Štvrtok, 9. december, 2021 | Meniny má IzabelaKrížovkyKrížovky

Stredoškolské jedálne majú zmeniť spôsob prípravy jedál

Nové receptúry postupne zavádzajú aj v Brezne.

Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii.Jedáleň pri Hotelovej a obchodnej akadémii. (Zdroj: PETER BERČÍK)

Ministerstvo školstva chce zmeniť stravovanie v stredoškolských jedálňach a pritiahnuť viac študentov.

BREZNO. Ministerstvo školstva plánuje vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní a rozširovať ich vedomosti o využívanie nových technológií výroby jedál.

Zmeny sa týkajú spôsobu prípravy jedál

V záujme pritiahnuť do stredoškolských jedální čo najviac študentov, ministerstvo školstva zaslalo nové receptúry. Už na pohľad novinky znejú veľmi chutne, napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Pribudnúť má celkovo 68 nových receptov.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, v školských jedálňach sa stravuje v priemere 66 percent detí a žiakov materských, základných a stredných škôl. Ministerstvo však nie je spokojné s počtom stravníkov práve v stredných školách, ktorých jedálne navštevuje iba 37 percent študentov. Naplánovalo preto zmeny, ktoré sa týkajú spôsobu prípravy jedál, napríklad fritovanie a vyprážanie má nahradiť pečenie s minimálnym podielom tuku. „Znížiť treba aj podiel cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny,“ dodala hovorkyňa.

Stredoškoláčky lákajú zeleninové šaláty

V Brezne sa študenti môžu stravovať v dvoch zariadeniach. Podľa Dagmar Demianovej, vedúcej školskej jedálne, ktorá zabezpečuje celodenné stravovanie pri Hotelovej a obchodnej akadémii, u nich zmeny pri príprave jedál nezaznamenali a dodržiavajú zásady na zostavenie jedálnych lístkov podľa prílohy o zariadení školského stravovania. „Základnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín, používať potravinové komodity najvyššej kvality, čo sme aj doteraz plnili,“ tvrdí Dagmar Demianová.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedálniček u nich sa v podstate nezmenil, ale priebežne zaraďujú nové receptúry. „Je to 5 nápojov, 3 nátierky, 2 závarky, 12 polievok, 19 mäsitých pokrmov, 12 bezmäsitých pokrmov, 10 príloh, 1 prívarok, 2 múčniky, 2 šaláty, 1 studené hlavné jedlo. Fritovanie a vyprážanie podľa možnosti maximálne obmedzujeme, no veková kategória, ktorá sa u nás stravuje, má povolené vyprážané jedlo raz do týždňa.“

A aký má vedúca jedálne názor na zmeny, ktoré ministerstvo pripravuje? „V prvom rade by sme mali začať v rodinách. Položme si otázku: S akými stravovacími zvykmi prichádzajú deti do školskej jedálne? Dievčatá vo veku stredoškoláčok lákajú len zeleninové šaláty a nízkoenergetické jedlá. Trend štíhlosti je prvoradý. U chlapcov vo veku 15 až 19 rokov je 90 g mäsa v surovom stave, čo je po tepelnej úprave 54 g na obed dosť málo,“ uzavrela Dagmar Demianová.

Skryť Vypnúť reklamu

Študenti nemajú záujem ani o ovocie prvej akosti

V školskej jedálni s celodennou prevádzkou pri Strednej škole techniky a služieb v Brezne evidujú 190 stravníkov. Ako povedala vedúca Renáta Vetráková, od nových zmien uplynul krátky čas, preto nerobia žiadne závery. Pri príprave jedál však preferujú stravu pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá ma zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. „Nápoje podávame ku každému hlavnému jedlu, a to nesladené minerálne vody, mlieko, čaje. Zohľadňujeme podiel ovocnej zložky, obsah prídavných látok v ovocných nápojoch. Do jedálneho lístka zaradím postupne všetky nové receptúry, zopár nových už máme, a to 5 z nápojov, 3 z nátierok, 12 z polievok, kde je hodne zaradených jedál zo syra tofu, pričom z tejto suroviny študenti u nás jedlá neobľubujú.“ Ako tvrdí vedúca, pri zostavovaní jedálneho lístka sa drží zásad a vyhlášky ministerstva školstva o zariadení školského stravovania.

Renáta Vetráková je tiež názoru, že v prvom rade záleží od rodiny, aké stravovacie návyky si deti donesú z domáceho prostredia. „Veľa toho nezmeníme, keď dieťa nie je naučené na zeleninu ako je paradajka, paprika, uhorka alebo rôzne nátierky, ťažko ho naučíme, že je to zdravé. Ovocie v našej jedálni je naozaj ukážkové, prvej akosti a aj tak sa stáva, že si ho študenti vôbec nezoberú. V dnešnej ťažkej dobe sa plytvá potravinami,“ uzavrela vedúca školskej jedálne.

Najčítanejšie na My Bystrica

Inzercia - Tlačové správy

  1. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  2. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  3. Hyundai očakáva Generáciu Jeden
  4. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  5. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  6. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  7. Uhlíková stopa výrobku? Vyžiada si ju zákazník aj regulátor
  8. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  9. Developer predstavuje víziu zelenej Petržalky bez áut
  10. Dôchodkovým fondom UNIQA sa výborne darí aj napriek pandémii
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Dôchodkovým fondom UNIQA sa výborne darí aj napriek pandémii
  3. Hyundai očakáva Generáciu Jeden
  4. Developer predstavuje víziu zelenej Petržalky bez áut
  5. Panta Rhei má najväčšie zásoby, Vianoce bez knihy nehrozia
  6. Zapojte sa do vianočnej súťaže o luxusné ceny
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Zabúdať na transferovú dokumentáciu sa firmám nevypláca
  10. Slávnostné vianočné outfity pre celú rodinu
  1. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 11 773
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 11 250
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 432
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 6 468
  5. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 5 463
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 362
  7. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 507
  8. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 3 636
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu? 2 920
  10. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom 2 105

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Bratislava - Panenská ulica - 1
  2. Jan Pražák: Proboha, ty bereš viagru?
  3. Mišo Šesták: Slováci krášlia samotnú smrť
  4. Martin Pilnik: Najhorší sú tí, čo nevediac čo s načatým večerom, idú vyrábať protipandemické opatrenia, aby zachránili svet
  5. Martin Greguš: Mzdy učiteľov v roku 2022. Prečo chcú štrajkovať???
  6. Vlasta Žampová: Ladislav Bašternák a Boris Kollár
  7. Radovan Kazda: Demagógovia typu Blaha zanechávajú horšiu smršť než nepravdivé informácie
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 19. Postoj, chvíľa, si taká krásna…
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 6 886
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 326
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 063
  4. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 4 051
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 819
  6. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 726
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 458
  8. Martin Majzlan: Altyn Arashan - Horúce pramene v nebesiach 2 828
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Banská Bystrica - aktuálne správy

Tipy na vianočné darčeky na poslednú chvíľu pre celú rodinu


9 h

Práve v dobe, keď trávime doma viac času než obvykle, sú spoločenské hry jednou zo skvelých možností, ako sa zabaviť.


17 h

Súťaž trvá do 20.12., tak neváhajte a zapojte sa.


6. dec

Diskusiu sledujte v utorok 7. decembra o 10. hodine.


6. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nemocnici končia pre covid aj deti.


21 h

Mladého muža pritlačil pracovný stroj, zraneniam podľahol.


7. dec

Po Vianociach zatvoria všetky neesenciálne obchody vrátane predajní obuvi a domácich potrieb.


7. dec

Stredisko chce zvýhodniť návštevníkov, ktorí využijú bezplatnú hromadnú dopravu.


22 h

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Bratislava - Panenská ulica - 1
  2. Jan Pražák: Proboha, ty bereš viagru?
  3. Mišo Šesták: Slováci krášlia samotnú smrť
  4. Martin Pilnik: Najhorší sú tí, čo nevediac čo s načatým večerom, idú vyrábať protipandemické opatrenia, aby zachránili svet
  5. Martin Greguš: Mzdy učiteľov v roku 2022. Prečo chcú štrajkovať???
  6. Vlasta Žampová: Ladislav Bašternák a Boris Kollár
  7. Radovan Kazda: Demagógovia typu Blaha zanechávajú horšiu smršť než nepravdivé informácie
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 19. Postoj, chvíľa, si taká krásna…
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 6 886
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 326
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 063
  4. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 4 051
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 819
  6. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 726
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 458
  8. Martin Majzlan: Altyn Arashan - Horúce pramene v nebesiach 2 828
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu