž

Nevzhľadné nádvorie školy urobili zelenším a príjemnejším miestom. Nový priestor chcú využiť na relax aj exteriérové vyučovanie.

Ranná nehoda na frekventovanej križovatke skončila zranením spolujazdkyne

V ranných hodinách sa v Banskej Bystrici zrazili dve autá, príčinou bolo nesprávne odbočovanie.

Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy

Hutnícka zabíjačka v Ponickej Hute,Katarínske dni a Katarínsky jarmok na Horehroní a kopec dobrých hudobných a spoločenských akcií. Víkend už bude voňať zimnými dobrotami.

Blízke regióny

Vo Zvolene je podľa Kotlebu zvýšený pohyb imigrantov

Na Facebooku sa šíri manipulatívne video, ľudia mu veria. Má viac ako tisíc lajkov.

Dopravu na štátnej ceste zablokujú naraz v deviatich mestách a obciach

Blokády priechodov pre chodcov budú trvať polhodinu.

Trojnásobná juniorská majsterka sveta Trajteľová: Nič, čo stojí naozaj za to, nie je jednoduché

Zvolenčanka Timea Trajteľová sa prednedávnom stala tretíkrát po sebe juniorskou majsterkou sveta v bikini fitness. Po toľkých úspechoch ide na každú súťaž s čoraz väčšou pokorou.

Vodič chcel uniknúť policajnej hliadke. Havaroval

Z cesty vyletel na železničnú trať.

Nemocnica Zvolen sa dočkala, po troch rokoch jej župa upravila nájomné

Nemocnica plánuje investície za 610-tisíc eur, umožní jej to dodatok nájomnej zmluvy.

Všetky správy

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov a života nás ničí, z nej pramenia spoločenské nedorozumenia.

Analytici ukázali mapu diaľnic. Pozrite si, v akom stave je naozaj výstavba

Štát chce diaľnicu D1 do Košíc dokončiť v roku 2026. Problém s dokončením je na úseku medzi Turanmi a Hubovou.

Vedec, ktorý vyvíja palivá: Motory majú problémy, aké sme roky nevideli

Benzíny a nafty sa musia vyvíjať s motormi, hovorí Andreas Schäfer.

Futej predáva strojárne PPS v Detve, keď SNS chystá výrobu transportérov

S ponukou na prevzatie strojární boli oslovení záujemcovia z Česka a Slovenska.

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia proti Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

Kam vyraziť