Sobota, 20. január, 2018 | Meniny má Dalibor
Pridajte si svoje mesto

Stredoškolské jedálne majú zmeniť spôsob prípravy jedál

Nové receptúry postupne zavádzajú aj v Brezne.

Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii.(Zdroj: PETER BERČÍK)

Ministerstvo školstva chce zmeniť stravovanie v stredoškolských jedálňach a pritiahnuť viac študentov.

BREZNO. Ministerstvo školstva plánuje vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní a rozširovať ich vedomosti o využívanie nových technológií výroby jedál.

Zmeny sa týkajú spôsobu prípravy jedál

V záujme pritiahnuť do stredoškolských jedální čo najviac študentov, ministerstvo školstva zaslalo nové receptúry. Už na pohľad novinky znejú veľmi chutne, napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Pribudnúť má celkovo 68 nových receptov.

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, v školských jedálňach sa stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent študentov. Naplánovalo preto zmeny, ktoré sa týkajú spôsobu prípravy jedál, napríklad fritovanie a vyprážanie má nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. „Znížiť treba aj podiel cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny,“ dodala hovorkyňa.

Stredoškoláčky lákajú zeleninové šaláty

V Brezne sa študenti môžu stravovať v dvoch zariadeniach. Podľa Dagmar Demianovej, vedúcej školskej jedálne, ktorá zabezpečuje celodenné stravovanie pri Hotelovej a obchodnej akadémii, u nich zmeny pri príprave jedál nezaznamenali a dodržiavajú zásady na zostavenie jedálnych lístkov podľa prílohy o zariadení školského stravovania. „Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality, čo sme aj doteraz plnili,“ tvrdí Dagmar Demianová.

Jedálniček u nich sa v podstate nezmenil, ale priebežne zaraďujú nové receptúry. „Je to 5 nápojov, 3 nátierky, 2 závarky, 12 polievok, 19 mäsitých pokrmov, 12 bezmäsitých pokrmov, 10 príloh, 1 prívarok, 2 múčniky, 2 šaláty, 1 studené hlavné jedlo. Fritovanie a vyprážanie podľa možnosti maximálne obmedzujeme, no veková kategória, ktorá sa u nás stravuje, má povolené vyprážané jedlo raz do týždňa.“

A aký má vedúca jedálne názor na zmeny, ktoré ministerstvo pripravuje? „V prvom rade by sme mali začať v rodinách. Položme si otázku: S akými stravovacími zvykmi prichádzajú deti do školskej jedálne? Dievčatá vo veku stredoškoláčok lákajú len zeleninové šaláty a nízkoenergetické jedlá. Trend štíhlosti je prvoradý. U chlapcov vo veku 15 až 19 rokov je 90 g mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave 54 g na obed dosť málo,“ uzavrela Dagmar Demianová.

Študenti nemajú záujem ani o ovocie prvej akosti

V školskej jedálni s celodennou prevádzkou pri Strednej škole techniky a služieb v Brezne evidujú 190 stravníkov. Ako povedala vedúca Renáta Vetráková, od nových zmien uplynul krátky čas, preto nerobia žiadne závery. Pri príprave jedál však preferujú stravu pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá ma zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. „Nápoje podávame ku každému hlavnému jedlu, a to nesladené minerálne vody, mlieko, čaje. Zohľadňujeme podiel ovocnej zložky, obsah prídavných látok v ovocných nápojoch. Do jedálneho lístka zaradím postupne všetky nové receptúry, zopár nových už máme, a to 5 z nápojov, 3 z nátierok, 12 z polievok, kde je hodne zaradených jedál zo syra tofu, pričom z tejto suroviny študenti u nás jedlá neobľubujú.“ Ako tvrdí vedúca, pri zostavovaní jedálneho lístka sa drží zásad a vyhlášky ministerstva školstva o zariadení školského stravovania.

Renáta Vetráková je tiež názoru, že v prvom rade záleží od rodiny, aké stravovacie návyky si deti donesú z domáceho prostredia. „Veľa toho nezmeníme, keď dieťa nie je naučené na zeleninu ako je paradajka, paprika, uhorka alebo rôzne nátierky, ťažko ho naučíme, že je to zdravé. Ovocie v našej jedálni je naozaj ukážkové, prvej akosti a aj tak sa stáva, že si ho študenti vôbec nezoberú. V dnešnej ťažkej dobe sa plytvá potravinami,“ uzavrela vedúca školskej jedálne.

Spravodajstvo

 


  1. Psíka majiteľ uviazal o stĺp pri ceste a zmizol 703
  2. Ján Lunter štartuje transparentný úrad, dnes predstavil víziu Foto 578
  3. Lyžiar stratil na hrebeni Nízkych Tatier orientáciu, v panike prišiel aj o lyže 446
  4. Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy 271
  5. Dôchodca z Bystrice naletel podvodníkom. Našli si ho na ulici 192
  6. Čertovicu aj Vernár uzatvorili pre nákladné autá 172
  7. Prudko rastúca chrípka už zatvorila základnú školu na Okružnej 152
  8. Kvôli neupravenej ceste nepúšťajú cez Donovaly nákladné autá 134
  9. Máte doma nepotrebné okuliare? Môžete pomôcť ľuďom z rozvojových krajín 83
  10. Protipovodňové opatrenia sú na spadnutie, obyvateľom chýbajú informácie Foto 82

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Psíka majiteľ uviazal o stĺp pri ceste a zmizol

Bezradný chlpáčik dlhé hodiny čakal, či sa majiteľ vráti. Nevrátil sa, psíka sa ujali v útulku.

Ján Lunter štartuje transparentný úrad, dnes predstavil víziu

Zriadil napríklad telefónnu linku, na ktorú mu môžu obyvatelia kraja vo vyhradenom čase volať, na webovej stránke budú môcť sledovať jeho týždenný pracovný program.

Lyžiar stratil na hrebeni Nízkych Tatier orientáciu, v panike prišiel aj o lyže

Maďarský lyžiar si myslel, že je na južnej strane Chopka, nakoniec ho našli na severnej.

Čo s načatým víkendom? Tu sú naše tipy

Stretnutie s opustenými psíkmi v Tihányiovskom kaštieli, Ples Horehroncov aj šantenie s Olafom na svahu. Tento víkend bude naozaj pestrý.

Dôchodca z Bystrice naletel podvodníkom. Našli si ho na ulici

Dôverčivý dôchodca z Banskej Bystrice sa stal obeťou podvodníkov. Neznámych ľudí zobral k sebe domov a sám sa im ponúkol, že pre nich pôjde vybrať peniaze z banky.

Blízke regióny

Dychvyrážajúci pohľad do domu na juhu Slovenska (+ FOTO)

Deti vyrastajú v neľudských podmienkach v malej dedine na Gemeri.

Vodič, ktorý zrazil ženu, ušiel

Polícia pátra po neznámom vozidle, hľadá aj svedkov nehody.

Nové zistenia prepisujú históriu: Lučenec je starší ako sa doteraz uvádzalo

Lučenec sa v historických dokumentoch spomína omnoho skôr, ako sme si doteraz mysleli.

Kedy možno auto zaparkovať pred rodinným domom

So zaparkovanými autami na obecných alebo 
krajských cestách majú problém viaceré liptovské obce. Proti sebe stoja ohľaduplnosť a zákon.

Všetky správy

Sagan vyhral štvrtú etapu na Tour Down Under, prvýkrát v kariére

Cyklistom znepríjemňovalo život horúce počasie.

Je až na konci svetovej päťdesiatky. Prečo cena Ronalda rapídne klesla?

Je to ako s nehnuteľnosťami. Ceny najlepších futbalistov určujú trh a kvalita.

Rybáriková: Keby mi to niekto povedal, pošlem ho na liečenie

Slovenská tenistka postúpila už do osemfinále Australian Open. Tak ďaleko nikdy nebola.

Rybáriková postúpila do osemfinále, ukázala skvelý obrat v prvom sete

Slovenka prehrávala v prvom sete už 2:5, dokázala vyhrať.

Ďalšia šanca na referendum o brexite? Podporil ho Blair aj Farage

Aj Briti si myslia, že ak by o brexite hlasovali druhýkrát, rozhodli by inak.