Stredoškolské jedálne majú zmeniť spôsob prípravy jedál

Nové receptúry postupne zavádzajú aj v Brezne.

Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii.Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii. (Zdroj: PETER BERČÍK)

Ministerstvo školstva chce zmeniť stravovanie v stredoškolských jedálňach a pritiahnuť viac študentov.

BREZNO. Ministerstvo školstva plánuje vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní a rozširovať ich vedomosti o využívanie nových technológií výroby jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmeny sa týkajú spôsobu prípravy jedál

V záujme pritiahnuť do stredoškolských jedální čo najviac študentov, ministerstvo školstva zaslalo nové receptúry. Už na pohľad novinky znejú veľmi chutne, napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Pribudnúť má celkovo 68 nových receptov.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, v školských jedálňach sa stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent študentov. Naplánovalo preto zmeny, ktoré sa týkajú spôsobu prípravy jedál, napríklad fritovanie a vyprážanie má nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. „Znížiť treba aj podiel cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny,“ dodala hovorkyňa.

Stredoškoláčky lákajú zeleninové šaláty

V Brezne sa študenti môžu stravovať v dvoch zariadeniach. Podľa Dagmar Demianovej, vedúcej školskej jedálne, ktorá zabezpečuje celodenné stravovanie pri Hotelovej a obchodnej akadémii, u nich zmeny pri príprave jedál nezaznamenali a dodržiavajú zásady na zostavenie jedálnych lístkov podľa prílohy o zariadení školského stravovania. „Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality, čo sme aj doteraz plnili,“ tvrdí Dagmar Demianová.

SkryťVypnúť reklamu

Jedálniček u nich sa v podstate nezmenil, ale priebežne zaraďujú nové receptúry. „Je to 5 nápojov, 3 nátierky, 2 závarky, 12 polievok, 19 mäsitých pokrmov, 12 bezmäsitých pokrmov, 10 príloh, 1 prívarok, 2 múčniky, 2 šaláty, 1 studené hlavné jedlo. Fritovanie a vyprážanie podľa možnosti maximálne obmedzujeme, no veková kategória, ktorá sa u nás stravuje, má povolené vyprážané jedlo raz do týždňa.“

A aký má vedúca jedálne názor na zmeny, ktoré ministerstvo pripravuje? „V prvom rade by sme mali začať v rodinách. Položme si otázku: S akými stravovacími zvykmi prichádzajú deti do školskej jedálne? Dievčatá vo veku stredoškoláčok lákajú len zeleninové šaláty a nízkoenergetické jedlá. Trend štíhlosti je prvoradý. U chlapcov vo veku 15 až 19 rokov je 90 g mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave 54 g na obed dosť málo,“ uzavrela Dagmar Demianová.

SkryťVypnúť reklamu

Študenti nemajú záujem ani o ovocie prvej akosti

V školskej jedálni s celodennou prevádzkou pri Strednej škole techniky a služieb v Brezne evidujú 190 stravníkov. Ako povedala vedúca Renáta Vetráková, od nových zmien uplynul krátky čas, preto nerobia žiadne závery. Pri príprave jedál však preferujú stravu pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá ma zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. „Nápoje podávame ku každému hlavnému jedlu, a to nesladené minerálne vody, mlieko, čaje. Zohľadňujeme podiel ovocnej zložky, obsah prídavných látok v ovocných nápojoch. Do jedálneho lístka zaradím postupne všetky nové receptúry, zopár nových už máme, a to 5 z nápojov, 3 z nátierok, 12 z polievok, kde je hodne zaradených jedál zo syra tofu, pričom z tejto suroviny študenti u nás jedlá neobľubujú.“ Ako tvrdí vedúca, pri zostavovaní jedálneho lístka sa drží zásad a vyhlášky ministerstva školstva o zariadení školského stravovania.

Renáta Vetráková je tiež názoru, že v prvom rade záleží od rodiny, aké stravovacie návyky si deti donesú z domáceho prostredia. „Veľa toho nezmeníme, keď dieťa nie je naučené na zeleninu ako je paradajka, paprika, uhorka alebo rôzne nátierky, ťažko ho naučíme, že je to zdravé. Ovocie v našej jedálni je naozaj ukážkové, prvej akosti a aj tak sa stáva, že si ho študenti vôbec nezoberú. V dnešnej ťažkej dobe sa plytvá potravinami,“ uzavrela vedúca školskej jedálne.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Bystrica

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  3. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  4. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  5. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  7. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  8. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 83 739
  2. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 014
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 263
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 6 451
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 860
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 4 952
  7. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 436
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 245
  1. Aleksander Prętnicki: Skrytá hanba - Bratislavský expres
  2. Otilia Horrocks: Vzorové tlačivo - nesúhlas so spracovaním údajov za účelom prípadného poskytnutia energopomoci ... termín do 30.4.2025
  3. Tomáš Jurkovič: Čo sa dá stihnúť počas predĺženého týždňa na Mauríciu?
  4. Rastislav Puchala: Fico nemá informácie o útoku na Sumy
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Vladimír Bojničan: Ako zomiera slobodná demokracia: retrospektíva postfaktickej mentálnej degenerácie
  7. Vladimír Benčík: Osmanská ríša - jej impozantný vzostup a dramatický pád (1. časť)
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - noky, nacisti a násilie
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 873
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 568
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 16 699
  4. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 826
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 795
  6. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 12 577
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 587
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 313
  1. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  2. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  3. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  4. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  6. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  7. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  8. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Obľúbený výletný vlak pripravujú na letnú prevádzku. Na trať sa vráti opäť v júni.


Vladimír Országh a Vlastimil Wojnar budú viesť hokejistov Banskej Bystrice.

S klubom podpísal dvojročnú zmluvu.


Zákaz odbočenia na Tajovského ulici pod viaduktom.

V meste po prvýkrát zaviedli bus pruhy.


1
Synagóga v Lučenci.

Do rebríčka sa prepracoval aj zástupca pochybného biznisu s montovanými domami.


  1. Aleksander Prętnicki: Skrytá hanba - Bratislavský expres
  2. Otilia Horrocks: Vzorové tlačivo - nesúhlas so spracovaním údajov za účelom prípadného poskytnutia energopomoci ... termín do 30.4.2025
  3. Tomáš Jurkovič: Čo sa dá stihnúť počas predĺženého týždňa na Mauríciu?
  4. Rastislav Puchala: Fico nemá informácie o útoku na Sumy
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Vladimír Bojničan: Ako zomiera slobodná demokracia: retrospektíva postfaktickej mentálnej degenerácie
  7. Vladimír Benčík: Osmanská ríša - jej impozantný vzostup a dramatický pád (1. časť)
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - noky, nacisti a násilie
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 873
  2. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 568
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 16 699
  4. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 826
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 795
  6. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 12 577
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 587
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 313
  1. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  2. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  3. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  4. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  6. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  7. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  8. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu